Controlul Marilor Averi: cine este ieșeanca care a strâns 1,6 milioane de euro dintr-un salariu de 500 de lei

@ Gabriela Brînză a împrumutat societatea la care soțul era acționar cu 1,6 milioane de euro @ Conform datelor oficiale, în cei doi ani în care a dat cu împrumut aceste sume fabuloase, femeia a înregistrat venituri de maxim 500 de lei lunar și 6 lei din dividende @ ANAF a verificat veniturile și cheltuielile Gabrielei Brînză, familia acesteia reușind să tergiverseze controlul timp de 500 de zile @ Suma ascunsă de ANAF era mult mai mare, însă, întrucât la finalul verificărilor s-a constatat că pentru veniturile nedeclarate în anii 2014 s-a împlinit termenul de prescripție, inspectorii au procedat la emiterea titlurilor de creanță doar pentru sumele nedeclarate în anul 2015 @ Sume nedeclarate și ascunse de Fisc au fost descoperite și la fiica familiei Brînză, Andreea @ Omul de afaceri Cornel Brînză controlează firma Con Ted Company SRL, societate care derulează zeci de contracte publice pentru lucrări edilitare de construcții @ Anterior, aceeași activitate se desfășura prin firma Ted Construct, care a fost falimentată și a făcut obiectul cercetărilor DIICOT într-un dosar ce vizează infracțiuni financiare

Gabriela Brînză, soția omului de afaceri Cornel Brînză, a fost verificată de către inspectorii fiscali de la „controlul marilor averi”. Misiunea de control a început în anul 2020 și s-a finalizat abia în vara lui 2022. ANAF a verificat veniturile și cheltuielile Gabrielei Brînză din anii 2014 – 2015 pentru a vedea dacă a declarat corect veniturile. După 509 zile de verificări, inspectorii ANAF au constatat că Gabriela Brînză nu poate justifica peste 1,6 milioane de euro. Sumele nejustificate apar ca împrumuturi acordate de către persoana fizică societății Ted Construct SRL, la care soțul, Cornel Brînză, era asociat și administrator. Toate tranzacțiile s-au derulat cash, deși sumele tranzacționate sunt impresionante. Conform datelor oficiale, în cei doi ani în care a dat cu împrumut aceste sume fabuloase, Gabriela Brînză a înregistrat venituri de maxim 500 de lei lunar și 6 lei din dividende! Cum a fost posibil ca o persoană să acorde cu împrumut sume de bani mai mari de 630 ori decât venitul oficial?! Familia Brînză a încercat să blocheze și să tergiverseze investigația ANAF (controlul depășind durata de 500 de zile), reușind parțial să obțină prescripția pentru faptele comise în anul 2014. În fața inspectorilor, familia Brînză a depus documente privind tranzacții de milioane de euro derulate cash între persoane fizice pentru a demonstra proveniența banilor folosiți pentru împrumuturi. În urma verificărilor, ANAF a considerat documentele ca fiind fictive și s-a limitat doar în a le elimina ca probe, fără a sesiza organele de cercetare penală în privința falsurilor. 7IAȘI vă prezintă în ediția de astăzi o primă parte a investigației care arată adevărata față a așa-zișilor milionari ai Iașului.

