Doi primari PNL din județul Iași acuză că ApaVital SA blochează de mai mulți ani comunele pe care le conduc. În localități nu se poate extinde rețeaua de apă și nici nu pot asfalta drumurile pentru că acestea ar urma să fie sparte din nou. Primarii din Ciortești și Dobrovăț acuză că proiectele tehnice au fost întocmite prost de către proiectant, Eptisa, firma de casă a ApaVital SA, și tocmai de aceea la licitațiile pentru extinderea rețelelor nu se prezintă nicio firmă. Din această cauză, ApaVital SA repetă pentru a doua oară licitația. Primarii acuză că termenele sunt prea lungi și lucrările sunt subevaluate. „Nu putem asfalta drumurile pentru ca mai apoi să fie sparte pentru rețelele de apă. Este un blocaj total”, a spus Alina Apostol, primarul comunei Ciortești. ApaVital SA este subordonată Consiliului Județean Iași, administrat în prezent de PNL. Cu toate acestea, nimeni nu se poate înțelege cu directorul Mihai Doruș. „Am solicitat ședințe săptămânale, dat fiind amploarea proiectului, dar nu s-a rezolvat nimic”, a spus Cătălin Martinuș, primarul comunei Dobrovăț. Mihai Doruș, directorul ApaVital SA refuză să comenteze.
Scandal monstru în mai multe comune din județul Iași din cauza operatorului ApaVital SA. Primarii unor comune ieșene îl acuză pe Mihai Doruș, directorul societății subordonate CJ, că tergiversează un proiect de aducțiune de apă și canalizare în localitățile din zona de sud-est a județului. ApaVital SA a scos recent la licitație pentru a doua oară proiectul de extindere a rețelei de apă și canalizare din fonduri europene pentru localitățile Schitu Duca, Comarna, Costuleni, Dobrovăț și Ciortești. Licitația cu o valoare de 160,3 milioane de lei (32,3 milioane de euro), a fost reluată după ce inițial nu s-a prezentat nimeni la procedură. Primarii acuză faptul că termenul de depunere a ofertelor este mai mare decât ar trebui, dar și că alte proiecte de infrastructură sunt blocate din cauza celor de la ApaVital SA. Societatea de apă implementează un contract de circa 500 milioane de euro prin Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM) 2014 – 2020 pentru extinderea rețelelor de apă și canalizare în județ.
Licitație făcută pe un sfert. Pentru o comună din șase s-au găsit oferte
Concret, proiectul prevede, printre altele, și o aducțiune de apă de la Schitu Duca la Ciortești, proiect care ar fi trebuit demarat de ceva vreme. Doar că societatea de apă a trecut în caietul de sarcini ca termen de depunere a ofertelor trei luni, în vreme ce primarii au arătat că termenul rezonabil era chiar și de 15 zile. Cum după trei luni nu s-a prezentat nimeni la licitație, ApaVital SA a scos pe 20 ianuarie 2023 din nou procedura la licitație, dar cu același termen de depunere a ofertelor de trei luni de zile. La licitația anterioară, Apa Vital a scos separat un lot pentru comuna Cozmești, lot pentru care s-au depus trei oferte, cele ale Casprep SRL, Conest SRL și Tehnoterm SRL. Asta, deși inițial și comuna Cozmești era prinsă la pachet cu celelalte comune. La Cozmești, proiectul are o valoare de 36,7 milioane de lei și cuprinde o conductă de aducțiune a apei potabile Gorban- Podolenii de Sus, de 9,5 km și alte investiții.
Primarul din Ciortești: „Directorul ApaVital ne ia de proști”
În schimb, pentru celelalte comune situația este una disperată. Și de această dată termenul de depunere a ofertelor este de circa 3 luni, licitația fiind lansată pe 20 ianuarie 2023. Ofertele pot fi depuse până pe 3 aprilie 2023, evaluarea acestora urmând a avea loc pe 3 iulie 2023. În aceste condiții, primarii s-au plâns că oamenii nu numai că nu vor beneficia de apă, ci și alte proiecte de investiții vor fi blocate.
