Faptele pentru care ANI i-a făcut plângere penală fostului viceprimar Gabriel Harabagiu seamănă izbitor cu cele pentru care fostul primar Cristian Popescu Piedone a fost condamnat definitiv în 2018 la un an de închisoare cu suspendare @ Harabagiu se apără invocând „dreptul la muncă” al socrilor săi, care erau angajați la firma New Bauen Build SRL, pentru care acesta a semnat mai multe acte în calitate de viceprimar @ De fapt firma funcționa ca un paravan pentru afacerile familiei, soția acestuia, Mădălina Harabagiu, înregistrând la ANAF încă din februarie 2016 certificatul digital cu drept de semnătură electronică pentru societatea comercială New Bauen Build SRL @ La fel ca și în cazul lui Piedone care elibera pentru societatea fiilor în doar câteva zile acte care în mod normal durau câteva săptămâni, Harabagiu aproba la foc automat cererile depuse de firma controlată de familia sa @ În acest fel, New Bauen Build SRL a pus stăpânire pe comerțul stradal din municipiul Iași @ Firma primea aprobare pentru vânzarea produselor de alimentație publică acolo unde altor firme accesul le era interzis @ Spre exemplu, firma lui Harabagiu vinde sucuri, pop-corn și porumb fiert la Târgul Cucuteni, destinat olăritului tradițional
Faptele pentru care Agenția Națională de Integritate l-a dat pe fostul viceprimar Gabriel Harabagiu pe mâna procurorilor sunt similare cu cele pentru care Cristian Popescu Piedone, pe atunci primar la Sectorul 4, a fost condamnat definitiv în 2018 la un an de închisoare cu suspendarea executării pedepsei.
La fel ca și Harabagiu, Piedone elibera pentru firma familiei sale, în doar câteva zile, documente care în mod normal parcurgeau în câteva săptămâni circuitul birocratic din Primărie.
Cristian Popescu Piedone a fost găsit vinovat de săvârșirea a 11 acte materiale în legătură cu actele emise pentru cele trei firme, pentru care a semnat acorduri și autorizații de funcționare.
„(…) toate actele administrative au fost emise cu maximă celeritate, în prima sau a doua zi ulterior depunerii cererii, deși martora I.A. a precizat că termenul de eliberare era de aproximativ o săptămână sau două săptămâni, se relevă intenția directă a inculpatului în sensul că acesta a semnat acordurile/avizele cunoscând că se referă la societățile administrate de copiii săi”, se arată în motivarea Curții de Apel în dosarul 29111/4/2016, sentință făcută publică de Liberatea.ro.
Firma era administrată de soția lui Harabagiu printr-un document ascuns
Într-o declarație oferită jurnaliștilor de la Ziarul de Iași, fostul viceprimar Gabriel Harabagiu încearcă să minimalizeze importanța cazului arătând că socrii săi erau simpli angajați la firma pentru care acesta a semnat mai multe acte adiționale și aprobări.
Însă, în realitate New Bauen Build SRL era paravanul afacerilor familiei Harabagiu pe care fostul viceprimar le controla chiar din biroul său din Primăria Iași.
La data de 8 februarie 2016, ANAF a înregistrat certificatul digital cu drept de semnătură electronică pe numele Mădălinei Ștefania Harabagiu pentru societatea comercială New Bauen Build SRL, firmă cu care soțul viceprimar susținea la acea vreme că nu are nicio legătură.
Harabagiu semna aprobări pentru tonetele familiei
7IAȘI a publicat mai multe investigații cu privire la modul în care fostul viceprimar controla comerțul stradal și la activitatea firmei paravan care primea aprobări în zonele cu vad comercial în defavoarea altor societăți cu activitate similară.
Astfel, în septembrie 2016, Harabagiu semnează avizul pentru un chioșc în Piața Voievozilor. Avizul este eliberat în baza unei decizii a comisiei pe care tot Harabagiu o conduce, luată în cadrul unei ședințe din luna august.
Alt exemplu: în aprilie 2017, tot Gabriel Harabagiu semnează avizul pentru amplasarea unui modul comercial de tip fast food în Parcul Copou, urmare tot a deciziei luată în cadrul aceleiași comisii condusă de viceprimar.
În plus, firma New Bauen Build SRL a fost privilegiată de către Primăria Iași, primind aprobare pentru a amplasa module de fast food chiar și la Târgul Olarilor Cucuteni 5000, unde doar artiștii populari ar fi trebuit să primească aviz favorabil.
Chirica și-a protejat cumătrul. Contractul descoperit de ANI era secret de stat în Primărie
Ani la rând, primarul Mihai Chirica a refuzat să facă publice informații cu privire la contractul de închiriere dintre Primăria Iași și New Bauen Build SRL, care face acum obiectul plângerii înaintată de ANI către Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție.
În iulie 2015, firma New Bauen Build SRL a adjudecat în urma unei așa-zise licitații un punct termic al Primăriei Iași situat pe strada Vasile Lupu 110.
Contractul a fost adjudecat la scurt timp după ce fostul primar Gheorghe Nichita a fost arestat și suspendat din funcție, iar atribuțiile acestuia au fost preluate de către actualul edil, Mihai Chirica. Prima procedură pentru închirierea spațiului fusese anulată.
7IAȘI a solicitat în mod oficial informații publice privitoare la licitația în urma căreia New Bauen Build SRL a pus mâna pe spațiul din Tătărași (ofertele firmelor participante, prețurile licitate etc), dar Primăria Iași a refuzat să răspundă.
Metoda Boschetarul. Patronul firmei era un bărbat plătit cu 520 lei/lună
În februarie 2020, 7IAȘI dezvăluia în exclusivitate cum patronul din acte al firmei New Bauen Build SRL, un fost muncitor plătit cu 520 lei pe lună, credita societatea cu suma de 100.000 lei, bani pe care nu-i putea justifica.
„Un necunoscut, sărac lipit pământului, angajat cu 520 lei pe lună pe postul de ajutor de bucătar, a creditat cu aproape 1 miliard de lei vechi firma care administrează afacerea cu tonete a viceprimarului Gabriel Harabagiu. Firma New Bauen Build SRL are reprezentant legal cu drept de semnătură digitală pe soția acestuia, Mădălina Ștefania Harabagiu. Puiu Nedelcu, patronul din acte, nu poate justifica această sumă, deoarece este sărac lipit pământului, din 2011 până în 2018 fiind angajat cu câteva sute de lei pe lună ca menajer ori ca lăcătuș mecanic. Ai cui sunt de fapt banii și de unde provin? Conform documentelor aflate în posesia 7IAȘI, banii au intrat în firmă de la Puiu Nedelcu în 2017 și au fost folosiți pentru achiziționarea mai multor module comerciale, care au primit ulterior aviz pentru comerț stradal chiar prin semnătura lui Harabagiu”, scria 7IAȘI în februarie 2020.