Furie și proteste în China, după ce au apărut imagini revoltătoare cu o fetiță care a murit într-un centru Covid

Guo Jingjing, în vârstă de 14 ani, a făcut febră la două zile după ce a fost dusă în centrul din Ruzhou, provincia Henan, vinerea trecută unde a fost total ignorată. Familia ei cere dreptate, anunță bbc.com.

Videoclipuri cu ea în pat,tremurând și având convulsii au stârnit un val de proteste online în China, care menține controale stricte împotriva pandemiei. Familia ei a distribuit clipurile, făcând apel la ajutor și la responsabilitate. Oficialii contactați de BBC nu au comentat încă acuzațiile sau cauza morții lui Guo Jingjing, care rămâne neclară.

În videoclipul său, tatăl fetei, Guo Lele, a declarat că lucrătorii de la centrul medical nu au reușit să îi ofere niciun tratament, în timp ce starea ei se înrăutățea. Duminică, ea a început să aibă „convulsii, era deshidratată și tremura”, a spus el într-un videoclip încărcat pe Douyin, versiunea locală a TikTok din China.

„Lucrătorii din domeniul sănătății de la centru nu au avut nicio grijă de ea, nimeni nici măcar nu s-a interesat”, a spus el în videoclipul care a fost distribuit pe scară largă înainte ca cenzorii să îl retragă în unele locuri. Videoclipul lui Guo – și un altul încărcat de mătușa fetei în care se cerea dreptate, au fost din ce în ce mai mult cenzurate în ultimele 48 de ore.

„Solicit Comitetului Central al Partidului Comunist Chinez și Comisiei de Inspecție a Disciplinei să coboare să investigheze neglijența guvernului din Ruzhou… și să redea viața fiicei mele!”, a spus el, într-o înregistrare video în care apare alături de corpul fiicei sale.

BBC a confirmat moartea lui Jingjing și circumstanțele în care a survenit și cu un alt membru al familiei. Aceștia au confirmat că starea elevei de clasa a noua s-a deteriorat rapid luni după-amiază și a fost dusă la Spitalul nr. 4 din Ruzhou în acea seară.

Moartea lui Jingjing și circumstanțele în care a survenit au declanșat o revărsare de valuri online, oamenii exprimându-și furia față de tratamentul ei și criticând politicile Covidiu ale președintelui Xi Jinping, care sunt nepopulare pentru mulți oameni din China.

„Sunt atât de furioasă. De ce nu i-au dat pur și simplu o pastilă ?”, a scris un utilizator. Un altul a spus: „Întotdeauna se întâmplă așa. Nimic nu se va schimba vreodată”. Unii au făcut referire si la un accident de autobuz din septembrie, în care 27 de persoane au fost ucise în timp ce erau transportate spre o unitate de carantină.

Cu toate acestea, cazul nu a fost raportat în mass-media chineză – ceea ce unii utilizatori au atribuit unui „blackout mediatic” în timpul unui congres important al Partidului Comunist din această săptămână, la care se așteaptă ca mandatul domnului Xi să fie prelungit.

Oficialii locali ai Partidului Comunist au refuzat să răspundă la solicitările BBC, spunând: „Vă rugăm să așteptați un anunț oficial”. Regulile Covid din China cer ca orice persoană infectată, sau un contact apropiat, să fie trimisă într-un centru de carantină administrat de stat.

Nu este clar dacă Jingjing avea Covid sau dacă a fost plasată în centrul de carantină pentru că era un contact. Rudele au declarat că Jingjing a fost dusă la un centru de carantină înființat într-o școală locală.  Sute de alți copii sunt ținuți în astfel de centre în întreaga regiune – mulți dintre ei fiind separați de familiile lor.

BBC a aflat de la alte patru familii care spun că au fost separate de copiii lor – de doar șapte și opt ani – care se află în carantină, singuri, în diferite centre.

O mamă, o doamnă Lu, a declarat pentru BBC că fiul ei în vârstă de 12 ani este speriat și suferă după zile întregi petrecute într-un centru. „Copilul meu nu mai poate suporta. Autoritățile nu îi lasă să se întoarcă. Este un copil atât de mic, nu poate face față să stea singur într-o singură cameră pentru o perioadă atât de lungă de timp”, a declarat aceasta pentru BBC.

Un alt părinte, domnul Zhu, a declarat pentru BBC că el și alți părinți au fost și mai alarmați după ce au auzit despre moartea lui JinJin, fiind extrem de îngrijorați de condițiile și de lipsa de îngrijire adecvată a minorilor din aceste instituții. Astfel de centre au devenit cunoscute pentru lipsa de personal și de resurse.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here