Războiul provocat de Putin în Ucraina acum un an a demonstrat că Rusia nu și-a atins obiectivele inițiale de a pune stăpânire pe țara vecină. Pentagonul a făcut o nouă evaluare a situației de pe câmpul de luptă, iar prin vocea lui Colin Kahn, subsecretar din Departamentul Apărării, a anunțat că Putin nu mai poate câștiga conflictul.
O evaluare îndrăzneață din partea Pentagonului, împreună cu o analiză care subminează gândirea convențională despre armata rusă, prezintă un rezultat devastator pentru liderul de la Kremlin, potrivit US News.
„Ucraina nu va pierde. Nu va exista nicio pierdere a Ucrainei”, a declarat marți dimineața în Congresul Statelor Unite, Colin Kahl, subsecretarul pentru politică al Departamentului Apărării. „Vladimir Putin a sperat că Ucraina va pierde. Nu s-a întâmplat. Nu se va întâmpla”.
Oficialii administrației de la Washington au afirmat anterior că, la un an după invazie, Putin „a pierdut deja în Ucraina”, așa cum a declarat președintele Joe Biden la începutul acestei luni. Dar acele evaluări se bazează pe întărirea relativă a rezistenței Ucrainei și a blocurilor care o susțin, în special NATO.
Și oficialii militari au subliniat că, indiferent de rezultatul din Ucraina, invazia Rusiei a lăsat, după cum a spus Kahl marți, „o putere militară distrusă”, care necesită ani de modernizare pentru a-și recupera efectele devastatoare ale invaziei sale.
Dar cea mai recentă evaluare a lui Kahl la o audiere a Comisiei pentru Serviciile Armate a Camerei Reprezentanților cu privire la responsabilitatea pentru miliarde de dolari de asistență acordată de SUA Ucrainei a reprezentat o evoluție în aceste evaluări. Rusia nu numai că și-a creat daune de durată, dar nu mai are capacitatea de a reuși în niciunul dintre obiectivele pe care Putin și le-a propus în Ucraina, a explicat el.
”Ucraina continuă să-și mențină cea mai mare parte a teritoriului. Se luptă cu tenacitate. În opinia mea, rușii nu au capacitatea de a cuceri Ucraina”, a spus Kahl, ca răspuns la întrebările din partea republicanului din Michigan, Lisa McClain.
Noua evaluare vine într-un moment important pentru Ucraina, poate unul crucial de când Rusia a invadat pentru prima dată anul trecut, pe 24 februarie. Biden s-a confruntat cu o atenție deosebită în ultimele zile pentru decizia sa de a nu furniza Ucrainei F-16, în ciuda cererilor urgente de la Kiev.
Kahl a respins, marți, ideea că reticența Statelor Unite s-a centrat pe temerile de a înfuria Moscova, așa cum au susținut criticii lui Biden. Mai degrabă, subsecretarul a remarcat sumele uriașe – până la 11 miliarde de dolari – care ar fi necesare pentru remodelarea sau construirea de suficiente avioane de luptă pentru a face o diferență pentru Ucraina pe câmpul de luptă, combinate cu lunile necesare pentru a face acest lucru și cu logistica necesară pentru pregătirea ucrainenilor de a pilota avioanele F16 și a le întreține.
Cu toate acestea, dincolo de aceste provocări pentru Occident, alți factori scad percepția că Rusia are încă capacitatea de a obține o victorie din campania sa militară dezastruoasă.