Neconcordanțe între declarații și documente

Investigația ANAF s-a focusat pe neconcordanțele între declarațiile și documentele depuse de către Gabriela Brînză la începutul controlului și alte documente oficiale la care a avut acces echipa de inspectori. Întrebată la începutul controlului dacă a acordat împrumutiri de bani unor terțe persoane în perioada verificată, Gabriela Brînză a declarat că în anul 2014 nu a dat bani cu împrumut, însă a credit societatea Ted Construct în anul 2015 cu suma de 2,7 milioane lei. Inspectorii ANAF au observat neconcordanțe între suma declarată în timpul controlului și suma menționată în tabelul creditorilor al firmei Ted Construct unde Gabriela Brînză figurează cu o creanță recunoscută în cuantum de 4.039.645 lei. Astfel că au fost solicitate documente și relații de la administratorul judiciar, Acord SPRL, și de la adminsitratorul special, nimeni altulș decât Cornel Brînză. Iar aici investigația ANAF a fost îngreunată atât de lichidator cât și de Cornel Brînză. Timp de mai bine de 6 luni, Brînză și Acord SPRL au răspuns cu întârziere, nu au oferit informații și documente complete, iar în unele rânduri chiar au refuzat să de acurs solicitărilor ANAF. Totul pentru a îngreuna și a tergiversa investigația ce o privea pe soția milionarului. Iar documentele ce au ieșit la iveală arată că familia Brînză avea multe ilegalități de ascuns. Coraborate cu documente și informații obținute din mai multe surse, inspectorii ANAF au reușit să reconstituie traseul banilor pe filiera Brînză-Ted Construct. Concluzia: Gabriela Brînză ar fi creditat firma Ted Construct cu 7,5 milioane de lei, toți banii în numerar, înregistrați în contabilitatea firmei pe bază de chitanțe. De ce a declarat Gabriela Brîză finanțelor doar suma de 2,7 milioane lei din cei 7,5 milioane cât au fost înregistrați în contabilitate?

Firma lui Brînză creditată de soție

Potrivit informațiilor și documentelor transmise de către Ted Construct SRL inspectorilor fiscali, în anul 2014, Gabriela Brînză a creditat societatea cu suma de 94.000 de euro, respectiv 420.509 lei, bani vărsați în numerar în casieria unității. Sumele respective au fost înregistrate de Ted Construct într-un cont contabil destinat operațiunilor asociaților și administratorilor, deși Gabriela Brînză nu a avut niciodată această calitate în firmă. Banii au fost predați societății în perioada de 16 -19 februarie 2014 câte 14.000 de euro zilnic. Mai apoi, în ultimele zile din an, pe 22 decembrie suma de 14.000 de euro și pe 29 decembrie suma de 24.000 de euro (cu două chitanțe, de 14.000 euro și respectiv 10.000 de euro). Ciudat este că numerotarea chitanțelor este consecutivă  ceea ce ar presupune că din februarie până în decembrie Ted Construct nu a mai emis nicio chitanță!

7 milioane lei duși cu sacoșă

În cursul anului 2015, între Ted Construct și Brînză Gabriela a fost încheiat un contract de împrumut pentru suma de 1.000.000 de euro. Potrivit documentelor Ted Construct, Gabriela Brînză a creditat societatea în numerar cu suma de 4.404.604 lei, banii fiind înregistrați în contabilitate în contul ”455 – asociați/ administratori conturi curente”. În același timp, în balanța de verificare la decembrie 2015, inspectorii au depistat alte înregistrări care o privesc pe Gabriela Brînză: un împrumut de 2.702.040 lei înregistrat la ”creditori diverși”.

Având în vedere faptul că reprezentanții societății Ted Construct (adminsitrator special fiind persoana fizică Brînză Cornel) au refuzat să pună la dispoziție documentele justificative solicitate, însă, suma se regăsește în balanța de la finalul anului 2015, organul fiscal a apreciat, raportat la mijloacele de probă administrate și dispozițiile legale, că suma de 2.700.704,29 lei reprezintă flux numerar plățile efectuate de către persoana verficată Brînză I. Gabriela pentru societatea Ted Construct.” se precizează în raportul de inspecție fiscală. În total, inspectorii au indetificat împrumuturi acordate de Gabriela Brînză firmei soțului în cuantum de 7.105.310 lei acordate în anul 2015. De remarcat că toate aceste sume sunt raportate ca fiind plătite cash, și nu au fost folosite transferuri bancare care să ofere certitudinea tranzacțiilor.

