Un nou scandal cu plângeri penale sub nasul lui Alexe: amenințări cu violența, agenți obligați să sape șanțuri și să facă naveta în alt oraș

Direcția Județeană de Pază și Protecție, instituție subordonată Consiliului Județean, se confruntă cu o situație unică – un război în toată regula între agenți și șefii numiți de președintele Costel Alexe @ Până în prezent au fost înregistrate aproximativ zece plângeri împotriva directorului Dănuț Podea și altor șefi, mulți dintre aceștia pensionari MAI promovați în mandatul lui Alexe @ Agenții se plâng că au fost amenințați cu acte de violență, hărțuiți și supuși unor acte de intimidare @ Personalul care asigura paza la Aeroport a fost obligat să sape șanțuri @ Un alt agent reclamă că a fost mutat disciplinar din Iași la Târgu Frumos pentru că a refuzat să tundă iarba @ La DJPP muniția și armele sunt manevrate ca jucăriile @ „La data de 12 mai 2022, orele 18.00, la luarea în primire a postului de pază, la platforma de la Aeroportul Internațional Iași, de la agentul de pază Constantin Niculea am constatat lipsa unui cartuș, agentul respectiv nu a mai stat să predea muniția și armamentul. Directorul interimar Dănuț Podea și șeful de tură Eugen Florea nu au depus plângere pentru nerespectarea regimului armelor și muniției la organele de poliție

Conducerea actuală a Direcției Județene de Pază și Protecție (DJPP) Iași stă pe un butoi cu pulbere. Mai mulți actuali și foști angajați ai direcției au depus plângeri penale împotriva directorului interimar Dănuț Podea, dar și a unor subalterni cu funcții de conducere. Agenții au reclamat fapte de abuz în serviciu, hărțuire, intimidare, dar și fals și uz de fals, toate săvârșite de Podea și de oamenii lui. Plângerile au fost depuse la Parchetul de pe lângă Judecătoria Iași, iar capii DJPP Iași vor fi chemați pentru a da explicații. Dănuț Podea a ajuns șef interimar la Direcția de Pază a județului, după ce fostul director Mihai Lucaci a fost demis abuziv. Acesta a câștigat recent procesul în primă instanță cu forul condus de Costel Alexe, fiind reintegrat pe funcție pe 23 august 2022. Însă, în ultimul an și jumătate, în Direcția de Pază a CJ Iași au avut loc tot felul de incidente și scandaluri interne.

Val de plângeri penale

Acuzațiile formulate de subalterni arată că, în ultima perioadă, angajații Direcției au fost hărțuiți constant de către Dănuț Podea, dar și de oamenii fideli ai acestuia. Podea i-a promovat pe funcții de conducere pe unii pensionari veniți din Ministerul de Interne sau Ministerul Apărării Naționale și care au ajuns șefi de tură sau obiectiv, cu salarii peste medie. De pe urma acestor funcții, oamenii lui Podea i-au hărțuit constant pe unii agenți cu state vechi în DJPP Iași, determinându-i să-și dea demisia. Unii nu s-au lăsat intimidați și au depus plângeri penale pe numele lui Dănuț Podea, dar și a lui Eugen Florea și Petru Nicolau, pensionarii din DJPP Iași, dar și Andrei Bosoi, adjunctul directorului și finul lui Dragoș Mandache, fost coordonator zonal al departamentului ITP din cadrul Registrului Auto Român și liberal cu state vechi.

Puși să sape șanțuri lângă Aeroportul Iași

Angajații au reclamat faptul că au fost hărțuiți și abuzați constant, fiind obligați să facă și munci care nu erau în fișa postului. Unii au ajuns să tundă iarba și să sape șanțuri la comanda celor care au condus DJPP Iași. Cei care se aflau la paza aeroportului au fost obligați să tundă iarba, să sape șanțuri, iar când au refuzat au fost agresați verbal și amenințați.

„Din luna martie 2022 până în luna iulie 2022, pensionarul cu funcția de șef de pază Eugen Florea, m-a hărțuit și amenințat cu acte de violență fizică în timpul serviciului de la Aeroportul Iași (…) În mod abuziv, Florea Eugen cât și directorul interimar Podea Dănuț m-au mutat de la Aeroportul Iași la Târgu Frumos, să fac naveta, pentru a-mi face rău. Am probleme de sănătate din cauza stresului la care sunt supus din cauza mutării mele fără motiv. S-a creat un mediu de lucru nociv, unde toată lumea este suspectată de complot, iar dacă își cer drepturile agenții de pază sunt chemați la unitate pentru a fi interogați și amenințați cu schimbarea din post sau în comisia de disciplină”, se arată într-una din plângerile penale ajunse la Parchetul de pe lângă Judecătoria Iași.

Șefii DJPP Iași au ascuns muniția agenților

Alți agenți de pază au reclamat faptul că li s-a imputat lipsa muniției din armele pe care le aveau în dotare, în ciuda faptului că tocmai ei au reclamat acest lucru.

„La data de 12 mai 2022, orele 18.00, la luarea în primire a postului de pază, la platforma de la Aeroportul Internațional Iași, de la agentul de pază Constantin Niculea am constatat lipsa unui cartuș, agentul respectiv nu a mai stat să predea muniția și armamentul. Directorul interimar Dănuț Podea și șeful de tură Eugen Florea nu au depus plângere pentru nerespectarea regimului armelor și muniției la organele de poliție, făcându-se vinovați de omisiunea sesizării și favorizarea făptuitorului (…) Eu am fost cel sancționat și cercetat disciplinar în loc să se îndrepte împotriva vinovatului”, a arătat un alt agent din cadrul DJPP Iași.

Salariu uriaș pentru cel care a condus DJPP Iași

Lista de plângeri este una destul de lungă, pe numele lui Podea și a acoliților săi fiind depuse mai multe în ultima perioadă. Ajuns șef interimar în cursul anului trecut, Dănuț Podea a ridicat un salariu mai mare decât cel al lui Costel Alexe, șeful său direct, salariu în care au fost incluse și sporurile pentru armă, deși acesta nu purta niciodată pistolul la el. Salariul lui Podea a ajuns la circa 17 mii lei lunar, cu mult și peste cel al șefilor de la Poliția Locală Iași, instituție cu un număr triplu de angajați în Iași.

 

Fostul director a fost repus pe funcție

O altă surpriză neplăcută pentru Costel Alexe, președintele CJ Iași, a fost legată de faptul că Mihai Lucaci, fost șef al DJPP Iași, a câștigat procesul legat de concedierea sa abuzivă. Ieri, 23 august 2022, Mihai Lucaci a fost repus pe funcția de director, acesta urmând a beneficia și de salariile compensatorii de circa 100 mii de lei. Consiliul Județean Iași are posibilitatea de a face recurs, decizia primei instanțe fiind însă cu titlu executoriu.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here