18 milioane de euro investite în Comuna Holboca! Proiecte majore urmează să fie implementate

Comuna ieșeană Holboca are în derulare proiecte de investiții de milioane de euro. Localitatea aflată în zona metropolitană Iași se numără printre campionii ultimilor ani la atragerea și accesarea unor investiții importante în infrastructura de drumuri, în rețeaua școlară, dar și în cea socio-culturală. Comuna Holboca a obținut în mandatul actualului primar, Neculai Pamfil, proiecte de peste 87 milioane de lei (aproape 18 milioane de euro).

Comuna aflată la doar câțiva kilometri de municipiul Iași a implementat mai multe proiecte importante pentru comunitate, investiții derulate atât cu fonduri nerambursabile europene sau guvernamentale, cât și  cu bani de la bugetul local. O parte din proiectele inițiate de administrația publică locală din comuna Holboca au fost deja finalizate, iar multe altele sunt în implementare. Primarul Neculai Pamfil spune că proiectele finalizate deja de administrația din Holboca se ridică la peste 23 milioane de lei (peste 4 milioane de euro). În plus, comunitatea are în pregătire și alte proiecte de investiții pe diferite domenii de activitate. ”Scopul nostru este acela de a dezvolta comunitatea prin investiții. Urmărim să creștem calitatea vieții cetățenilor din comună și în același timp să facem localitatea atrăgătoare, atât pentru invetitorii privați, cât și pentru cei care doresc să migreze din oraș în zona metropolitană. Am reușit să recuperăm în acești ani ecartul față de alte comune din zona metropolitană și să devenim atrăgători atât pentru investitori cât și pentru persoanele care vor să se stabilească într-o zonă liniștită, nepoluată, dar în același timp dezvoltată. Obiectivul nostru este să atragem cât mai multe investiții care să dezvolte infrastructura comunei și să transformăm Holboca într-o comunitate modernă și prosperă.” declară primarul comunei Holboca, Neculai Pamfil.

Reabilitarea și dotarea Căminului Cultural

Unul dintre proiectele finalizate în comuna Holboca este cel privind reabilitarea și dotarea căminului cultural în localitate. Investiția a fost derulată prin intermediul Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) – Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2014-2020, valoarea totală a proiectului fiind de 3 milioane lei (606 mii euro). Din totalul sumei alocate, circa 2,3 milioane lei au reprezentat fonduri nerambursabile, iar 701 mii lei au reprezentat finanțarea de la bugetul local.

2,5 milioane de lei în infrastructura școlară

Echipa primarului Pamfil susține că au fost implementate două proiecte foarte importante în infrastructura școlară a comunei. Cel mai important proiect finalizat din zona școlară este  reabilitarea Școlii Primare din satul Orzeni. Investiția a fost derulată prin Programul Național de Dezvoltare Locală (PNDL) I, având o valoare de peste 925.000 lei. Din totalul fondurilor alocate, aproximativ 670.000 lei au reprezentat finanțare nerambursabilă, iar restul au provenit de la bugetul local. În luna martie, Primăria Holboca a reușit să finalizeze achiziția de tablete școlare și alte echipamente necesare desfășurării activității didactice on-line. au fost achiziționate 876 de tablete, 79 de laptopuri pentru profesori și 51 de camere web destinate utilizării în videoconferințe. Investiția a fost de aproximativ 1,5 milioane lei. ”O investiție binevenită, în urma căreia, cu sprijinul cadrelor didactice, elevii din școlile comunei noastre vor beneficia de condiții mai bune de învățare și vor ține mai ușor pasul cu digitalizarea.” spune primarul Neculai Pamfil.

20 km de rețea de gaze naturale

Pe lângă obiectivele finalizate, administrația locală are o serie de proiecte aflate în implementare. Primarul se mândrește cu realizarea rețelei de distribuție gaze naturale în satele Rusenii Noi, Rusenii Vechi, Orzeni și Cristești. Proiectul presupune execuția a peste 20 de kilometri de rețea, valoarea investiției ridicându-se la aproximativ 3 milioane lei. acest proiect este finanțat în exclusivitate de la bugetul local.