„Milionar” cu venituri de 500 lei pe lună

În cadrul misiunii de control, inspectorii au verificat veniturile legale declarate de către Gabriela Brînză în anii 2014-2015 pentru a vedea proveniența, legalitatea și realitatea sumelor acordate cu împrumut firmei Ted Construct. După interogarea bazelor de date ale ANAF, inspectorii au constatat că Gabriela Brînză a obținut în anul 2014 un venit brut din salarii în cuntum de 11.707 lei, venitul net  rămas după plata contribuțiilor sociale și a impozitului pe salar fiind de 5.687 lei, adică 474 lei lunar. Tot în 2014, Brînză a declarat și venituri nete din dividende în cuantum de 2 lei! În anul 2015, veniturile din salarii ale milionarei au „explodat” până la suma 6.008 lei, respectiv aproximativ 500 lei lunar. Și dividende obținute de Gabriela Brînză s-au dublat în 2015 ajungând la fabuloasa sumă de 4 lei net. Au fost verificate și conturile deschise pe numele persoanei verificate. S-a constatat că într-unul dintre conturi Gabriela Brînză deținea 12 euro, iar în altul putin peste 30.000 lei. Pe parcursul celor doi ani verificați, în cele două conturi nu au intrat sume de bani și au fost cheltuiți aproximativ 6.000 de lei în timpul unei călătorii în Germania.

Prescripția a salvat-o parțial

În urma controlului ce a durat peste 500 de zile, ANAF a constatat că Gabriela Brînză a obținut în anii supuși verificării venituri nedeclarate de aproximativ 7.600.000 lei, din care 444.000 lei în 2014 și 7.155.000 lei în 2015. Întrucât la finalul verificărilor s-a constatat că pentru veniturile nedeclarate în anii 2014 s-a împlinit termenul de prescripție, inspectorii au procedat la emiterea titlurilor de creanță doar pentru sumele nedeclarate în anul 2015. Urmare a verificării fiscale, s-a constatat faptul că persoana fizică verificată a utilizat în perioada 01.01.2014-31.12.2015, din surse neidentificate de către organul fiscal, fonduri mai mari decât cele provenite din venituri impozabile declarate, din venituri neimpozabile și/sau scutite conform legii sau după caz probate cu documente justificative, în cuantumul sumei de 7.155.045 lei, reprezentând venituri suplimentare din surse neidentificate, acestea rezultând în urma realizării, în principal, a unor operațiuni de creditare a societății Ted Construct SRL, efectuarea unor cheltuieli aferente traiului, precum și taxe și impozite locale. Prin aplicarea cotei legale de impozit pe venit de 16% a rezultat un impozit pe venitul din surse neidentificate, stabilit suplimentare de plată, calculat la diferența rezultată între valoarea utilizărilor de fonduri și valoarea surselor de fonduri, în sumă de 1.144.807 lei.” se arată în decizia de impunere nr. 2146/23.06.2022 privind impozitul pe venit stabilit suplimentar în cadrul verificării situației fiscale personale.

800.000 lei, dobânzi și penalități

La suma stabilită ca impozit suplimentar, inspectorii ANAF i-au calculat Gabrielei Brînză și accesoriile fiscale ce trebuiesc plătite. Astfel, pentru perioada cuprinsă între data la care trebuia plătit impozitul (01.01.2016) și data la care a fost finalizat raportul de control (10.06.2022), au fost calculate dobânzi în cunatum de 538.746 lei și penalități de întârziere în sumă de 269.374 lei. Dobânzile și penalitățile curg în continuare până la achitarea integrală a debitului calculat. Prin urmare, nota de plată pentru soția omului de afaceri Cornel Brînză depășește 2.000.000 lei.

ANAF a pus inițial sechestru pe clădirile familiei Brînză din strada Atelierului unde se află sediul firmei Con Ted Construct SRL, dar și un hotel.  În septembrie 2022, Gabriela Brînză a solicitat eșalonarea debitului și ridicarea parțială a sechestrului de pe imobile. Amebele solicitări au fost aprobate, iar în octombrie, Brînză a constituit garanții pentru suma de 2,5 milioane lei și astfel ANAF a ridicat sechestrul de pe unele dintre imobilele aparținând familiei omului de afaceri.

Rareș Neamțu

 

 

4 COMENTARII

  1. Doamne, cât de deosebit! Vedeți oameni, se poate… Daca dintr-un salariu de 506 lei doamna a reușit să strângă 1,6 milioane de euro, cei care aveți salarii de 1000-1500 lei, cum vă permiteți să vă plângeți că nu va ajung banii nici măcar de chirie?!? Tot respectul doamna Brânză!!! Și ce nume inspirațional are doamna! „Brânză”.. ceva de vis! Spor la strâns în continuare și o să vă urmez exemplul! Vă mulțumim pentru motivație!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here