Incompetența Chirica & Co: 500.000 de euro din banii ieșenilor. Cum sunt sabotate firmele care nu fac parte din anturajul primarului

Firma Elsaco execută silit Primăria Iași pentru suma de 500.000 de euro după ce societatea din Botoșani a reabilitat magistrala 2 de termoficare @ Spre deosebire de firmele din siajul primarului Mihai Chirica, Elsaco a fost plătită cu doi ani întârziere @ Nici măcar sentința definitivă a Curții de Apel Iași nu i-a determinat pe șefii Primăriei să achite datoriile @ Elsaco a apelat la un executor judecătoresc, plătit suplimentar, tot din banii ieșenilor, cu alți 150.000 de lei @ Pentru gaura de jumătate de milion de euro nu plătește nimeni din Primărie, ci doar ieșenii

Firma Elsaco Electronic din Botoșani execută silit Primăria Municipiului Iași pentru 2,4 milioane lei. Cei aproximativ 500.000 de euro vor fi suportați din buzunarele ieșenilor, deși vina le aparține în exclusivitate lui Chirica și camarilei sale, a căror decizii falimentează la propriu Primăria Iași. Din această sumă, 2.168.690 lei reprezintă penalități de întârziere pentru neplata în termen a facturilor emise de către constructor în perioada 2018-2019 pentru lucrările de modernizare și reabilitare a magistralei 2 de termoficare. Penalitățile au fost stabilite printr-o sentință definitivă a Curții de Apel Iași, iar Primăria va mai trebui să achite suplimentar și 85.000 lei cu titlu de cheltuieli de judecată. Pentru că nici în al doisprezecelea ceas, primarul Mihai Chirica nu a înțeles că este obligatoriu să respecte decizia instanței, firma din Botoșani a apelat la avocați și executori judecătorești pentru a-și recupera banii. Pentru această nouă imbecilitate marca Chirica, ieșenii vor trebui să mai scoată din buzunare alți 150.000 lei cu titlu de cheltuieli de reprezentare și cheltuieli de executare silită!

556 de zile de întârziere

După aproape doi ani de procese, pe 29 septembrie 2022,  firma Elsaco Electronic a câștigat procesul intentat Primăriei Municipiului Iași pentru plata de penalități de întârziere. Curtea de Apel Iași  a decis definitiv că municipalitatea îi datorează constructorului peste 2.000.000 lei ca și dobânzi penalizatoare pentru neachitarea în termen a facturilor emise în cadrul contractului de modernizare a magistralei de termificare Iași- CET II Holboca.

Potrivit raportului de expertiză contabilă întocmit de expertul Ciubotariu Gheorghe, comparând datele de înregistrare a facturilor la registratura Municipiului Iași, având în vedere termenul de plată de 60 de zile, și datele extraselor de cont privind încasarea sumelor datorate, s-au constatat 20 de cazuri de întârziere la plată cu întârzieri cuprinse între 2 și 556 zile. Valoarea totală a dobânzilor penalizatoare legale este de 2.168.690 lei.”, se menționează în hotărârea instanței.

Totuși, Chirica a rămas ferm pe poziție în atitudinea sa prostească și nu a achitat suma prevăzută în sentință. Prin urmare, în luna noiembrie 2022, Elsaco a apelat la serviciile unei firme de consultanță și a executorului judecătoresc Andrei Cezar pentru recuperarea datoriei. Astfel, la sumele stabilite inițial de instanță s-au mai adăugat alți 146.263 lei cu titlu de cheltuieli de reprezentare și onorariu de executare silită. Banii vor fi suportați de toți ieșenii, deși vina pentru acest prejudiciu îi aparține lui Mihai Chirica și acoliților săi! Legea prevede ca autoritățile publice să asigure un tratament egal tuturor societăților cu care derulează relații comerciale. Elsaco a încasat unele facturi emise cu o întârziere de 18-19 luni. Se ridică întrebarea dacă toate firmele cu care lucrează Primăria Iași au primit banii cu aceleași întârzieri?! Constructorii din anturajul lui Chirica au încasat banii după 556 zile de la scadență? Dar Rodotex sau R&A Events și-au primit și ei banii după aproape doi ani de la prestarea serviciilor? A identificat Primăria Iași persoanele care se fac vinovate de producerea acestui prejudiciu bugetului local?! Chirica refuză să răspundă la astfel de întrebări.

