Catalogul Corupției: Primăria Miroslava, premiantă cu o licitație aranjată de 3.000.000 de lei

@ Contractul pentru extinderea rețelei de energie electrică în Parcul Industrial a fost încredințat firmei Lucimar SRL după ce toate firmele concurente au fost eliminate prin introducerea unor condiții restrictive @ În caietul de sarcini s-a impus un termen de doar o lună de zile pentru livrarea unor echipamente @  Toate celelate firme au arătat că acest termen este imposibil de respectat, iar în cursă a rămas doar firma Lucimar, abonată la contracte cu Primăria Miroslava @ După încheierea contractului, firma Lucimar SRL a fost păsuită prin mai multe acte adiționale și prelungiri de termene cu cinci luni @ „…vă rugăm să prelungiți termenul de livrare a posturilor de transformare în Parcul Industrial II până la data de 15.06.2022 datorită crizei de materie primă generate de războiul din Ucraina”, se arată într-o adresă a firmei Lucimar, care a fost însușită imediat de funcționarii Primăriei Miroslava

O licitație de 3 milioane de lei a fost trântită de funcționarii din Primăria Miroslava pentru o firmă apropiată primarului Dan Niță. Cinci firme au fost eliminate din procedură pentru ca o firmă abonată la banii publici ai Primăriei Miroslava să poată câștiga contractul pentru extinderea rețelei de energie electrică la Parcul Industrial. Contractul presupunea atât lucrări de realizare a rețelei cât și montarea de echipamente, respectiv 10 posturi de transformare (PTAB) cu puteri între 400 KVA și 800 KVA. Fraudarea procedurii are în centru doi funcționari din cadrul Primăriei Miroslava, membri în cadrul comisiei de licitație. Elena Burcuță,  șefa Biroului Achiziții – Investiții, ajutată pe alocuri de Violeta Iftimie, consilier în cadrul aceluiași birou, au acționat în mod diferit în aceeași speță pentru a ajuta una dintre firmele favorizate de către primarul Dan Niță: SC Lucimar SRL, companie deținută și administrată de Lucian Daniel Vătavu. Firma a prins contracte pe bandă rulantă în epoca Niță la Primăria Miroslava, majoritatea fiind prin încredințare directă. Când s-a trecut la proceduri competitive, „cooperativa lui Niță” a călcat totul în picioare pentru a scoate câștigătoarea firma Lucimar.

Calul troian al rețelei Niță

Schema  fraudării licitației este simplă: Elena Burcuță, șefa Biroului Achiziții – Investiții și elementul cheie din rețeaua lui Niță, a întocmit  caietul de sarcini al procedurii în care a introdus un cal troian: termenul de livrare al echipamentelor pentru posturile de transformare în anvelopă de beton (PTAB) pe care nimeni nu îl putea îndeplini. Conform caietului de sarcini, Burcuță a cerut ca executantul să livreze echipamentele prevăzute în contract în termen de 1 lună de la semnarea ordinului de începere a lucrărilor. Acesta a fost calul troian care a distrus competiția favoritului lui Dan Niță.

Burcuță, „croitorașul” cel viteaz: cinci dintr-o lovitură

Pe 21 octombrie 2021, Primăria Miroslava a publicat în SEAP anunțul în vederea atribuirii contractului pentru lucrări de alimentare cu energie a Parcului Industrial în valoare estimată de 2.994.558 lei fără TVA. La procedură au depus oferte șase companii: General ME.EL. Electric SRl, Electromontaj SA, Energomontaj SA, Electroconstrucția Elco SA, General Tehnic SRL și asocierea Lucimar SRL – Recom Instal SRL. Un singur ofertant din cei sașe a menționat în cadrul propunerii tehnice termen de livrare al echipamentelor 1 lună de zile: Lucimar SRL. Toți ceilalți cinci au propus termenele reale de livrare între 2 și 5 luni. Prin procesul verbal nr. 3657/10.12.2021, completat și revizuit pe 21.12.2021, comisia  de licitație formată din Elena Burcuță, Violeta Iftimie și administratorul public Marius Mihai Deliu decid eliminarea din procedură a competiției firmei Lucimar. Astfel, ofertele General ME.EL. Electric SRl, Electromontaj SA, Energomontaj SA, Electroconstrucția Elco SA, General Tehnic SRL au fost declarate neconforme „deoarece nu satisfac în mod corespunzător cerințele din documentele achiziției”.

Pe Lucimar au păsuit-o 5 luni!

