Super-bugetara cu salariu, pensie, stimulente și spor pentru condiții periculoase

Șefii Spitalului Sf. Maria și-a acordat singuri premii constând în stimulente financiare, deși de aproape un an de zile Secția de Radiologie este închisă din cauza fondurilor insuficiente. Directorul economic Natalia Dăngeanu și cel de îngrijiri medicale, Maria Cosmolesei, vor încasa în acest an, pe lângă salariile lunare, stimulente financiare a câte două salarii minime brute pe economie. Directorul financiar-contabil Natalia Dăngeanu a ieșit la pensie în anul 2022 cu un salariu brut de 11.500 lei. A fost menținută în funcție, iar acum încasează și pensie și salariu de la stat.  Aceasta lucrează la birou, dar beneficiază și de un spor salarial de 15% pentru condiții vătămătoare sau periculoase de muncă. În vara anului trecut, Natalia Dăngeanu și managerul Alina Belu au încercat să-și cumpere din banii spitalului câte un telefon Iphone de ultimă generație. Achiziția a fost anulată după ce procedura a fost dezvăluită de 7IAȘI. Stimulentele financiare în valoare 12.000 de lei pe lună au fost propuse de către Comitetul Director al spitalului din care fac parte chiar Natalia Dăngeanu și Maria Cosmolesei. Ulterior, au fost aprobate și de plenul Consiliului Județean. Stimulentele sunt asigurate din veniturile proprii ale spitalului. Conform legii, scopul acordării acestor stimulente financiare a fost menținerea personalului medical în țară și creșterea calității serviciului de sănătate publică.

Doi dintre șefii Spitalului de Copii Sf. Maria din Iași au fost recompensați de către conducerea unității medicale cu stimulente financiare în limita a două salarii minime brute lunar fiecare pe tot anul 2023. Directorul financiar-contabil Natalia Dăngeanu și directorul de îngrijiri medicale Maria Cosmolosei fac parte din Comitetul Director al spitalului, organism care a aprobat acordarea stimulentelor.

Natalia Dăngeanu s-a pensionat în cursul anului 2022. Totuși, aceasta a rămas pe funcție și a ajuns să cumuleze atât pensia, cât și salariul, iar acum va beneficia și de un stimulent financiar.

Maria Cosmolesei este directorul de îngrijiri al spitalului. Cererea pentru acordarea stimulentelor financiare a fost depusă de managerul Alina Belu și a căpătat ulterior forma unui proiect de hotărâre ce a fost aprobat de către Consiliul Județean Iași, instituție care administrează Spitalul de Copii.

Și-au aprobat singuri premiile

În februarie 2023, plenul CJ Iași a aprobat un proiect prin care Natalia Dăngeanu și Maria Cosmolesei vor beneficia pe parcursul anului de stimulente în valoare totală de 147.240 lei, adică 12.000 lei lunar. Practic, fiecare din cele două directoare de la Spitalul de Copii vor beneficia de un stimulent brut de 6.000 lei lunar. Decizia a fost dată în baza hotărârii 15 din 25.01.2023 a Comitetului Director din care Dăngeanu și Cosmulesei fac parte.

 

Managerul Alina Belu a motivat la CJ faptul că cele două sunt încadrate în rândul personalului TESA, iar salariile lor trebuie aduse la nivelul unui cadru medical. „Având în vedere că începând cu data de 1 ianuarie 2023 se aplică drepturile salariale conform art. 1 şi art. 3 din Anexa VII, Legea – cadru 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice pentru personalul TESA aplicarea Legii sus menţionate a creat o discrepanță între salariile brute ale şefilor de serviciu şi salariile a doi membri din cadrul Comitetului director, respectiv director financiar — contabil şi director îngrijiri, astfel salariile brute ale celor doi directori sunt sub limita drepturilor salariale stabilite şefilor de servicii”, se arată în nota de fundamentare a proiectului.

Practic, cu tot cu sporuri și stimulente, Dăngeanu va ajunge la un câștig brut de 17.500 lei lunar, fără a mai lua în calcul pensia.

Salariu, pensie, premii și sporuri

Conform grilei de salarizare din toamna anului trecut, Natalia Dăngeanu a avut un venit de aproape 11.500 lei lunar. Aceasta beneficia de un spor pentru condiții de muncă în valoare de 15% din salariu de bază.

Hotărârea de Guvern 569/2017 privind stabilirea locurilor de muncă prevede la o anexă acordarea unor sporuri de maxim 15 la sută pentru condiții periculoase sau vătămătoare de muncă în condițiile în care Dăngeanu este cea care doar semnează și întocmește documente financiare.

