Vineri, 12 august 2022, judecătorii de la Tribunalul Iași au pronunțat o sentință ciudată și controversată într-un dosar privind anularea a trei autorizații de construire emise de Primăria Municipiului Iași. Investită pentru a lămuri dacă un proiect imobiliar se construiește în baza unor documente legale, instanța a dat o decizie care complică lucrurile și mai tare.
În octombrie 2020, Prefectura Iași a cerut instanței anularea a trei autorizații de construire emise de Primăria Iași pentru un proiect imobiliar la baza podului Bucium. Prima autorizație, 1005/25 octombrie 2016, a fost emisă pentru construirea unui imobil de locuințe cu 23 de apartamente și regim de înălțime P+2E. „Construire imobil de locuințe conform PUZ aprobat prin HCL 112/31.03.2015. Aria construită 255,80 mp, aria desfășurată construită 767,40 mp, POT 33%, CUT=0,9, H=P+2E. Parter 6 apartamente cu o cameră, 1 apartament cu 2 camere, etaj 1 – 8 apartamente cu 1 cameră și etaj 2 – 8 apartamente cu 1 camera.” Numai că PUZ-ul invocat pentru eliberarea autorizației fusese aprobat prin HCL 112/31.03.2015 și prevedea ”construirea unei hale de producție, sediu de firma şi împrejmuire teren proprietate privată persoană juridică.” Cea de a doua autorizație, respectiv 388/11.04.2019, este identică cu prima și a fost eliberată pentru continuarea lucrărilor prevăzute în proiect. Cea de a treia autorizație, 1289/29.10.2019, a fost emisă pentru ”Modificare proiect în curs de execuție -Construire locuințe colective pe teren proprietate conform PUZ aprobat prin 112/31.03.2015. Modificările constau în îmbunătățire fațade și funcțional proiect autorizat, indicatorii urbanistici rămânând în parametrii maximali ai PUZ-ului”.
Fiecare construiește ce vrea
Hotărârea Tribunalului în acest dosar este una cel puțin ciudată. Judecătorii au decis că primele două autorizații emise sunt legale și au anulat-o doar pe ultima emisă de Primăria Iași. ”Admite în parte acţiunea, aşa cum aceasta a fost precizată şi completată, formulată de reclamantul Prefectul Judeţului Iaşi, în contradictoriu cu pârâţii Primarul Municipiului Iaşi, S.C. OMEGA TUB S.A. şi 3I TEKNIK S.R.L. Respinge capetele de cerere privind anularea Autorizaţiei de construire nr. 1005/25.10.2016 emisă de Primarul municipiului Iasi şi a Autorizaţiei de construire nr. 388/11.04.2019. Admite capătul de cerere privind anularea Autorizaţiei de construire nr. 1289/29.10.2019 emisă de pârâtul Primarul Municipiului Iaşi şi, în consecinţă, dispune anularea acestei autorizaţii. Respinge cererea pârâtei 3I TEKNIK S.R.L privind obligarea reclamantului la plata cheltuielilor de judecată.” se arată în minuta hotărârii. Minuta hotărârii nu conține și elementele pe care și-au întemeiat judecătorii decizia, astfel că raționamentul care a stat la baza acesteia vor fi cunoscute abia peste câteva luni. Nu știm de ce a considerat instanța că cele două autorizații sunt legale deși Prefectura Iași a arătat că ele nu corespund PUZ-ului adoptat în Consiliul Local. Deși în esență a stopat ilegalitatea comisă de Primăria lui Chirica și Harabagiu, în forma actuală, decizia Tribunalului creează un precedent periculos deoarece sentința a menținut ca legale două autorizații emise care contravin PUZ-ului adoptat pentru acel teren. Atât timp cât în baza unui PUZ care prevede construirea unei hale instanța spune că este legal să se construiască locuințe colective, înseamnă că orice întreprinzător privat poate construi pe terenul său ceea ce dorește, indiferent care sunt prevederile PUG sau PUZ.
Decizia Tribunalului nu este definitiva, putând fi atacată cu recurs in termen de 15 zile de la comunicare.
Dezvoltatorul, asociat cu consilierul local PNL, Ciprian Bostan
Dragoș Iosub, patronul firmei 3I Teknik SRL, care ridică blocul de lângă podul Bucium, este asociat într-o altă firmă cu soția lui Ciprian Bostan, consilier municipal al PNL. Asocierea a fost descoperită de către ziariștii de la Reporter de Iași ( www.reporteris.ro ). „Unic asociat și administrator al firmei 3I Teknik este Dragoș Iosub. Din februarie 2020, acesta apare ca asociat și în societatea CDO Conceptis unde o are parteneră pe Oana, soția lui Ciprian Bostan, consilier local PNL.”, au arătat ziariștii publicației mai sus amintită. Cele trei autorizații ale blocului din Bucium au fost emise în perioada în care Bostan era membru în Comisia de Urbanism, cea care a avizat proiectul de locuințe colective în baza unui PUZ pentru hală industrială. Totodată, un alt membru PNL i-a dat o mână de ajutor asociatului familiei Bostan. Prefectul Marian Grigoraș a tras de timp 7 luni de zile și nu a atacat în instanță autorizațiile, dându-i răgaz dezvoltatorului să lucreze la proiect. Din februarie și până în octombrie 2020, prefectul Marian Grigoraș a fost „căzut pe gânduri”. La sfârșitul lui februarie, când prefectul Marian Grigoraș anunța că va „verifica legalitatea autorizației” emisă de Primăria Iași, lângă podul Bucium era doar o groapă. Pe 6 octombrie, data când Prefectura a atacat în instanță autorizațiile, pe același amplasament fusese deja ridicat un bloc în toată regula. Din momentul deschiderii procedurii, autorizațiile de construire au fost suspendate de drept. Cu toate acestea, dezvoltatorul cu pile sus-puse în PNL a lucrat în continuare la imobil fără să fie deranjat de autorități. A finalizat blocul și a scos apartamentele la vânzare, fără să le spună clienților de litigiul din instanță și că autorizațiile sunt suspendate.
Rareș Neamțu
Alo autoritățile pai dece nu confiscați averea escrocului ăsta, nu se vede ca ajuta grupul infracțional a interlopilor care acționează pe teritoriu Amercan și așa își spală bani! Tot Iașul știe de chestia sta iar organele competente se fac ca dorm fără sa își dea seama ca FBI deja acționează!