Trupa de penali din Primărie! Bloc intabulat cu acte false: autorizație pentru podul unei case, edificare pentru 12 apartamente 

Primăria Iași a eliberat un certificat de edificare pentru un bloc cu 12 apartamente, deși autorizația în baza cărora au fost efectuate lucrările viza doar amenajarea unui pod la o casă (locuință individuală) și alte recompartimentări @ Documentul înregistrat sub numărul R 111 a fost semnat în anul 2019 de către aceleași persoane puse sub acuzare de DNA și DIICOT pentru fapte similare @ Imobilul a fost ridicat în zonă centrală, pe stradela Florilor, unde nu pot fi construite blocuri fără PUZ @ Casa a fost începută de o familie de ieșeni care a obținut în 2006 autorizație pentru o locuință individuală @ Proprietarii au vândut-o și în cele din urmă casa a ajuns în proprietatea unei familii implicată într-o rețea de trafic de alcool @ Cu o nouă autorizație obținută în 2018 pentru „amenajare spațiu de locuit în pod”, firma Jhonyx Building SRL a solicitat în 2019 certificatul de edificare a clădirii în vederea intabulării @ În loc de pod și recompartimentări, Primăria Iași a certificat prin documentul R 111 construirea unui bloc de locuințe cu 12 apartamente @ Documentul poartă semnăturile fostului viceprimar Gabriel Harabagiu, arhitectului șef Alexandru Mustiață, și inspectorilor Gabriel Ghergheșanu și Victor Gavriluță @ Toți patru sunt inculpați de DIICOT într-un dosar care vizează fapte similare @ Primarul Mihai Chirica pune din nou batista pe țambal și refuză să răspundă la întrebările adresate pe canale oficiale de către 7IAȘI

Un caz din epoca de aur a Mafiei Imobiliare. În 2019, sub semnătura viceprimarului de la acea vreme, Gabriel Harabagiu, a arhitectului șef Alexandru Mustiață și a doi inspectori cu atribuții în urbanism, Primăria Iași a eliberat un document fals care atesta construirea unui bloc cu 12 apartamente conform autorizației de construire.

Certificatul de atestare a extinderii construcției, înregistrat cu numărul R 111, a fost eliberat în vederea edificării unui bloc cu patru niveluri, demisol, parter, etaj și mansardă, deși autorizația de construire emisă cu mai puțin de un an înainte, în iunie 2018, viza lucrări de amenajarea a unui pod la o casă și alte recompartimentări.

Apartamentele au fost vândute, iar proprietarul s-a ales cu un profit frumos de ordinul sutelor de mii de euro.

Blocul se află pe stradela Florilor nr. 12, pe versantul dintre Păcurari și strada Arcu, unde este interzisă construirea de locuințe colective, pentru o astfel de investiție fiind necesară realizarea unui PUZ. Altfel spus, certificatul ilegal de edificare eliberat de Primăria Iași l-a scutit pe proprietar de cheltuieli și timp.

Cronologia unei golănii imobiliare: cum s-a transformat o casă într-un bloc

Lucrările la imobilul de pe stradela Florilor au fost pornite de către ieșeanul Stelian O., care în 2006 a obținut autorizație pentru construirea unei locuințe. Lucrările au înaintat cu greutate, astfel că, în 2011, acesta a fost nevoit să obțină o nouă autorizație pentru „continuare lucrări” conform autorizației vechi. Adică, autorizația nu a fost modificată, fiind păstrată aceiași destinație pentru imobil – „casă de locuit”.

Cel mai probabil din cauza lipsei de fonduri bănești, Stelian O. nu a reușit să finalizeze lucrările la casă și a fost nevoit să o vândă la stadiul de lucrări „la roșu”. De altfel, starea în care se afla imobilul a fost surprinsă de camerele google-streets în 2014.

Astfel, în anul 2017, Stelian O. a vândut cu 150.000 de euro casa și terenul de 744 metri pătrați lui Ionuț Gherghelucă, un tânăr care mai târziu avea să se dovedească a fi doar interfața unor afaceriști originari din Ucraina implicați în traficul de alcool.

