Sub nasul autorităților. O rețea de milionari și interlopi controlează exploatarea ilegală de argilă din Bucium (VIDEO)

@ O știre difuzată recent de PRO TV despre traficul ilegal de argilă din Iași a scos la iveală o mega-afacere la capătul căreia se află un fost membru al clanului Corduneanu și una dintre cele mai bogate familii din Iași @ 7IAȘI a reușit să descopere numele implicate într-una din cele mai mari exploatări ilegale de argilă din Iași @ Afacerea se desfășura chiar sub nasul autorităților, în spatele Institutului de Psihiatrie Socola din Bucium @ De pe un teren de 10 hectare s-au exploatat ilegal, în ultimul an de zile, între 20.000 -30.000 de tone de argilă @ Având în vedere prețurile pieței, această activitate ilicită a generat venituri între 600.000 – 900.000 de lei pentru membrii rețelei @ Terenul de pe care se face exploatarea ilegală de argilă aparține familei Winkler @ O dovadă în plus a faptului că afacerea ilegală aparține moștenitorilor Winkler o reprezintă și faptul că la fața locului au fost surprinși de mai multe ori avocatul și un împuternicit al acestora @ Imaginile surprinse la fața locului arată că întreaga afacere a fost coordonată de către reprezentantul familiei Winkler, Gabriel Capătă @ Acesta a angajat pentru activitatea de extragere, transport și eventual vânzarea argilei obținute ilegal firma Multimarket Bucium SRL @ Societatea aparține soților Florin Răzvan și Laura Tudose și se ocupă cu comerțul agregatelor de balastieră, deținând un depozit pe Drumul Hoților @ Conform legislației în vigoare, resursele minerale situate pe teritoriul şi în subsolul ţării fac obiectul exclusiv al proprietăţii publice şi aparţin statului român @ Punerea lor în valoare prin activităţi de exploatare este supusă licențierii de către Agenția Națională a Resurselor Minerale, indiferent că extragerea resursei se face de pe un teren proprietate privată sau un teren proprietatea statului @ Redevenţa minieră cuvenită bugetului de stat este, în cazul de față, de  0,50 euro/to pentru argile, marne, loess, nisip şi pietriş, nisip şi roci caolinoase

O știre difuzată recent de PRO TV despre traficul ilegal de argilă din Iași a scos la iveală o mega-afacere la capătul căreia se află un fost membru al clanului Corduneanu și una dintre cele mai bogate familii din Iași. Televiziunea a prezentat două-trei cazuri de exploatări ilegale ca parte a unui fenomen larg răspândit în Iași, fără a oferi însă detalii despre firmele implicate în aceste afaceri. 7IAȘI a reușit să descopere numele implicate într-una din cele mai mari exploatări ilegale de argilă din Iași. Afacerea ilegală se desfășura chiar sub nasul autorităților, în spatele Institutului de Psihiatrie Socola din Bucium. De pe un teren de 10 hectare s-au exploatat ilegal, în ultimul an de zile, între 20.000 -30.000 de tone de argilă. Având în vedere prețurile pieței, această activitate ilicită a generat venituri între 600.000 – 900.000 de lei pentru membrii rețelei. Terenul de pe care se face exploatarea ilegală de argilă aparține familei Winkler. Potrivit datelor oficiale de la Oficiul de Cadastru, parcela de teren în suprafață de aproximativ 10 hectare este deținută de către Andreea Lavinia Winkler într-o cotă de 37,5% și de către unchiul acesteia, Alfred Winkler cu o cotă de 62,5%. Andreea și Aldred Winkler dețin în zona respectivă aproximativ 20 de hectare de teren ce valorează 8 -9 milioane de euro.

Afacere derulată prin intermediari

O dovadă în plus a faptului că afacerea ilegală aparține moștenitorilor Winkler o reprezintă și faptul că la fața locului au fost surprinși de mai multe ori avocatul și un împuternicit al acestora. Imaginile surprinse la fața locului arată că întreaga afacere a fost coordonată de către reprezentantul familiei Winkler, Gabriel Capătă. De multe ori, în timpul exploatărilor ilegale, pe ternul din spatele Spitalului Socola și-a făcut apariția și avocatul familei Winkler, Alexandra Raluca Ciomaga. Aceasta era pusă în temă de fiecare dată de către Gabriel Capată asupra situației. Capătă a angajat pentru activitatea de extragere, transport și eventual vânzarea argilei obținute ilegal firma Multimarket Bucium SRL. Societatea aparține soților Florin Răzvan și Laura Tudose și se ocupă cu comerțul agregatelor de balastieră, deținând un depozit pe Drumul Hoților. Nu am reușit să aflăm dacă firma Multimarket a fost doar un prestator pentru familia Winkler și reprezentanții săi, sau a fost parte activă a activității ilegale de extracție.

Furt și evaziune fiscală!?

