O armată de politicieni s-a mobilizat ca la război: au concediat o femeie care întreține singură un copil și o bătrână

Politicienii din Iaşi s-au adunat la o şedinţă extraordinară pentru a scăpa de doi funcţionari publici. Costel Alexe, şeful Consiliului Judeţean Iaşi, a convocat o şedinţă cu caracter de urgență pentru a aproba organigrama Direcţiei de Pază a judeţului, scopul fiind acela de a elimina doi funcţionari care nu mai sunt în graţiile conducerii. O femeie singură, cu mamă şi fiică în întreţinere, gata să fie dată afară din casă pentru datorii, a rămas fără post. Daniela Amarandei, inspector de securitate în muncă, le-a scris consilierilor, cuvintele acesteia nu i-au înduplecat pe politicieni: „Lucrez de patru ani în cadrul DJPP Iaşi, am 54 de ani, sunt divorţată de 7 ani, mă întreţin singură, am o mamă de 83 de ani în îngrijire, rată la bancă de 1.500 lei pe lună şi o datorie de 22.000 de euro ca urmare a partajului având un termen stabilit prin instanţă de a plăti această sultă în termen de 4 luni (termenul expirat), fiind la un pas de a fi scoasă la licitaţie casa în care locuiesc, cu posibilitatea de a rămâne cu mama în stradă”. Un fost director care a mai fost dat afară abuziv în urmă cu doi ani, a fost de asemenea lăsat fără funcţie. În schimb, pensionarii MAI şi MapN angajaţi la Direcţia de Pază au rămas pe funcții cu salarii uriaşe. Iniţial,proiectul urma să fie discutat într-o şedinţă ordinară, însă Alexe s-a temut de scandal şi a preferat să mute întâlnirea în online, inventând o urgenţă.

Răfuiala dintre fostul şi actualul director al unei instituţii subordonate Consiliului Judeţean (CJ) Iaşi a fost tranşată prin votul consilierilor PNL şi PMP. Conducerea CJ Iaşi a reuşit performanţa de a convoca o şedinţă extraordinară pentru a da afară doi oameni din cadrul Direcţiei Judeţene de Pază şi Protecţie (DJPP), şedinţă care s-a desfăşurat în sistem online. Iniţial, proiectul ar fi trebuit analizat în şedinţa ordinară de săptămâna trecută, însă preşedintele Costel Alexe a decis să-l scoată de pe ordinea de zi pentru că unul din cei concediaţi era în sala de şedinţe şi a vrut să ia cuvântul. Astfel, câteva zile mai târziu, Alexe a decis convocarea unei şedinţe extraordinare pentru a discuta organigrama unei direcţii subordonate, în sistem online, tocmai pentru ca nimeni altcineva să nu poată interveni. Caracterul unei şedinţe extraordinare trebuie să fie unul de urgenţă, conform Codului Administrativ, iar organigrama de la DJPP nu prevedea deloc acest lucru.

O femeie singură cu mama şi fiica în îngrijire a fost dată afară! Este cumnata fostului director

Prin noua organigramă, DJPP Iaşi a propus desfiinţarea a șase posturi, ceea ce a implicat însă doar concedierea a două persoane. Culmea, cele două persoane care au rămas fără posturi sunt tocmai oameni care au intrat în conflict de ceva vreme cu actualul director.

Una dintre acestea este Daniela Amarandei, inspector de securitate în muncă. Postul acesteia a fost desfiinţat pe motiv că nu se justifică şi că acesta poate fi susţinut de un alt angajat. Daniela Amarandei este cumnata fostului director Mihai Lucaci, dat şi el afară abuziv de Costel Alexe. Femeia a explicat într-o adresă trimisă consilierilor judeţeni că riscă să-şi piardă inclusiv locuinţa pentru că va rămâne fără loc de muncă.

„Lucrez de patru ani în cadrul DJPP Iaşi, am 54 de ani, sunt divorţată de 7 ani, mă întreţin singură, am o mamă de 83 de ani în îngrijire, rată la bancă de 1.500 lei pe lună şi o datorie de 22.000 de euro ca urmare a partajului având un termen stabilit prin instanţă de a plăti această sultă în termen de 4 luni (termenul expirat), fiind la un pas de a fi scoasă la licitaţie casa în care locuiesc, cu posibilitatea de a rămâne cu mama în stradă”, arată Daniela Amarandei.

