Examenul de Bacalaureat va conține o probă de „competențe de bază complementare” specializării.
Este vorba despre „competențe de bază la matematică”, de exemplu, probă scrisă care va fi susținută de toți elevii de la profilul uman în timpul clasei a XII-a. Această probă nu va fi susținută în perioada sesiunii de examen.
Elevii de la real ar urma să dea „competențe de bază socio-umane” ca probă scrisă complementară profilului ales, potrivit surselor citate. Cei de la filierele vocaționale și tehnologice ar urma să susțină, „competențe de bază socio-uman sau matematică”, complementar disciplinelor alese deja pentru Bacalaureat, conform variantei proiectului legii învățământului preuniversitar.
Alte probe care se susțin în timpul anului școlar în care elevii sunt clasa a XII-a sunt cele scrise la limbi străine. Spre deosebire de situația din prezent, în care la Bac se dă doar examen oral la o singură limbă străină, în noua formulă prevăzută de proiectul de lege, s-ar da examen scris la două limbi străine – ambele pot fi echivalate, dacă elevii au certificate recunoscute de Ministerul Educației.
Un alt examen care se susține în timpul anului școlar, deci până când elevii devin absolvenți de liceu, este proba practică de competențe digitale. Și aceasta poate fi echivalată cu certificat, opțional.
Toate aceste examenele care se dau în timpul anului școlar, în timpul clasei a XII-a/a XIII-a, vor fi susținute de către elevi în școlile lor, mai arată sursele. Nu este clar dacă și cu profesorii lor sau vor fi comisii de profesori din alte școli.
Examenul de Bacalaureat în forma din proiect ar urma să se aplice pentru elevii care intră în clasa a IX-a în anul următor intrării în vigoare a legii. Asta înseamnă că, dacă legea ar intra în vigoare în anul 2023, elevii care intră în septembrie 2024 în clasa a IX-a ar da BAC-ul pe regulile din proiectul de lege, în anul vara anului 2028, potrivit surselor Edupedu.ro