„Întreb public, domnule director Mihai Doruș, de ce ne luați de proști? De ce în mod intenționat tergiversați unul din cele mai mari contracte? Ați blocat 1.108 oameni, vă bateți joc de o comunitate în care apa de băut este un lux! Avem finanțare pentru asfaltarea drumului principal din satul Coropceni și din cauza dumneavoastră este blocată? De ce 1.108 oameni trebuie să aștepte pentru că dumneavoastră nu știți ce înseamnă fiecare zi fără apă de băut și în noroi?”, a spus Alina Apostol, primarul comunei Ciortești.
Proiectare cu probleme. Firma de casă a ApaVital SA a luat tot potul
Proiectarea în privința rețelelor din proiect a fost făcută de firma Eptisa Romania, partener tradițional al ApaVital SA. Eptisa a prins în octombrie anul trecut un contract de 30.000.000 de lei pentru asistență tehnică în ceea ce privește proiectul și supervizarea execuției la investițiile prin POIM. Contractele cu Eptisa sunt destul de vechi la societatea de apă. Chiar Ministerul Fondurilor Europene a aplicat corecții financiare celor de la ApaVital SA de milioane de euro din cauza erorilor făcute de consultantul Eptisa în documente. Acest lucru a fost menționat și de primarii din județ, care au arătat că proiectul a fost întocmit prost. „Problema este legată de durata de implementare a proiectului. Ne putem trezi că există riscul de a se da banii înapoi dacă nu este gata la timp. Problemele au început în momentul în care s-a dat lucrarea de proiectare pe tot județul unei singure firme. Pe lotul nostru au fost probleme și licitația s-a reluat. S-au băgat toate ouăle în același coș, în loc să spargă și proiectarea pe loturi. Noi nu putem accesa alte fonduri pentru lucrări de drumuri până nu este gata acesta”, a spus Cătălin Martinuș, primarul comunei Dobrovăț.
Garanție uriașă și sumele mici din proiect au blocat lucrarea
Primarul din Ciortești arată că devizele de lucrări au fost extrem de mici și astfel nu au prezentat interes pentru firmele mari. În plus, și garanția de bună execuție a fost una mare, iar firmele mici nu aveau cum să o susțină. În aceste condiții, nu au fost depuse oferte și astfel procedura a fost anulată. Și de această dată, a fost solicitată o garanție de 1,6 milioane lei.
„Deși se scoate la licitație pentru a doua oară lucrarea de apă și canalizare la Coropceni, nu consider că este o victorie. Am obosit ca de șase ani să aștept competență de la oameni incompetenți! În toamnă, Apa Vital a scos la licitație, cu o perioadă extrem de mare de depunere a ofertelor, și cu o valoare subevaluată, lucrarea de apă și canalizare care traversează cinci comune și care racordează Coropceni la civilizație. Am așteptat 20 decembrie să pot să vă dau vestea că avem constructor și că în sfârșit ApaVital își face treaba. Nu s-a întâmplat. Nu s-a înscris nimeni. Acum au reluat procedura, încă 3 luni în loc de 15 zile perioada de depunere a ofertelor”, a mai spus Alina Apostol, primarul comunei Ciortești.
Directorul ApaVital SA nu vrea să comenteze
Pe de altă parte, Mihai Doruș, directorul ApaVital SA, a refuzat să comenteze acuzațiile primarilor din județ.
„Nu comentez. Nu am ce să comentez, nu ține de mine câți participanți vin la licitație. Nu comentez”, a spus Doruș.
Proiectul ApaVital SA poate bate toate recordurile. Programul are la bază un masterplan aprobat încă din 2015 de CJ Iași și demarat apoi în mandatul anterior. Licitațiile au fost însă tărăgănate și nu sunt gata nici în prezent. Abia în octombrie 2022, s-a încheiat prima etapă de implementare a proiectului și au fost demarate proiectele tehnice și licitațiile de execuție. Investițiile prevăd construcția a 312 km de conducte de apă potabilă, reabilitarea a 28 km de rețea și altele.
Vlad ROTARU