Conform legislației în vigoare, resursele minerale situate pe teritoriul şi în subsolul ţării şi al platoului continental, în zona economică a României din Marea Neagră, fac obiectul exclusiv al proprietăţii publice şi aparţin statului român. Punerea lor în valoare prin activităţi de exploatare este supusă licențierii de către Agenția Națională a Resurselor Minerale, indiferent că extragerea resursei se face de pe un teren proprietate privată sau un teren proprietatea statului. Așadar, argila extrasă de familia Winkler de pe terenul din Bucium este proprietatea statului, iar proprietarii terenului sau firma care a făcut extracția trebuiau să dețină o licență în acest sens. În lipsa acestui document, extracția argilei reprezintă furt din domeniul public al statului. În același timp, în lipsa unor documente pentru argila extrasă, se ridică un semn de întrebare asupra modului de comercializare a acesteia. Cum a fost vândută argila în lipsa unor documente de proveniență? Cum s-au încasat sute de mii de lei de pe urma acestei afaceri, cine a încasat banii și ce taxe au fost plătite statului Român?

Au tras țeapă și la redevență

Legislația mai prevede și faptul că persoanele care extrag resursele din pamânt sunt obligate la plata către bugetul de stat a unei redevenţe miniere pentru activitatea de exploatare. Redevenţa minieră cuvenită bugetului de stat este, în cazul de față, de  0,50 euro/to pentru argile, marne, loess, nisip şi pietriş, nisip şi roci caolinoase. Agenția Națională a Resurselor Minerale a eliberat o singură autorizație pentru exploatarea argilei pe raza județului Iași, iar beneficiarul este fabrica de cărămizi Leier Iasi (fosta Ceramica). Prin urmare, prin exploatarea ilegală din spatele Spitalului Socola, bugetul de stat a fost prejudiciat prin neplata taxelor de licențiere dar și a redevenței datorate pentru fiecare tonă de pamânt extrasă. Dacă estimările făcute la fața locului sunt corecte, pentru cele peste 20.000 de tone extrase, firma Multimarket Bucium trebuia să achite Agenției Naționale a Resurselor Naturale cel puțin 50.000 -75.000 de lei cu titlu de redevență. Potrivit informațiilor publicate de PRO TV, Agenția pentru Protecția Mediului și Garda de Mediu au făcut o sesizare penală la Parchetul de pe lângă Judecătoria Iași pentru exploatarea ilegală a argilei de pe moșia Winkler.

Patronul Multimarket refuză să vorbească

În materialul publicat de PRO TV, reprezentantul firmei care exploata ilegal declara că extrage pământul galben de pe un teren proprietate personală. 7IAȘI l-a sunat pe administratorul societății Multimarket Bucium, Florin Răzvan Tudose, pentru a clarifica informațiile legate de proprietatea terenului și cele privind licența de exploatare.

Dacă în discuțiile cu reporterul PRO TV reprezentantul firmei a avut un limbaj suburban, discuția cu reporterul 7IAȘI a fost una civilizată. După ce a ascultat întrebările reporterului, Tudose a evitat discuția precizând că este la un consult medical. La fel s-a întâmplat câteva ore mai târziu, la apelurile ulterioare, reprezentantul Multimarket Bucium evitând dialogul cu presa. De ce se ascunde Tudose? De ce a mințit inițial susținând că terenul de unde exploata ilegal îi aparține? Unde se duc banii care trebuiau plătiți la bugetul de stat?

Capătă, arestat în Franța alături de clanul Corduneanu

Legătură dintre familia Winkler, cea care deține cele 10 hectare de teren din spatele Spitalului Socola, și firma care a asigurat extragerea, transportul și vânzarea argilei, a fost asigurată de Gabriel Capătă. Acesta reprezintă interesele Andreei și ale lui Alfred Winkler  atât în fața instituțiilor cât și în relația cu partenerii de afaceri sau potențialii clienți. Capătă este un personaj parte a lumii interlope ce a fost arestat în 2002 în Franța, la Grenoble, sub acuzația de furt. Magistrații francezi au desfășurat atunci o amplă anchetă ce viza membrii clanului Corduneanu implicați în zeci de spargeri în cartierele de lux din Grenoble precum și în rețele de prostituție și cerșetorie. Cazul a ținut prima pagină a presei din România întrucât Gabriel Capătă și partenerul său de spargeri, Vasile Pruteanu, erau la acel moment soții a două judecătoare din Iași. Magistrații francezi au venit în România în decembrie 2002 și au cerut dreptul de a efectua percheziții în casele celor două judecătoare ieșene. Deși a divorțat imediat după incident, Capătă lasă impresia că ar avea relații în justiția ieșeană, fapt ce i-a permis apropierea de Andreea Winkler, implicată împreună cu sora și unchiul ei în mai multe procese de retrocedare în instanțele ieșene. Gabriel Capătă este cel care a asigurat promovarea vânzării terenurilor obținute de Andreea Winkler și, ulterior, ale unchiului acesteia, Alfred Winkler, ca un veritabil agent imobiliar.

 

 

Rareș Neamțu

 

 

 

 

2 COMENTARII

  1. Cand scăpăm de gunoaiele astea?! Unde dai numai clanul cordunenilor, ei și săgețile lor, combinatorii lor. Ba camătă, ba șantaje, ba combinații cu case și terenuri, ba multe altele. Și-au reprofilat săgețile cu care făceau fapte prinafară?! Sau cum? Că nu e deloc în regulă ce apare în presă în ultima vreme numai despre ăștia și combinatorii lor. Și de când fac asta?!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here