O ”rătăcire”, așa a descris medicul brașovean Sorin Baloș momentul în care a primit șpagă de la ruda unui pacient pe care o operase în Spitalul Județean din Brașov.
Chirurgul cardiovascular a fost condamnat în primă instanță la 2 ani şi 11 luni închisoare cu suspendare și amendă penală în cuantum de 14.000 lei, fiind găsit vinovat de luare de mită de la trei pacienți. Sorin Baloș și-a recunoscut parțial faptele, mai precis doar pe cea asupra căreia a fost prins în flagrant delict.
Medicul a atacat la Curtea de Apel Brașov sentința dată de instanța de fond. Apelul nu a primit încă un prim termen de judecată.
Medicul a fost dat pe mână autorităților de ruda unei paciente de la care ceruse suma de 10.000 de lei pentru o operație, în condițiile în care femeia avea o pensie de 800 de lei, iar intervenția chirurgicală se desfășura la un spital din sistemul public de stat.
Medicul prins în flagrant cu plicul de bani în buzunar
Pacienta a fost internată în vederea unei operații de inimă în octombrie 2021. Anterior intervenției chirurgicale, femeia fusese informată de medicul său că operația costă 10.000 de lei la stat sau 6000 de euro într-un spital privat. Fiul pacientei a fost cel care s-a întâlnit în mai multe rânduri cu medicul, căruia i-a oferit într-o primă fază un pachet cu mai multe produse tradiționale și ulterior 2000 de lei, spunându-i că diferența de bani până la 10.000 de lei avea să i-o aducă la o dată ulterioară, când va reuși să strângă toată suma.
Cei 8000 de lei i-au fost predați doctorului în ziua în care pacienta a fost chemată la un control după operație. Plicul de bani a fost luat de către medic și introdus în buzunarul hainei care se afla agățată de spătarul scaunului. Atunci a fost momentul în care au intervenit ofițerii care organizaseră flagrantul, după denunțul făcut de fiul pacientei.
Ancheta a relevat că această femeie nu era nici pe departe singura pacientă căreia i se ceruseră bani pentru operație. Tariful solicitat de Sorin Baloș era de 10.000 de lei, iar unul dintre pacienți a explicat că doctorul îi spusese că are nevoie de bani pentru construirea unei clinici.
O altă pacientă a aceluiași medic a explicat că a fost nevoită să negocieze suma de bani pe care urma să o dea pentru operație. Medicul îi spusese că în privat intervenția de care avea nevoie urgent o costa 8000 de euro, iar la stat 10.000 de lei. Pentru că și această ultimă sumă era mult prea mare pentru posibilitățile sale, femeia i-a propus doctorului să o opereze cu 7000 de lei.
”Observând faptul că inculpatul nu îi oferă o altă alternativă, …a fost nevoită să propună o sumă cu privire la care și-a creat convingerea că o poate oferi, respectiv suma de 7.000 de lei. Medicul a acceptat suma propusă de către și a stabilit ca în luna august să se prezinte la Spitalul Clinic de Urgență Brașov. La începutul lunii august, … a fost contactată de către asistenta doctorului Sorin Baloș care i-a adus la cunoștință faptul că s-a stabilit internarea mamei sale și să se prezinte împreună cu aceasta la unitatea spitalicească”, se arată în rechizitoriu.
Totuși operația a tot fost amânată, fiica femeii explicând anchetatorilor că a avut convingerea că acest lucru s-a întâmplat pentru că nu reușise să strângă cei 7000 de lei promiși medicului. Femeia a fost operată abia în luna octombrie, iar după operația, una dintre rudele pacientei a mers la cabinetul privat al medicului unde i-a înmânat cei 7000 de lei.
Medicul s-a servit singur cu bani din sacoșa pacientei
O altă pacientă care s-a operat la același spital din Brașov a explicat anchetatorilor modul în care medicul a intrat în posesia banilor. Pacienta a fost vizitată în salon de către doctor imediat după intervenția chirurgicală. Fiind imobilizată la pat, aceasta i-a spus medicului că are banii în geanta cu mâncare, înveliți ”într-un prosopel”.
”Pachetul mi-a fost trimis de fată duminică dimineață (…) eu nu am verificat să văd unde sunt banii pentru că nu puteam, dar știam sigur că sunt acolo. Medicul a venit mai pe la amiază și i-am spus că este ceva pentru dumnealui în sacoșă. L-am văzut când a căutat în sacoșă, chiar mi-a pus mâncarea în frigider. I-am spus că banii sunt într-un plic înveliți într-un prosopel. L-am văzut când i-a găsit, a dat la o parte prosopul și a băgat plicul în buzunar”, a fost declarația femeii în fața anchetatorilor.
Un alt pacient al medicului Baloș a explicat că a fost chemat de către acesta în cabinetul său unde i-a fost solicitată suma de 2.000 de euro sau echivalentul în lei al acestei sume ca și contraprestație pentru intervenția chirurgicală care urma să aibă loc în următoarea zi. ”Inculpatul i-a motivat că are nevoie de acești bani întrucât intenționează să construiască o clinică privată. La răspunsul pacientului că nu dispune de această sumă asupra sa, banii fiind în cont, inculpatul i-a indicat să se deplaseze la parterul instituției unde sunt amplasate ATM -uri de la mai multe unități bancare”, se arată în rechizitoriu.
În motivare, judecătorii s-au arătat ”dezamăgiți” că o astfel de personalitate medicală, cu resurse materiale consistente, a ales să ”nesocotească etica profesională”.
”Conduita pe care inculpatul o numește ”rătăcire”, se încadrează juridic în două infracțiuni concurente de luare de mită, dintre care una în formă continuată (3 acte materiale), existând totodată indicii la dosar și cu privire la o oarecare notorietate a costurilor intervențiilor chirurgicale. Instanța privește cu dezamăgire faptul că în pofida unei foarte bune reputaţii profesionale şi a resurselor materiale provenite din retribuţiile corespunzătoare activităţilor prestate, a siguranţei materiale de care pare să se fi bucurat, inculpatul a ales în mod repetat să nesocotească etica profesională şi normele de drept penal”, se arată în documentul citat.