Cu 17 blocuri anvelopate și reabilitate, plus un parc fotovoltaic, comuna Holboca reduce consumul de energie. Investiții totale de 30.000.000 euro

Măsurile de reabilitare termică a clădirii presupun izolarea pereților exteriori cu termosistem din vată bazaltică cu o grosime de 15 cm, înlocuirea tâmplăriei exterioare actuale cu o tâmplărie cu eficiență termică ridicată și geam termopan superior termic, refacerea acoperișului și refacerea instalațiilor electrice.

Totodată, în completarea programului de eficientizare a costurilor și de aliniere la o economie verde, comuna Holboca a pregătit un proiect pentru construcția unui parc fotovoltaic. Astfel, pe un teren cu o suprafață de 1 ha din apropierea CET Holboca, administrația locală va construi un parc fotovoltaic cu ajutorul unei finanțări de 5.4 milioane de lei obținută prin Programul Operaţional Infrastructură Mare (POIM)

Comuna ieșeană Holboca intră într-un amplu proces de modernizare. Primăria a reușit să obțină în ultimii doi ani finanțări nerambursabile de peste 30 de milioane de euro. Unele dintre proiecte se află deja în implementare, altele sunt încă în faza incipientă. Doar la finalul anului trecut, primarul comunei, Neculai Pamfil, a reușit să semneze contracte de finanțare pentru investiții de peste 100 de milioane de lei în cadrul unor programe cu fonduri europene și guvernamentale: Programul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), Programul Operaţional Infrastructură Mare (POIM), Programul Național de Investiții „Anghel Saligny” și  Administrația Fondului de Mediu (AFM). Investițiile vor cuprinde drumuri și piste de biciclete, școli, iluminatul public, reabilitarea termică a blocurilor și infrastructura de colectare a deșeurilor. Ba mai mult, Primăria Holboca va construi și un parc fotovoltaic pentru producerea energiei electrice necesare funcționării instituțiilor publice din comună și nu numai.

Școală modernizată prin PNRR

În următorii doi ani, un număr de 17 blocuri și școala din satul Holboca vor intra într-un amplu proces de reabilitare și modernizare cu fonduri europene alocate prin Programul Național de Redresare și Reziliență. Valoarea totală a acestei investiții este de 61,6 milioane de lei, respectiv 12,5 milioane de euro, și va cuprinde șase proiecte distincte. Pentru școala din satul Holboca, Primăria a obținut o finanțare de 5.2 milioane de lei, bani cu care se va realiza reabilitarea energetică a clădirii. La finalul implementării proiectului se va obține o reducere a costurilor cu încălzirea și cu iluminatul spațiilor de învățământ, dar având un conform termic sporit. Reabilitarea energetică înseamnă implicit modernizarea clădirii școlii la un standard ridicat. Măsurile de reabilitare termică a clădirii presupun izolarea pereților exteriori cu termosistem din vată bazaltică cu o grosime de 15 cm, înlocuirea tâmplăriei exterioare actuale cu o tâmplărie cu eficiență termică ridicată și geam termopan superior termic, refacerea acoperișului și refacerea instalațiilor electrice.

 17 blocuri reabilitate energetic

Edilul comunei Holboca se mândrește și cu obținerea fondurilor necesare reabilitării termice a 17 blocuri din cartierul Dancu. Primăria a reușit să obțină peste 56 milioane lei pentru această amplă operațiune. Proiectul presupune în primul rând anveloparea termică cu vată bazaltică a blocurilor A1 – A6, A8 – A10, B1, C1, C2, C4, E1, E2 scara A, F1 și F2 din cartierul Dancu. Un alt beneficiu pe care îl aduce acest proiect este intrarea în legalitate prin autorizarea și refacerea șarpantelor acestor imobile de locuințe.

Am semnat în luna decembrie contractul de finanțare pentru proiectul de creștere a performanței energetice a clădirilor rezidențiale multifamiliale pentru care s-a obținut acordul majorității proprietarilor. Urmează studiul de fezabilitate (cu stabilirea soluțiilor tehnice și obținerea avizelor aferente), respectiv lansarea licitației pentru proiectare și execuție. Dacă totul merge șnur și nu apar contestații la licitație, estimăm demararea lucrărilor de renovare în vara anului viitor. Așa cum am mai spus, căutăm să valorificăm orice oportunitate de a crește calitatea vieții în comunitate, iar acest proiect e un mare câștig. În primul rând, nu presupune cofinanțare nici din bugetul local, nici din partea proprietarilor. În doilea rând, izolarea termică a locuințelor va contribui semnificativ la reducerea consumului casnic de energie și va schimba totodată aspectul blocurilor.” declară primarul comunei Holboca.

