Deputatul USR, Filip Havârneanu declară război păcănelelor și educației cu zarul

Proiectul USR împotriva jocurilor de noroc capătă tot mai mulți susținători atât din societatea civilă, cât și din politică, iar deputatul Filip Havârneanu, autorul inițiativei, spune că propunerea sa trebuie să devină cât mai repede lege pe pentru a preveni dependența de păcănele și a transmite un cu totul alt model de educație copiilor și tinerilor, ademeniți să obțină succesul prin noroc. Mai mult, o nouă statistică indică faptul că în România avem mai multe cazinouri decât biblioteci sau școli.

În anul 2023, estimările privind profitul industriei jocurilor de noroc arată că acesta este în creștere, cazinourile „racolând” tot mai mulți jucători, încântați de promisiunea unor câștiguri rapide. Sălile de joc prosperă, timp în care, statul are o atitudine relaxată, deși fenomenul scăpat de sub control continuă să afecteze tot mai multe familii, devenind o problemă socială. „Statul român face cărțile în industria de gambling, în anul 2023, când numărul cazinourilor este mai mare decât cel al bibliotecilor și școlilor. Protejând patronii de jocuri de noroc, Guvernul încurajează rata dependenților de păcănele și pune piedici Educației. Se închid școli și biblioteci, dar sunt înlocuite de instituțiile pariurilor și nu pare să deranjeze. Avem, în România, 30.000 de săli de joc și 8458 de biblioteci publice. Din 1990 și până astăzi, deci în ultimii 33 de ani, au dispărut 8207 de biblioteci din România conform Institutului Național de Statistică. Avem 30.000 de săli de joc și peste 3 milioane de elevi care au început anul școlar 2022-2023, în aproape 25.000 clădiri școlare. Dar cazinourile prosperă la fiecare colț de stradă, ademenind adulți și copii, chiar dacă e ilegal„, a declarat deputatul Filip Havârneanu.

România se află în top 5 privind încasările din jocuri de noroc

Dacă România ocupă de regulă locuri codașe în clasamentele privind educația, investițiile sau cercetarea, țara noastră este, conform statisticilor, în primele cinci țări la încasările din jocurile de noroc, ceea ce înseamnă că foarte mulți români își pierd banii în cazinouri. „Nu vom avea liniște până când proiectul nostru împotriva jocurilor de noroc va deveni lege și va stopa un fenomen care distruge societatea și care ia tribut vieți. Împreună cu Diana Stoica și Sebastian Cernic vom înlătura acest pericol care pândește cum ieși din casă. Dubioasa lume a jocurilor trebuie să cunoască limite. Nu voi face nicio concesie, nici pentru publicitate, nici pentru răspândirea acestor entități ale pierzaniei. România se află în top 5 privind încasările din jocuri de noroc. Oficiul Național pentru Jocuri de noroc estimează o creștere de 40% în 2023. În satele din România se găseşte o farmacie la trei săli de „păcănele“. Asta nu e normalitate. Nici noroc. Este ghinionul de a alege la nesfârșit politicieni care adoră să se joace cu viețile noastre”, a adăugat parlamentarul USR.

Legea USR este un model de prevenție

O astfel de lege, spune deputatul Filip Havârneanu, vine în primul rând să răspundă mesajului societății care atrage atenția că se simte sufocată de existența cazinourilor și de reclama agresivă practicată de acestea. Legea USR ar urma să fie o formă de prevenție și un semnal ferm dat statului care chiar și în acest moment protejează industria de gambling, aducătoare de profit. „Mai puține săli de joc, înseamnă mai puține șanse ca un tânăr intre acolo, crezând că va câștiga miliarde. Înseamnă salvarea multor alte vieți, pentru că foarte mulți dintre cei dependenți de păcănele, aflați în pragul disperării, au cel puțin o tentativă de suicid. Interzicea publicității la astfel de pariuri sunt un prim pas către o societate mai responsabilă și un apel către toți acei influenceri care ar trebui să înțeleagă că nu pot promova un conținut ce pune în pericol  familii întregi. A fi de acord în continuare cu situația existentă, înseamnă să oferim generației tinere un model de educație eronat, în care succesul e bazat pe noroc și bogăția obținută la întâmplare, ori tocmai asta dorim să limităm„, a precizat Filip Havârneanu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here