Un nou proiect revoluționar la Spitalul de Neurochirurgie ”Prof. Dr. Nicolae Oblu” din municipiul Iași. Unitatea medicală a inaugurat un laborator de radiochirurgie stereotactică de tip Gamma Knife, tehnică prin care pacienții sunt operați fără bisturiu. Proiectul a fost lansat în prezența ministrului Sănătății, Alexandru Rafila, dar și a ambasadorului Suediei în România, Therese Hyden.
Investiție nouă inaugurată la Spitalul Clinic de Urgență ”Prof.Dr. Nicolae Oblu” din municipiul Iași. Unitatea medicală a inaugurat oficial laboratorul de radiochirurgie stereotactică de tip Leksell Gamma Knife, pe baza căruia intervențiile chirurgicale se fac fără bisturiu. Aparatura prevede derularea unor intervenții medicale pe creier fără bisturiu, la Iași fiind efectuate deja câteva zeci de operații de acest tip. Conducerea spitalului a inaugurat oficial acest laborator, la eveniment fiind prezent Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, dar și Excelența Sa Therese Hyden, ambasadorul Suediei în România, precum și oficialități locale și județene.
Zeci de pacienți tratați la Iași cu noua tehnologie medicală
În trei săptămâni de când a fost deschis laboratorul, au fost tratați câteva zeci de pacienți, conform conducerii unității medicale. ”Este încurajator faptul că Leksell Gamma Knife nu conține nici un bisturiu și are o precizie chirurgicală în a administra radiații gamma chiar și asupra celor mai complexe tumori și patologii cerebrale. Această procedură lipsită de durere, care are multiple avantaje comparativ cu chirurgia clasică, nu necesită anestezie generală și nu implică decât o internare de câteva ore. Majoritatea pacienților suferă doar efecte secundare minime și se întorc la viața lor cotidiană în ziua următoare”, a spus conf.dr. Lucian Eva, managerul Spitalului Clinic de Urgență” Prof.Dr. Nicolae Oblu” din Iași.
Centru de excelență de neurochirurgie la Iași
Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, a arătat că spitalul de la Iași trebuie să ajute în continuare pacienții, unitatea medicală fiind una din cele mai apreciate din întreaga țară. Ministrul și-a arătat și susținerea pentru un alt proiect de la unitatea medicală din Iași, respectiv realizarea unui centru de excelență în neurochirurgie. ”Aici în spital, dincolo de performanța managerială, putem vedea că este un spital care arată cu totul și cu totul altfel. Nu trebuie să tratăm pacienții într-un mod distant, ci cu empatie. Este un spital care e dedicat pacienților și nevoilor lor. Dacă vrem să îmbunătățim sistemul de sănătate din România trebuie să reușim să fim oameni, să politizăm mai puțin lucrurile. Am văzut spitalul, am văzut o schimbare impresionantă, ce ne spune că dacă avem un bun manager trebuie să-l sprijinim necondiționat”, a spus Alexandru Rafila, ministrul Sănătății.