Războiul titanilor din Sănătate: UMF a reziliat contractele cu spitalele Arcadia. Fiterman pierde bani și cere demiterea rectorului Scripcariu

@ Consiliul de administrație al UMF a decis să rezilieze contractele cu spitalele Arcadia, iar proprietarul grupului, Dan Fiterman, îl amenință pe rectorul Viorel Scripicariu cu declanșarea procedurilor de demitere @ Decizia UMF se traduce în pierderi financiare și de imagine pentru Arcadia, deoarece nu mai poate acredita unitățile medicale ca „spitale clinice” @ Acreditarea se face de către Ministerul Educației și de către Ministerul Sănătății, iar contractele cu UMF erau vitale pentru spitalele lui Fiterman @ În prezent, spitalele și clinicile medicale din grupul Arcadia sunt clasificate în categoriile IV și V @ În schimb, spitalele clinice pot să obțină categoriile de clasificare I și II @ Obținerea statutului de „ spital clinic” cu sprijinul UMF ar fi însemnat un salt financiar și de imagine important pentru Arcadia @ În același timp, statutul de spital clinic mai oferă încă un avantaj enorm: posibilitatea de a primi medici rezidenți!

La sfârșitul luni septembrie, trei companii din cadrul grupului Arcadia au inițiat un proces împotriva Universității de Medicină și Farmacie Grigore T. Popa Iași. Arcadia Medical Center, Arcadia Cardio și Arcadia Hospital cer judecătorilor de la Tribunalul Iași să anuleze o decizie a Consiliului de Administrație al UMF Iași. Procesul intentat de familia Fiterman împotriva UMF scoate la iveală un conflict imens între rectorul Viorel Scripcariu și grupul Arcadia. Universitatea a ajuns câmpul de luptă în acest război și în același timp instrumentul prin care se reglează conturile între Viorel Scripcariu pe de o parte și Dan Fiterman și Dragoș Negru pe de altă parte.

Scripcariu a tăiat „macaroana” firmelor din grupul Arcadia care nu se mai pot acredita ca spitale clinice și astfel pierd sume importante de bani. De cealaltă parte, Fiterman și Negru îl amenință pe Scripcariu cu declanșarea procedurilor de demitere din funcția de rector. Fiterman îi spune „un dialog al surzilor”, când mai degrabă asistăm la un război al testosteronului și orgoliilor prostești.

Fiterman pozează în victimă

Între UMF Iași și Arcadia Medical Center, Arcadia Cardio și Arcadia Hospital au fost încheiate trei contracte de colaborare în vederea acreditării celor trei unități medicale ca spitale clinice. Acreditarea se putea realiza de către Ministerul Educației și Ministerul Sănătății la propunerea UMF Iași. Potrivit informațiilor existente până în acest moment, UMF a demarat această procedură de acreditare, transmițând către Ministerul Educației dosarul pentru cele trei unități medicale. Pe 7 ianuarie 2022, Ministerul Educației a cerut UMF să completeze dosarele de acreditare cu numele cadrelor didactice titulare care sunt încadrate în cele trei unități medicale ale Arcadia.

Pe 21 ianuarie 2022, Consiliul de Administrație al UMF Iași hotărăște să rezilieze contractele de colaborare cu firmele din grupul Arcadia și astfel să sisteze procedura de acreditare ca unități clinice.

Pe 25 ianuarie UMF notifică Arcadia cu privire la rezilierea contractelor, iar de aici începe bâlciul. Notificarea de reziliere a contractelor de colaborare a deschis robinetul petițiilor oficiale ale grupului Arcadia. Adresele, notificările și plângerile prealabile ale Arcadia par să aibă, mai degrabă, rolul de gâdilire a orgoliului personal al celor care conduc business-ul medical decât intenția de soluționare a situației. În toate adresele se vorbește, „fără lipsă de modestie”, de cât de important este grupul Arcadia pentru lumea medicală și ce oportunitate fantastică pierde UMF-ul prin rezilierea acestei colaborări. Iar pe alocuri nu se ratează ocazia acuzării rectorului de abuz de putere și încălcarea frecventă a legii și a cartei universitare. Grupul Arcadia recunoaște că îndeplinea condițiile cerute de Ministerul Educației, dar insistă pe faptul că UMF a luat o decizie abuzivă, într-un for care nu avea astfel de atribuții și fără respectarea procedurilor legale.  

„Nu doar că suntem victimele unui exces de putere al conducerii Universității, dar și victimele unui act abuziv adoptat de conducere, victimele colaterale ale unui război al subiectivismelor, în care din păcate au primat interesele personale în detrimentul dezvoltării instituționale, transformat în mod nelegal într-o denunțare unilaterală a trei contracte de colaborare cu 3 unități sanitare private, de prestigiu, care s-au bucurat și se bucură de colaborarea contractuală cu reputate cadre didactice din Universitate”, se arată în plângerea grupului de firme.