În 2018, Gherghelucă obține de la primărie autorizația nr 550 pentru „Amenajare spațiu de locuit în pod existent, închidere terasă acoperită, închidere balcoane parțial, recompartimentare locuință și împrejmuire teren proprietate”. La scurt timp după eliberarea autorizației, Gherghelucă a vândut imobilul către firma Jhonyx Building SRL, la care tot el era asociat și administrator. Prețul declarat al tranzacției a fost de aproximativ 300.000 euro.

Ulterior tânărul Gherghelucă cedează părțile sociale ale firmei Jhonyx Building SRL către și mai tânărul Alex Vicliuc, fiul lui Oleg și Mihaela Vicliuc.

Deznodământul acestei afaceri imobiliare se produce în aprilie 2019, când Primăria Iași eliberează „certificatul de atestare a extinderii construcției R 111”, document din care cităm:

„confirmă că „există edificată o construcție edificată proprietate a SC Jhonyx Building SRL, construită în anul 2018.

Extinderea are următoarea descriere:

–           Destinația: CL – C3 – construcție locuințe

–           Număr unități individuale 12

–           Număr locuri de parcare 4

–           Regimul de înălțime: demisol + parter + 1Etaje + Mansardă

–           Suprafață construită la sol 152 mp”

Blocul este ilegal. Autorizația a fost pentru casă, iar pentru apartamente trebuia PUZ

Conform prevederilor Planului Urbanistic General aflat în vigoare pe parcela de teren de pe stradela Florilor nr. 12 nu putea fi ridicat un astfel de bloc de locuințe. Regulamentul de urbanism, impune restricții clare pentru astfel de construcții sau studierea terenului printr-un Plan Urbanistic Zonal.

Iată ce spune Regulamentul Local de Urbanism: „locuințe colective medii cu P+ 2,3 niveluri realizabile numai în condiții de operațiuni corelate de stabilizare, construcție si echipare tehnică a întregului versant, pe bază de PUZ, în condiții de asigurare acceptate prin studii si expertize geotehnice și cu avizul Comisiei pentru Versanți”

Exista deci chiar și posibilitatea ca studiul geotehnic să arată că pe acest versant pe care se află stradela Florilor nr. 12 nu pot fi construite clădiri de apartamente cu asemenea dimensiuni.

Oamenii din umbră: traficanți de alcool de origine ucraineană înhățați de DIICOT

În prezent, firma Jhonyx Building SRL este deținută în proporție de 100% de către Alex Vicliuc, fiul lui Oleg și Mihaela Vicliuc, care în 2016 au fost înhățați de DIICOT pentru contrabandă cu alcool.

Societatea a fost înființată în aprilie 2018, cu doar două luni înainte de pronunțarea sentinței definitive prin care Oleg Vicliuc a fost trimis pentru șase ani de zile la închisoare. Fondatorul societății comerciale, Ionuț Gherghelucă, avea același domiciliu ca și familia Vicliuc, în comuna Gherăești, județul Neamț.

În septembrie, 2019, Gherghelucă s-a retras din firmă, pe care a cedat-o gratuit lui Alex Vicliuc, fiul contrabandistului Oleg Vicliuc.

„Oleg Vicliuc a fost condamnat la 6 ani de închisoare pentru constituire a unui grup infracțional organizat și contrabandă. Ucraineanul, care are 40 de ani și este stabilit de mulți ani la Gherăești, a fost implicat în constituirea a două grupuri specializate în contrabandă, din primul făcând parte și doi polițiști. În cel de-al doilea grup a cooptat-o pe soția sa Mihaela, dar a mărit grupul și cu doi bărbați. Pe vremea când făcea afaceri cu polițiștii, Vicliuc avea piață de desfacere în Brașov, dar, după ce-a dat de necaz și a avut dosar penal acolo, s-a retras în zona Moldovei.

”În fapt, bărbatul împreună cu soţia sa, a colectat, transportat şi deţinut în perioada ianuarie 2016-18.03.2016 cantitatea de 115.932 pachete de ţigarete de contrabandă în vederea comercializării, creând bugetului de stat un prejudiciu de 1.388.488 lei”, scria publicația nemțeană ZCH News la momentul pronunțării sentinței definitive.

 

 

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here