Pe 22 decembrie 2021 este întocmit raportul final al procedurii cu Lucimar câștigător, iar pe 3 ianuarie 2022 se încheie contractul de lucrări. Conform documentului, ordinul de începere a lucrărilor trebuia înmânat firmei Lucimar în maxim 10 zile lucrătoare, respectiv cel târziu până la data de 17 ianuarie 2022. De aici începe partea a doua a rolului determinant jucat de Elena Burcuță.  Într-o primă fază, pentru a-i da timp firmei Lucimar pentru a recupera decalajul între termenul de livrare ofertat și cel real, Burcuță întocmește ordinul de începere a lucrărilor cu o întârziere de 1 lună și îl înmânează constructorului abia pe 16 februarie 2022. Nici această manevră nu a ajutat prea mult, deoarece așa cum anunțaseră celelalte cinci companii participante la procedură, termenul real pentru procurarea echipamentelor era între 2 și 5 luni. Pe 10 martie 2022, Lucimar înregistrează la Primăria Miroslava o solicitare de încheiere a unui act adițional la contract. „…vă rugăm să prelungiți termenul de livrare a posturilor de transformare în Parcul Industrial II până la data de 15.06.2022 datorită crizei de materie primă generate de războiul din Ucraina” – se precizează în adresa Lucimar. Instantaneu intră în joc ”rețeaua Niță”. Pe 11 martie, Violeta Iftimie, de această dată în calitate de funcționar în cadrul Biroului Achiziții – Investiții, întocmește referatul de specialitate nr 16952 prin care propune prelungirea termenului de livrare a transformatoarelor și de execuție a lucrărilor. În următoarea zi lucrătoare, pe 14 martie, Elena Burcuță, acum în calitate de șef al Biroului Achiziții – Investiții, întocmește  nota justificativă nr. 17272 prin care susține că solicitarea de prelungire a termenului este legală și că aceasta nu modifică substanțial contractul.  Ambele documente sunt contrasemnate de primarul Dan Niță. Pe 15 martie 2022 se încheie actul adițional nr. 1 prin care se prelungește termenul de execuție până la data de 15 iunie 2022.  În iunie, povestea se reia identic și, din cauza aceleiași ”crize de materii prime din cauza războiului din Ucraina”, Niță prelungește pentru a doua oară termenul de livrare a transformatoarelor până la data de 30 iunie 2022.

Aceeași speță, decizii diferite

Astfel, prin cele două prelungiri ale termenului de livrare și de execuție, Iftimie, Burcuță și Niță au viciat rezultatul procedurii de licitație. Mai precis, au modificat ulterior procedurii condiții obligatorii, esențiale, din caietul de sarcini, pentru neîndeplinirea cărora ceilalți ofertanți au fost eliminați din cadrul licitației. Iftimie și Burcuță, în calitate de membri ai comisiei de licitație, au eliminat din competiție cinci companii care au susținut că termenul de livrare de 1 lună nu este real. După doar trei luni, aceleași Burcuță și Iftimie îi permit, de două ori, firmei Lucimar să prelungească termenul de livrare de la 1 lună la 5 luni! Burcuță și Iftimie au întocmit documente prin care au susținut legalitatea acestei prelungiri de termen deși știau, ca foste membre ale comisiei de licitație, că livrarea în termen de 1 lună era condiției obligatorie prin caietul de sarcini. Prin această schemă, firma Lucimar a fost favorizată să câștige contractul de 600.000 de euro fără TVA deși nu îndeplinea condițiile prevăzute în caietul de sarcini, la fel ca și ceilalți ofertanți. În mod legal, atât Burcuță cât și Iftimie ar fi trebuit să refuze prelungirea termenului întrucât această măsură ar fi dus la denaturarea rezultatului licitației și favorizarea firmei Lucimar în detrimentul celorlalți cinci competitori din procedură!

Compania Lucimar, feblețea primarului Niță

Pe lângă această licitație ”trântită”, primarul Niță a mai direcționat către firma lui Vătavu alte 10 contracte de lucrări publice. Toate cele zece contracte s-au încheiat în baza unor proceduri de achiziție directă, fără licitație, a căror valoare totală a fost de peste 2 milioane lei cu TVA. Astfel, în anul 2019, Lucimar a primit fără licitație două contracte cu o valoare totală de peste 460.000 lei + TVA. În 2020 a fost o singură procedură de achiziție directă în sumă de 450.000 lei + TVA, în timp ce în anul 2021 au existat patru atribuiri fără licitație în valoare de 610.000 lei + TVA. Anul acesta, Primăria Miroslava i-a acordat direct firmei Lucimar alte trei contracte însumând peste 450.000 lei +TVA.  Pentru Lucimar, contractele atribuite de către Primăria Miroslava, direct sau în urma vicierii licitațiilor, sunt o gură mare de oxigen. Firma lui Vătavu trece printr-o perioadă critică, cifra de afaceri a companiei scăzând de la 18 milioane lei în 2020 la doar 7,4 milioane lei în 2021. Profitabilitatea Lucimar a scăzut de 6 ori în 2021 față de anul anterior, societatea fiind la limita de jos. Banii pompați în acest an de primarul Niță în firma Lucimar reprezintă 50% din cifra de afaceri pe anul trecut a companiei. Tot din dispoziția primarului Dan Niță, Primăria Miroslava a vândut mai multe suprafațe de teren către societatea Lucimar la un preț de evaluare mult sub valoarea reală de piață.

Rareș Neamțu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here