Imaginea Arcadia valorează 1 leu!

Pe 22 septembrie 2022, Arcadia Medical Center, Arcadia Cardio și Arcadia Hospital au înregistrat la Tribunalul Iași cererea de chemare în judecată a UMF Iași. Firmele lui Fiterman cer anularea deciziei de reziliere a contractelor de colaborare și plata de daune morale în cuantum de 1 leu pentru prejudiciul de imagine creat.

Grupul Arcadia susține faptul că decizia Consiliului de Administrație nu a fost „temeinic motivată” așa cum era prevăzut în contractul de colaborare. De asemenea, Arcadia susține că Senatul UMF a refuzat să soluționeze plângerea prealabilă făcută împotriva deciziei CA. Arcadia consideră că decizia rectorului nu a fost nici oportună nici legală, după care se lansează amenințarea supremă.

„Dacă dialogul nostru nu va fi restabilit”, Fiterman ia în calcul sesizarea Ministerului Educației pentru declanșarea procedurii de revocare a rectorului Viorel Scripcariu.

De ce vrea Fiterman să obțină statutul de spital clinic

Răspunsul e simplu: bani și imagine. Care este avantajul unui Spital Clinic? Potrivit legii, spitalul clinic este unitatea medicală care are în componență secții clinice care asigură asistență medicală, dar desfașoară în același activitate de învățământ, cercetare științifică-medicală și de educație continuă, având relații contractuale cu o instituție de învățământ medical superior acreditată. Atu-ul statutului de spital clinic deschide oportunitatea obținerii unei categorii de clasificare superioare.

Astfel, spitalele clinice pot, dacă îndeplinesc și alte criterii, să obțină categoriile de clasificare I și II. Pe de altă parte, un spital care este foarte bine dotat și are personal super-calificat, dar nu desfășoară activități de învățământ, poate obține maxim categoria III de clasificare.

De ce contează categoria de clasificare? Pentru că finanțarea spitalelor se face în funcție de această clasificare. Tariful decontat pentru același serviciu medical variază funcție de categoria de clasificare. În acest moment, spitalele și clinicile medicale din grupul Arcadia sunt clasificate în categoriile IV și V, iar obținerea statutului de „clinic” cu sprijinul UMF ar fi însemnat un salt financiar și de imagine important. În același timp, statutul de spital clinic mai oferă încă un avantaj enorm: posibilitatea de a primi medici rezidenți! Această oportunitate se traduce în forță de muncă gratis întrucât rezidenții sunt plătiți direct de Ministerul Sănătății, dar prestează muncă în spitalul în care au fost repartizați. Totodată, pentru Arcadia ar fi reprezentat și avantajul testării și recrutării de personal medical pentru rețeaua proprie fără costuri.

Conflictul orgoliilor

Războiul Scripcariu – Negru a consumat multe episoade, majoritatea dintre ele mult sub nivelul și pretențiile unor persoane cu statut academic. Conflictul este unul vechi, binecunoscut în lumea medicală, și are la bază lupta orgoliilor dintre rectorul Viorel Scripcariu și doctorul Dragoș Negru. Rivalitatea dintre cei doi s-a manifestat încă din perioada în care au fost colegi la Arcadia. Dragoș Negru, director medical și asociat în business cu familia Fiterman, a ținut să marcheze această superioritate față de Viorel Scripcariu, medic chirurg colaborator în cadrul Arcadia. După ce Scripcariu a devenit rectorul UMF Iași, roata s-a întors și Dragoș Negru a devenit subordonatul acestuia în calitatea sa de șef al Departamentului de Radiologie. Ultimul an a marcat apogeul acestui conflict. Sursele noastre spun că declicul în acest conflict s-a produs deoarece Dragoș Negru a continuat să-l sfideze pe rectorul UMF, transformând Departamentul de Radiologie al Universității într-o enclavă în care a făcut doar ceea ce a vrut. În plângerea adresată instanței, grupul Arcadia menționează en passant despre conflictul instituțional dintre rector și șeful Departamentului de Radiologie și lansează ipoteza unei răzbunări din partea lui Viorel Scripcariu, dar fără a argumenta sau detalia în vreun fel. De altfel, plângerea depusă la Tribunalul Iași este plină de pastile aruncate intenționat, nu neapărat pentru a servi ca probe și argumente în instanță, ci mai degrabă cu rol de „arătat pisica” rectorului UMF Iași.