Infrastructura, o prioritate

 În următoarea perioadă, în Holboca vor fi derulate alte două investiții importante în infrastructura rutieră a comunei. Primăria a reușit să obțină o finanțare în cadrul  Programul Național de Investiții „Anghel Saligny” pentru asfaltarea a 11 km de drum sătesc. Valoarea totală a acestui proiect este de 20 milioane de lei, 5 milioane de lei fiind contribuție din bugetul local, iar 15 milioane de lei fonduri de la Guvern. Un alt proiect important este dezvoltarea infrastructurii de transport verde. Cu o investiție de 2,5 milioane de lei va fi realizată o pistă pentru biciclete.

„Realizarea acestei  investiții prin PNRR este necesară pentru dezvoltarea sistemului de transport velo, dezideratele principale fiind demararea acțiunilor în plan local pentru promovarea unei mobilități rurale velo și reducerea emisiilor gazelor cu efect de seră la nivelul comunei. Crearea unei infrastructuri necesare pentru biciclete va fi un factor încurajator și pentru părinți să își lase copiii să meargă cu bicicleta la școală. Această investiție va spori siguranța utilizatorilor de biciclete din comunitatea noastră.”, spune primarul Neculai Pamfil.

 Parc fotovoltaic și iluminat public modernizat

 Edilul comunei Holboca spune că a reușit să obțină încă două finanțări foarte importante pentru comunitate. Unul dintre proiectele ce urmează a fi implementat în 2023 este modernizarea sistemului de iluminat public stradal. Valoarea finanțării nerambursabile obținute de comuna ieșeană este de 2.4 milioane de lei, fondurile provenind de la Administrația Fondului de Mediu. “Prin acest proiect ne propunem înlocuirea tuturor echipamentelor de iluminat din comună. Sistemul actual este depășit și va fi  modernizat cu echipamente tehnologice noi, în pas cu ultimele noutăți din industrie. Beneficiile instalării unui astfel de sistem sunt destul de mult:, consum scăzut de energia electrică, luminozitate mai bună, gestiunea integrată a programului de funcționare, scăderea emisiilor de gaze cu efect de seră, reducerea riscului producerii accidentelor, durabilitate prin durata de viață mai mare a noilor tehnologii și costuri scăzute de operare, etc.”, a explicat edilul comunei, Neculai Pamfil.

Totodată, în completarea programului de eficientizare a costurilor și de aliniere la o economie verde, comuna Holboca a pregătit un proiect pentru construcția unui parc fotovoltaic. Astfel, pe un teren cu o suprafață de 1 ha din apropierea CET Holboca, administrația locală va construi un parc fotovoltaic cu ajutorul unei finanțări de 5.4 milioane de lei obținută prin Programul Operaţional Infrastructură Mare (POIM). Această investiție va aduce o economie de 500.000 de lei pe an la factura de energie electrică. Implementarea proiectului, respectiv achiziția, montarea panourilor și punerea în funcțiune este prevăzută să dureze 12 luni, ceea ce înseamnă că beneficiile acestei investiții se vor resimți începând cu anul 2024.

Centru de colectare a deșeurilor

 Primăria Holboca va construi și un centru de colectare selectivă a deșeurilor prin aport voluntar. Centrul de colectare prin aport voluntar va asigura colectarea separată a deșeurilor menajere ce nu pot fi colectate în sistem door-to-door, respectiv deșeuri reciclabile și biodeșeuri ce nu pot fi colectate în pubelele individuale. În același timp, la acest centru vor fi predate și deșeurile speciale – deșeuri voluminoase, deșeuri de echipamente electrice și electronice, baterii uzate, deșeuri periculoase, deșeuri din construcții și demolări. Această facilitate va duce la scăderea costurilor privind colectarea deșeurilor atât pentru populație cât și pentru primărie. Proiectul ce urmează a fi implementat va beneficia de o finanțare de 4.9 milioane de lei prin PNRR.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here