„Vrăjeala” lui Chirica nu a ținut

În cadrul procesului, Primăria a invocat în instanță faptul că Elsaco nu a respectat graficul de lucrări și graficul de plăți. Astfel, potrivit lui Chirica & Co, constructorul a lucrat în avans și a cerut astfel plăți în avans, ce nu erau bugetate pentru anii respectivi. Minciuna și vrăjeala lui Chirica nu a ținut însă pentru că Elsaco a depus la instanță o adresă semnată chiar de către primarul Iașului prin care li se cere executarea acelor lucrări. Prin Adresa nr. 29037 din data de 15.03.2019, Primăria Municipiului Iași a solicitat constructorului Elsaco Electronic SRL ca „pentru a evita eventuale situații neplăcute, întârzieri și decalări ale graficelor de execuție, vă invităm să demarați continuarea lucrărilor, conform contractelor semnate”.

În același timp, judecătorii au remarcat faptul că facturile emise de Elsaco au fost primite fără rezervă de către Primăria Municipiului Iași și au fost emise în perioada de executare a contractului.

De altfel, astfel cum reiese din actele dosarului, facturile emise de către Elsaco Electronic SRL și achitate cu întârziere de către Municipiul Iași sunt aferente perioadei cuprinse între data de începere a și data emiterii adresei prin care s-a dispus sistarea lucrărilor. În acest context, Curtea reține că, deși potrivit contractului, „achizitorul poate oricând dispune executantului, prin notificare prealabilă, suspendarea executării unei părți sau a tuturor lucrărilor”, deci inclusiv și pentru eventuale neconcordanțe de finanțare, Municipiul Iași nu a înțeles să uzeze de această prerogativă ci, dimpotrivă, prin adresa nr. 29037 din data de 15.03.2019, a solicitat continuarea lucrărilor în vederea evitării unor eventuale situații neplăcute, întârzieri sau decalări ale graficelor de execuție. Așadar, motivele de apel potrivit cărora Elsaco Electronic SRL ar fi emis facturi pentru lucrări efectuate în avans, peste graficul de execuție cât și peste graficul de plăți, apar ca fiind nefondate.” se precizează în sentința definitivă a Curții de Apel.

Au dat vina pe Ministerul Dezvoltării

În fața judecătorilor, funcționarii Primăriei, pentru a fi exonerați de vină, au invocat faptul că Ministerul Dezvoltării, care a asigurat cofinanțarea acestui proiect, nu a achitat la timp banii necesari. Nici această apărare nu a fost luată în considerare de judecători, care au considerat că Primăria avea la îndemână toate instrumentele necesare pentru a evita o astfel de situație.

Curtea reține faptul că aspectele legate de maniera de finanțare a apelantului-pârât nu pot constitui, pe de o parte motive de neexecutare ori executare necorespunzătoare a obligațiilor asumate prin Contract iar, pe de altă parte, motive exoneratoare de răspundere și culpa în sensul arătat de către apelant, acestea nefiind opozabile reclamantei cu atât mai mult cu cât, ordonatorilor de credite le este interzisă aprobarea unor angajamente legale fără asigurarea că au fost rezervate și fondurile publice necesare plății acestora în exercițiul bugetar. (…) De altfel, Curtea constată faptul că celelalte alegații invocate de către Municipiul Iași nu pot fi reținute întrucât acestea vizează aspecte referitoare la raportul juridic litigios dintre acesta și Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației, aceste aspecte excedând cadrului procesual de față, neputând face deci obiectul analizei instanței de control judiciar întrucât, în continuare, acestea urmează a fi soluționate în cadrul cererii de chemare în garanție disjunsă din acest dosar.” se mai arată în sentința pronunțată de Curtea de Apel Iași.

Rareș Neamțu

Mofturile lui Chirica adună datorii de milioane. Plătim concerte și scrisori, dar la investiții în infrastructură facturile sunt neplătite de doi ani

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here