Onorarea relației profesionale și a ultimului mandat de rector

Așa cum spuneam, conflictul a marcat episoade puerile dar și grobiene în egală măsură. Fidel principiului „bate șaua să priceapă calul”, rectorul Scripcariu a decis încetarea colaborării UMF cu grupul Arcadia tăind astfel accesul familiei Fiterman către niște sume de bani consistente. Dan Fiterman nu numai că nu a făcut niciun pas spre conciliere pentru a-și proteja interesele, dar a turnat gaz pe foc. După primirea notificării de reziliere a contractelor de colaborare, grupul Arcadia a transmis mai multe notificări către rector, către Consiliul de Administrație și către Senatul Universității. În toate au avut de grijă să menționeze că dacă nu se va reveni asupra deciziei, vor sesiza Ministerul Educației pentru demiterea rectorului! În același timp, au amplasat în fața rectoratului Universității de Medicină a unei mega reclame pentru grupul Arcadia care l-a scos din minți pe rectorul Scripcariu. Iar pe 1 aprilie, au plătit apariția unui comunicat în care l-au șicanat din nou pe rectorul UMF. Sub pretextul că îl felicită pentru obținerea titlului de cetățean de onoare al Iașului, comunicatul este de fapt un nou atac la adresa lui Scripcariu. Astel, grupul Arcadia anunță că cea mai scumpă reclamă din istoria Iașului, cea din fața UMF-ului, este o dedicație specială pentru  ultimului mandat de rector al lui Viorel Scripcariu.

„Amplasarea IRM-ului Arcadia în piața publică din fața Universității de Medicină și Farmacie „Gr. T. Popa” din Iași, recunoscută ca fiind cea mai scumpă reclamă din istoria Iașului, este o expresie a onorării relației profesionale și a ultimului mandat de Rector al Prof. Univ. Dr. Viorel Scripcariu. Prin această interfață tehnologie-comunitate este subliniată importanța dialogului cu tinerele generații.”, se arată în comunicatul Arcadia. Însă e posibil ca Fiterman să fi celebrat prea devreme ”ultimul mandat de rector” al lui Scripcariu. Modificările propuse la legile educației la presiunea mai multor rectori ar putea crea premisa ca Viorel Scripcariu să mai poata candida pentru un nou mandat de rector al UMF Iași.

UMF nu comentează

7IAȘI a cerut rectorului UMF iași să prezinte un punct de vedere oficial legal de procesul intentat de grupul Arcadia și de acuzele aduse de aceștia. UMF nu a transmis niciun punct de vedere oficial pe tema procesului cu Arcadia. Totuși, într-o discuție amicală, Viorel Scripcariu a precizat că rezilierea contractelor de colaborare s-a produs întrucât nu mai putea fi realizat scopul acestora. UMF a transmis către Ministerul Educației documentația necesară procedurii de autorizare ca secții/spitale clinice a celor trei societăți din cadrul Arcadia. În cadrul procesului de verificare, Ministerul a cerut completarea dosarului cu numele cadrelor didactice titulare din cadrul UMF care sunt integrați în cele trei unități medicale. Cum niciuna dintre cele trei entități nu îndeplinea această condiție, nu se putea merge mai departe în procesul de acreditare. Astfel, și contractele de colaborare și-au pierdut obiectul. Viorel Scripcariu cataloghează drept caraghios demersul Arcadia privind demiterea sa din funcția de rector. Spune că, paradoxal, are o relație civilizată cu Dan Fiterman și pune aceste șicane și acțiuni pe seama unor polițe pe care i le plătesc acum foștii săi colaboratori de la UMF.

Rareș Neamțu

2 COMENTARII

  1. Îmi pare rău, dar pentru un spital privat,as avea mai multe pretenții.Mama mea a făcut un CT acum doi ani ,că alta soluție nu era in plina pandemie decât în spitale/clinici private .Deși la întrebarea sunteți alergica la iod,mama mea a zis ca nu știe dar le a dat lista cu f multe la care era alergica ,cadrele de la Arcadia i au făcut CT fără sa se mai obosească sa Ii facă test . A făcut șoc anafilactic, pana seara a ajuns la alergologie,s au chinuit f mult să o salveze.Rezultatul era iod f mult in organism,ea fiind alergică.
    Întrebarea mea este dacă tot luați bani,f mulți bani, de ce nu faceți un nenorocit de test sau să trimiteți pacientul sa l facă?
    Cand pacientul îți aduce o hârtie prin care se evidențiază un fond alergic, încercați sa fiți mai responsabili. De atunci mama mea si a dat organismul peste cap,luptă și cu anxietatea care i a apărut imediat.
    Am fost sfătuiți sa dam clinica în judecata,dar sa fim serioși.. câți pacienți au câștigat intr o lupta cu indolenta din sistemul medical?
    Cu atât mai mult cu un sistem privat medical.
    Îți trebuie bani și în final ești bucuros ca ai scăpat cu viață,deși viata ta nu mai e la fel.
    AAșa ca „Arcadia” sa se comporte ca un spital de top dacă are pretenții.Menționez că nu sunt singura care a pățit o, ci și o colega de serviciu ,de data aceasta la pediatrie .

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here