Conducerea DJPP Iaşi nu a respectat legea! Inspectorul SSM şi-a luat postul prin concurs

Deşi Legea 319/2006, privind Legea securităţii şi sănătăţii în muncă prevede ca la un număr de minim 50 de angajaţi , instituţia să aibă un inspector de securitate în muncă, DJPP Iaşi nu a ţinut cont de asta. Directorul Dănuţ Podea a susţinut că postul lui Daniela Amarandei va fi preluat de un alt angajat care are cursurile de specialitate în siguranţa muncii.

„Nu este legată de persoana doamnei Amarandei, ci de faptul că nu are încărcătura necesară unui post de 8 ore pe zi. Înainte de a se fi înfiinţat acest post activitatea de protecţie a muncii a fost desfăşurată de către actualul inspector cu achiziţiile din cadrul instituţiei. Logica a fost aceea a tăierii postului”, a spus sec Dănuţ Podea, directorul DJPP Iaşi.

Daniela Amarandei a obținut postul prin concurs. De altfel, chiar dacă o altă persoană poate să-i preia atribuţiile, legislația arată că pe funcţia de inspector SSM trebuie să fie un titular.

Pensionarii din DJPP au fost lăsaţi pe funcţii!

Consilierii judeţeni au votat noua organigramă şi concedierea angajaţilor incomozi de la DJPP Iaşi, hotărând să-i păstreze pe angajaţii Direcţiei care cumulează pensia şi salariul. Astfel, fostul poliţist MAI Petru Nicolau şi fostul militar MapN, Eugen Florea, pensionari de ani buni, au rămas ca şefi de obiectiv, cu salariu de aproape 4.000 lei pe lună net. În plângerea depusă la CJ, Daniela Amarandei a menţionat că Direcţia putea face economii din alte surse şi astfel putea salva posturile.

„Sunt pensionari MAI şi MapN în direcţie care au funcţii de conducere ca şefi de obiective, agenţi de pază care beneficiază de salarii şi pensii, sunt salariaţi soţ şi soţie. Se pot elimina voucherele de vacanţă, norma de hrană, reducerea parcului auto şi a şefilor de tură, 10 posturi cu salarii de 3.400 lei lunar, care nu îşi justifică activitatea. Această situaţie ar duce la salvarea tuturor angajaților DJPP”, mai arată Daniela Amarandei în scrisoarea respectivă.

Fost şef dat afară după ce s-a bătut cu directorul

Un alt angajat care a fost lăsat fără funcţie este Benone Tofan, şef birou n cadrul DJPP Iaşi. Acesta se află la a doua disponibilizare. În 2021 a fost lăsat fără funcţia de director adjunct în timp ce se afla în concediu de creştere a copilului. Tofan a dat instituţia în judecată şi a avut câştig de cauză.Direcţia de Pază i-a plătit peste 20.000 de euro şi a fost nevoită să-l reintegreze în instituţie pe un alt post. Scena s-a repetat şi acum, Tofan trezindu-se cu postul desfiinţat din nou. În 2014, între Benone Tofan şi Dănuţ Podea a avut loc un conflict fizic, cei doi fiind de atunci la cuţite.

PNL, PMP şi PSD au votat pentru desfiinţarea posturilor

La şedinţa extraordinară, PNL, PMP şi PSD au votat pentru desfiinţarea acelor posture. Singurii care au votat împotrivă au fost cei de la USR. Aceştia au menţionat că CJ şi DJPP riscă să se trezească cu noi procese pentru despăgubiri. „Se modifică schema de personal pe aceleași motive care în ultimii ani au dus la procese ale angajaților ce au fost câștigate în instanță și repunerea acestora pe funcțiile ocupate în trecut. Această manevră a dus la pierderea a peste 500 mii lei în urma acestor procese. Nimeni nu vine să justifice aceste erori de management care au dus la pierderi serioase. Acum veniți din nou cu aceste manevre păguboase de parcă suntem într-un banc cu proști. O singură direcție e propusă pentru a menține nivelul de salarii din decembrie 2022? Unde este echitatea între angajații de la CJ? ”, a spus Etienne Ignat, consilier USR.

Vlad ROTARU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here