Războiul Fiterman – Scripcariu în faza „nucleară”: medicii de la Arcadia, interziși la UMF

Conflictul dintre rectorul UMF, Viorel Scripcariu, și familia Fiterman, care patronează spitalul Arcadia, a degenerat @ Scripcariu a instituit un embargo menit să blocheze accesul la o carieră universitară angajaților grupului Arcadia, dar și a altor spitale și clinici private @ Printr-o hotărâre adoptată la sfârșitul lunii trecute, senatul universității a decis să permită participarea la concursuri doar a cadrelor didactice care lucrează în spitale sau clinici care au contract de colaborare cu UMF Iași @ Rectorul UMF urmărește prin această decizie să creeze un inconvenient cadrelor medicale care lucrează la Arcadia, generând astfel o posibilă problemă cu resursa umană familiei Fiterman @ Însă această decizie afectează și alți medici care lucrează în mediul privat @ Reacția lui Scripcariu vine după ce familia Fiterman l-a amenințat pe acesta cu declanșarea procedurilor de demitere urmare a deciziei UMF de a rezilia contractele de colaborare cu Arcadia @ Războiul dintre cele două tabere s-a acutizat pe fondul unui conflict mai vechi între rectorul Viorel Scripcariu și directorul medical al Arcadia, Dragoș Negru

Viorel Scripcariu

Conflictul personal dintre rectorul Universității de Medicină și Farmacie Iași,  Viorel Scripcariu, pe de o parte, și Dragoș Negru și Dan Fiterman, de cealaltă parte, degenerează și începe să producă victime colaterale. După ce UMF Iași a reziliat din proprie inițiativă contractele de colaborare cu Arcadia, familia Fiterman, care controlează compania medicală, l-a dat în judecată pe Viorel Scripcariu și l-a amenințat pe acesta cu declanșarea procedurilor de demitere din funcția de rector. Deranjat de atitudinea arogantă a familiei Fiterman, dar și de amenințările cu privire la demiterea din funcție, rectorul Scripcariu a mai aplicat încă o lovitură grupului Arcadia, folosind din nou instituția de învățământ pe post de bâtă. Numai că, de această dată, decizia lui Viorel Scripcariu lovește colateral și în persoane care nu au nicio legătură cu acest conflict. Scripcariu urmărește prin această decizie să creeze un inconvenient cadrelor medicale care lucrează la Arcadia, generând astfel o posibilă problemă cu resursa umană familiei Fiterman, însă această decizie afectează și alți medici care lucrează în mediul privat.

Condiție de concurs discriminatorie

În ultima ședință a Senatului Universității au fost adoptate mai multe hotărâri, una dintre ele fiind cu ”dedicație” pentru Dragoș Negru și Dan Fiterman. Astfel, prin Hotărârea Senatului nr. 21 din 21.10.2022 s-a aprobat modificarea Metodologiei proprii de concurs pentru ocuparea posturilor didactice vacante pe perioadă nedeterminată. Modificarea adusă de rectorul Viorel Scripcariu și votată în unanimitate de cei 40 membri ai Senatului prezenți la ședință blochează accesul angajaților grupului Arcadia, dar și a altor spitale și clinici private, la o carieră universitară. Așadar, pentru participarea la concursurile de ocupare a posturilor vacante a fost introdusă o condiție suplimentară, considerată discriminatorie. Amendamentul introdus de rectorul Viorel Scripcariu permite participarea la concurs doar a cadrelor didactice care lucrează în spitale sau clinici care au contract de colaborare cu UMF Iași.

 

Pentru posturile din domeniul Medicină, specialitățile clinice, care au corespondent în rețeaua Ministerului Sănătății, dovada că desfășoară activitatea profesională didactică cu studenții, în specialitatea corespunzătoare disciplinei postului didactic scos la concurs, într-o secție/clinică în care se desfășoară activități de învățământ cu studenții și rezidenții și cu care Universitatea are contract de colaborare”, este prevederea de ultimă oră prin care se schimbă condițiile de concurs.

Interzis la cariera didactică

Prin aceeași hotărâre de Senat, la UMF au fost scoase la concurs un număr de 57 de posturi pe perioadă nedeterminată și 55 de locuri vacante pe perioadă determinată pentru care se vor aplica noile reguli. Facultatea de Medicină a anunțat 38 de posturi pe perioadă nedeterminată și 39 pe perioadă determinată, Facultatea de Medicină Dentară 7 perioadă nedeterminată, respectiv 13 pe perioadă determinată, Facultatea de Bioinginerie are 11 locuri pe perioadă nedeterminată și 2 pe perioadă determinată, iar Facultatea de Farmacie câte 1 post din fiecare categorie. În momentul de față există multe cadre didactice ale UMF Iași care activează în afara sistemului de stat, nu numai în cadrul clinicilor Arcadia, ci și în alte clinici și spitale private. Aceste entități private nu au contracte de colaborare cu UMF Iași, ceea ce înseamnă că medicii care lucrează în cadrul acestor clinici și spitale au interzis la o carieră didactică. Chiar dacă sunt deja în sistem universitar, aceste persoane nu mai pot avansa în cariera didactică. Iar acest lucru poate genera un inconvenient, atât financiar cât și moral. Avansarea în cariera didactică aduce beneficii multiple. Financiar, strict din punctul de vedere al salariului, saltul de la o treaptă la alta este de 400-500 euro lunar. Pe lângă acest aspect, apar alte oportunități care se traduc tot în bani. De pildă, un grad didactic mai mare atrage posibilitatea cooptării în diverse comisii de concurs și evaluare, unele dintre ele remunerate. Totodată, un grad didactic superior deschide ușa colaborărilor cu companiile de medicamente și aparatură medicală. Acestea răsplătesc cadrele didactice cu sponsorizări la congresele medicale sau prin cooptarea ca speakeri la prezentări și alte genuri de evenimente. Or, pentru medicii din sistemul privat, modificarea cu dedicație introdusă de Viorel Scripcariu înseamnă o mare talpă în cariera didactică. Efectul deciziei poate fi ca o parte din medici să renunțe la colaborările cu mediul privat și să prefere cariera academică, în timp ce unii s-ar putea să prefere cariera medicală.

Le-a luat piuitul

Dragos Negru

7IAȘI a încercat să afle punctul de vedere al directorului medical al Arcadia, Dragoș Negru, cel care se află în conflict deschis cu rectorul Viorel Scripcariu. Dragoș Negru ne-a precizat că nu cunoaște modificările aduse la metodologia de concurs și nu se poate pronunța. A promis că după ce va citi documentele va emite un punct de vedere pe acest subiect. În ciuda apelurilor telefonice repetate, Dragoș Negru nu a mai răspuns pentru a ne spune părerea. Deși reprezentanții Arcadia erau foarte vocali și ironici la adresa rectorului Viorel Scripcariu, după ce le-au fost reziliate contractele de colaborare cu UMF Iași, iar acum medicii lor nu mai pot avansa în cariera didactică, Dragoș Negru și Dan Fiterman nu mai au curajul să vorbească în public despre adversarul lor.

Rareș Neamțu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here