„La stabilirea, de la caz la caz, a cuantumului sporului pentru condiții periculoase sau vătămătoare de muncă se au în vedere următorii factori de risc: a) existența factorilor nocivi și mecanismul de acțiune a acestora asupra organismului; b) intensitatea de acțiune a factorilor nocivi sau asocierea acestor factori; c) durata de expunere la acțiunea factorilor nocivi; d) existența unor condiții de muncă ce implică o suprasolicitare nervoasă, care determină un risc de îmbolnăvire sau de accidentare; e) structura și nivelul morbidității în raport cu specificul locului de muncă”

Directorul financiar-contabil Natalia Dăngeanu are beneficiază de  acest spor maxim pe lângă salariul de bază. În plus, aceasta a ieșit în cursul anului trecut la pensie după ce a împlinit vârsta legală, și totuși managerul Alina Belu a păstrat-o pe post. Dăngeanu a ieșit la pensie la 62 de ani, însă își va continua activitatea până la 65 de ani.

Legea stimulentelor: „modalități eficiente de stopare a exodului medicilor”

În 2016, Parlamentul a aprobat o prevedere legislativă de modificare a Legii 95/2006, privind reforma în domeniul sănătății care prevedea acordarea de stimulente salariaților din sistemul medical pentru ca aceștia să nu părăsească țara.

„Prezenta propunere legislativă este determinată de necesitatea identificării urgente a unor modalități eficiente de stopare a exodului medicilor (…) Propunem acordarea de stimulente bănești din bugetele consiliilor județene și locale, lansând astfel între administrațiile teritoriale a unei competiții benefice pentru menținerea personalului medical în țară și pentru creșterea calității serviciului de sănătate publică în folosul întregii comunități”, se arată în expunerea de motive care a fundamentat propunerea legislativă aprobată de Parlament în 2016.

7IAȘI  încercat să ia legătura cu managerul Alina Belu pentru explicații legate de acordarea stimulentelor financiare, însă aceasta nu a răspuns apelurilor telefonice.

De un an, Radiologia e sub cheie! Noua aparatură, condiționată de acordarea fondurilor

De aproape un an de zile, Secția de Radiologie din cadrul Spitalului de Copii este nefuncțională, iar pacienții sunt în continuare plimbați între spitale pentru a efectua investigațiile imagistice. Managerul Alina Belu a motivat că fie nu au fost bani, fie spitalul era în renovare și nu era indicată investiția. Abia la finalul lui 2022 a fost lansată o procedură prin sistemul de achiziții publice pentru a fi achiziționat un nou bloc operator (3,5 milioane lei), dar și echipamente de radiologie (9,8 milioane lei), pentru care au fost depuse două oferte. Totuși, licitația are clauză suspensivă, adică dacă spitalul nu are banii, procedura poate fi anulată.

Managerul și directorul economic au vrut iPhone 14 Pro pe banii spitalului

În toamna anului trecut, Spitalul de Copii Sf. Maria a derulat o procedură pentru închirierea a două telefoane iPhone 14Pro pentru circa 800 euro pe lună, telefoane care urmau să ajungă la managerul Alina Belu și la Natalia Dăngeanu. Ambele au cerut ultimul model de pe piață, cu cele mai noi elemente scoase de producătorul de telefonie. Procedura a fost însă anulată după ce 7IAȘI a prezentat cazul pe larg.

Vlad ROTARU

3 COMENTARII

  1. Dupa atatea incalcari ale legii ce ar mai trebui sa faca astea trei ca sa fie date afara??? Mor copiii pe capete ca nu exista ecograf si radiologie si astea fac viata de lux si isi dau singure sporuri de periculozitate.

  2. Și nu știți despre afacerea cu firma de catering,care tot o combinație de-a lor este. Sume astronomice plătite pe o mâncare infectă,care în mare parte se aruncă pentru că este refuzată de pacienți. Și desigur amânarea lucrărilor la bucătăria spitalului. „Nu sunt bani „

  3. Românilor le place sa fie patrioti si urăsc până în măduva oaselor asupritorii capitaliști.Patria este un bun al tuturor si cei pe care-i alegem si-i plătim din din sacul cu bani al națiunii nu trebuie să dea socoteală decat altor aleși ai poporului din instituții menite in acest scop zise Justitie si cel mai gras plătite. Însă toate aceste gainarii sunt gestionate de aleșii Parlamentari care pe cheltuiala poporului stăpânesc Patria după Democrațura și Constituția care si-au brodit-o dupa Mascarada de inlocuire Ciuruitului. Au trecut mai mult de 30 de ani de la aceasta Mascarada si ne aflam in alta conjunctura politico-economica iar Parlamentul si Constitutia sunt Institutii perimate care necesita schimbate prin voturi populare adevărate nu ca cele anterioare. Consider că generația actuală are dreptul să îndrepte nedreptățile.!!!!!!!!!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here