Firma de cadastru a lui Florin Alexe, fratele președintelui liberal al Consiliului Județean Iași, s-a lipit ca o căpușă de Primăria Aroneanu, condusă de Benoni Moruzi, vicepreședintele filialei PNL Iași. Procedurile de atribuire a contractelor au fost doar simple formalități, numele firmei câștigătoare, Moldavia Topo-Cad SRL, fiind cunoscut dinainte. Contractele au fost atribuite la distanţă de minute sau câteva ore de la publicarea anunțurilor pe platforma de achiziţii publice. Prin intermediul platformei electronice de achiziții publice, firma lui Florin Alexe a cules contracte publice doar de la primării PNL: a orașului Podu Iloaiei, comunei Aroneanu sau comunei Moșna. Primele contracte publice au fost atribuite în 2020, anul în care Costel Alexe a preluat președinția Consiliului Județean. Doar în SICAP sunt făcute publice contracte în valoare de 180.000 lei cu primăriile PNL.
Familia lui Costel Alexe, preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi, prosperă cu sprijinul primăriilor liberale. Moldavia Topo-Cad SRL, administrată de Florin Alexe, fratele şefului CJ, are primării favorite de la care beneficiază periodic de sume importante pentru diverse lucrări de cadastru. Cele mai multe afaceri sunt încheiate cu Primăria comunei Aroneanu, localitate condusă de Benoni Moruzi, vicepreşedinte PNL Iaşi, şi şeful Asociaţiei Comunelor din judeţ. În trei ani, firma lui Florin Alexe a prins aproape 180 mii lei de la primăriile liberale, contracte oferite la scurt timp de la publicare, părţile fiind înţelese de la bun început
Firma lui Florin Alexe, fratele şefului Consiliului Județean Iaşi, a încasat zeci de mii de euro pentru lucrări de cadastru de la unele primării ieşene, unde primari sunt tocmai liberali. Din 2020 şi până la finalul anului trecut, societatea Moldavia Topo- Cad SRL a încheiat câteva zeci de contracte cu numai trei localităţi din judeţ, toate fiind conduse de oameni ai PNL Iaşi.
Fratele lui Costel Alexe a dat lovitura cu primarii PNL
Pe parcursul anilor 2020 – 2022, firma lui Florin Alexe a prins câteva contracte publice tocmai de la primării conduse de primari PNL. Societatea respectivă a beneficiat de peste 178.000 lei (peste 36.000 euro) pentru diverse lucrări de cadastru, contracte derulate pe repede înainte. Moldavia Topo-Cad SRL a parafat cele mai multe afaceri cu Primăria comunei Aroneanu, localitate condusă de Benoni Moruzi, unul din cei mai influenţi aleşi locali din judeţ.
Primarul de la Aroneanu a fost cel mai darnic
Astfel, Benoni Moruzi i-a băgat în conturi în această perioadă peste 165.000 lei firmei lui Florin Alexe. În 2022, Moruzi l-a plătit pe fratele şefului CJ Iaşi pentru întocmire de ridicări topografice pentru o reţea de 8,4 kilometri de drumuri, pentru depunerea unui proiect privind alimentarea cu gaz metan, pentru care Moldavia Topo-Cad SRL a prins aproape 11.000 lei. Un alt contract a vizat alte ridicări topografice pentru 20 kilometri de drum şi pentru care Florin Alexe a beneficiat de 26.000 lei. Tot pe parcursul anului trecut, Moruzi şi Alexe au bătut palma pentru intabularea unor drumuri, contract de peste 22.000 lei.
Afaceri vechi între liberalii de la Iaşi
În 2020 şi 2021, comuna Aroneanu şi firma lui Florin Alexe au avut 5 contracte, cel mai mare având o valoare de aproape 45.000 lei, pentru intabularea a 60 de drumuri săteşti şi unele documentaţii de dezmembrare. Moldavia Topo-Cad SRL a mai lucrat în perioada 2020-2022 cu oraşul Podu Iloaiei şi comuna Moşna, ambele conduse de primari de la PNL. De la acestea a încasat însă ceva mai puţin bani publici, faţă de cât a luat de la primăria din Aroneanu.
Reţeta clasică: totul era înţeles dinainte
Contractele au fost încheiate la distanţă de minute sau câteva ore de la publicarea anunțurilor pe platforma de achiziţii publice, tocmai pentru că părţile erau înţelese de la bun început şi pentru că procedura nu era decât o simplă formalitate. Moldavia Topo-Cad SRL este gestionată integral de Florin Alexe, fratele preşedintelui Consiliului Judeţean Iaşi. Pe parcursul anului 2021, firma a avut o cifră de afaceri de peste 283.000 lei, un profit de 100.000 lei şi a înregistrat datorii de peste 87.000 lei. Societatea a avut un număr de patru angajaţi. Datele pe 2022 încă nu au fost făcute publice.
Vlad ROTARU