Investiții de 15 milioane lei prin PNDL II

În același timp, în Holboca sunt derulate două investiții în infrastructura preșcolară. Primăria a reușit să obțină prin Programul Național de Dezvoltare Locală finanțarea pentru o grădiniță cu program prelungit și o creșă. Construirea grădiniței cu program prelungit este o investiție cu o valoare totală de peste 2,5 milioane de lei, proiectul aflându-se la un grad de peste 80% de realizare.  Tot în implementare se mai află un proiect de 3,7 milioane lei, investiție ce ține de construcția unei creșe în satul Holboca, proiect finanțat exclusiv prin PNDL II. Un alt proiect major ce va fi dezvoltat în comuna Holboca este cel privind extinderea rețelei de canalizare din localitate, proiect cu o valoare de 9 milioane lei (1,8 milioane de euro), derulat tot prin intermediul PNDL II.

Complex sportiv de ultimă generație

Administrația locală a scos la licitație lucrările de proiectare și execuție a unui Complex  Sportiv în valoare de peste 33 milioane lei (circa 6,8 milioane euro). Investiția va fi derulată prin Compania Națională de Investiții. Complexul multi-sport se va întinde pe o suprafață de 3 hectare, pe șesul adiacent drumului spre Tomeşti și va include: teren de fotbal, pistă de alergare, teren de baschet, teren de handbal/ tenis, vestiare, tribune, parcare și corp administrativ (grupuri sanitare, punct de prim ajutor, magazie pentru echipamente, sală de ședințe).

DE CE COMPLEX SPORTIV? Foarte important de precizat este faptul că finanțarea complexului este asigurată prin Direcţia Investiţii – Departamentul Sport, Învăţământ şi Cultură, în cadrul subprogramului “Săli de sport”. Așadar,  nu “luăm” bani de la investițiile în infrastructură și utilități pentru a construi stadion. Banii pentru complex provin din fonduri aparte, disponibile exclusiv pentru investiții în proiecte tip săli de sport. Cu alte cuvinte, banii există, nu pot fi alocați pentru alte tipuri de investiții și ar fi fost păcat să nu accesăm aceste fonduri. Avem nevoie de spații pentru mișcare și petrecere a timpului liber. Așa cum am mai spus, proiectul reprezintă o investiție dedicată atât generațiilor actuale, cât și celor viitoare. Comuna noastră a început să facă pași importanți în dezvoltare, devenind tot mai atractivă ca zonă de locuit. Mai mult decât atât, investiția se poate dovedi una benefică inclusiv pentru bugetul local, acesta putând fi suplimentat prin închirierea stadionului pentru diverse evenimente.” precizează edilul comunei Holboca.

Drumuri și piste de biciclete

De asemenea, Primăria Holboca a obținut finanțarea unui proiect ce prevede asfaltarea a peste 10 km de drumuri comunale și sătești. Valoarea proiectului este de 22 milioane de lei, fondurile provenind de la bugetul local (7,68 milioane lei) și de la bugetul de stat (14,3 milioane lei) prin Programul Național de Investiții „Anghel Saligny”. O altă investiție derulată de Primăria Holboca, de această dată cu bani obținuți prin Programul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) este construirea unei piste de biciclete cu o lungime de 5,4 km. Valoarea investiției se ridică la 1,5 milioane de lei. Totodată, un alt proiect important pentru locuitorii din comună îl reprezintă extinderea rețelelor de apă și canalizare din satele Holboca și Dancu. Proiectul vizează extinderea rețelei de apă cu 2.190 m și a rețelei de canalizare cu 11.757 m. ”Avem viziune, avem dorință și avem zeci de proiecte depuse spre finanțare pe diverse programe cu fonduri europene și guvernamentale. Toate acestea necesită timp întrucât procesul de la idee până la obținerea finanțării și mai apoi finalizarea implementării este unul anevoios și de durată. cu răbdare și încredere vom dezvolta și moderniza comuna și vom crește calitatea vieții cetățenilor din Holboca.” a concluzionat primarul Neculai Pamfil.

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here