Primăriile PNL cotizează la pușculița unei firme de partid. Caz de manual la Aroneanu: achiziție „spartă” în șase contracte cu un singur câștigător

Primăria comunei Aroneanu a orchestrat un șir de achiziții publice pentru ca un contract de peste 360.000 de lei să fie încredințat unei anumite firme. Este o afacere cu iz politic, firma în cauză nefiind la prima ispravă de acest gen cu o primărie aflată sub controlul PNL. Comuna Aroneanu, condusă de Benoni Moruzi, vicepreședinte PNL Iași, a driblat legea și a încredințat direct firmei Voltrom Technology SRL contractele pentru supravegherea video a școlilor din localitate. Metoda prin care a fost evitată organizarea unei proceduri competitive la care pot participa mai multe firme este una de manual: „spargerea contractului”. Cu o săptămână înainte de a atribui prin încredințare directă șase contracte către firma Voltrom, Primăria Aroneanu a organizat o singură procedură, care avea același obiect, montarea camerelor de supraveghere la cele șase școli. Valoarea contractului depășea însă pragul impus de lege pentru achiziții directe. Prin urmare, Primăria Aroneanu a anulat procedura, inventând o „eroare de preț” și a organizat în loc alte șase, cu scopul ca toți banii să ajungă la o singură firmă. Toate cele șase contracte au fost încheiate în aceeași zi, pe 28 decembrie 2022. În 2021, Primăria Aroneanu a atribuit aceleiași firme un alt contract de 135.000 de lei pentru proiectare și execuție a unui sistem de supraveghere video, asta deși la acea vreme firma nu deținea licența obligatorie de la IGPR. Tot atunci, scenariul s-a repetat în orașul Podu Iloaiei, unde primăria condusă de liberalul Ioan Alexa a atribuit prin încredințare directă un contract de 200.000 lei pentru supravegherea video a domeniului public. 

La finalul anului trecut, Primăria comunei Aroneanu a încheiat mai multe contracte de zeci de mii de euro cu o firmă înființată recent pentru montarea unor sisteme de supraveghere video la școlile din localitate. Comuna Aroneanu, condusă de liberalul Benoni Moruzi, a încheiat spre sfârșitul lunii decembrie a anului trecut șase contracte cu firma Voltrom Technology din Rediu pentru montarea echipamentelor de supraveghere la unitățile școlare. Toate contractele au fost încheiate în aceeași zi, pe 28 decembrie 2022, valoarea totală a acestora fiind de peste 363.500 lei (peste 73 mii de euro).  Cu o săptămână înainte, primăria lui Benoni Moruzi a încercat să-i atribuie aceleiași firme contractul pentru montarea camerelor de supraveghere în cele șase școli prin achiziție directă. Însă, pentru că și-au dat seama că procedura este ilegală, au anulat-o. În iunie anul trecut, Parlamentul a modificat legile care reglementează achizițiile publice, majorând la 270.120 lei pragul până la care se pot face achiziții de bunuri și servicii prin încredințare directă.

Prima procedură era ilegală. Pragul maxim prevăzut de lege fusese depășit

Mai precis, suma pentru care se făcea achiziția directă depășea pragul minim prevăzut de legislația achizițiilor publice. Legile care reglementează achizițiile publice au instituit un prag maxim de 270.000 lei pentru achizițiile directe. Procedura organizată pe 22 decembrie 2022 de comuna Aroneanu prevedea o sumă de 379.500 lei (peste 74.000 de euro) pentru montarea camerelor video la Școala „Aron Vodă” Aroneanu, Școala Gimnazială Dorobanț, Școala Generală Dorobanț, centrul de zi pentru bătrâni, centrul de zi pentru copii și sala de sport de la Dorobanț.  Cum valoarea achiziției depășea pragul maxim impus de lege, contractul nu mai putea fi atribuit direct către Voltrom, iar Primăria Aroneanu era obligată să organizeze o altă procedură la care să participe mai multe firme.

Contract spart în șase. Toți banii au ajuns la Voltrom

Astfel, pentru ca firma Voltrom Technology să încaseze toți banii alocați pentru supravegherea video, primăria condusă de Benoni Moruzi a spart contractul mare în șase contracte mai mici. În 28 decembrie 2022, comuna Aroneanu a organizat șase proceduri diferite. Însumate, cele șase contracte fac peste 363 mii lei, sumă alocată initial pentru procedura anulată. Cele șase contracte au fost publicate pe 28 decembrie 2022 și atribuite la diferențe de câteva zeci de minute după ce anunțurile au fost încărcate în SICAP (Sistemul Electronic de Achiziții Publice).

Contracte cu primării PNL fără a avea licența IGPR 

Firma Voltrom Technology SRL a fost înființată în 2021 are sediul în comuna Rediu și este gestionată de Ionuț Răzvan Lazăr și Ovidiu Chirica. La scurt timp după înființare, firma a încheiat două contracte cu primăriile liberale Aroneanu și Podu Iloaiei pentru montarea unor camere de supraveghere, contracte cu o valoare de circa 335.000 lei.

7IAȘI a prezentat la vremea respectivă aceste afaceri, arătând că Voltrom Technology SRL nu deținea la acel moment licența obligatorie pentru acest tip de activitate emisă de Inspectoratul General al Poliției Române (IGPR). După izbucnirea scandalului, Primăria Podu Iloaiei a dispus demontarea camerelor. Pe 2021, firma celor doi avea doar patru angajați, cu o cifră de afaceri de 84 lei, datorii de peste 300.000 lei. În primele trei luni de la înființare, firma nu a avut nicio activitate. Ulterior, în firmă au fost angajate ingineri de rețele și tehnicieni sisteme de supraveghere, iar după câteva zile a fost încheiat contractul cu orașul Podu Iloaiei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here