Cel mai simplu lucru din lume e să dai din gură, pe o scenă pregătită de colegii tăi, unde toți cei din jurul tău te laudă, iar tu faci promisiuni. Și declami, cu cuvinte cât mai meșteșugite, cât de mult te chinui pentru un anumit lucru, cum nu dormi noaptea până nu oferi poporului excelență. Oricum nu e nimeni acolo care să îți bată obrazul.
Politicienii din actuala coaliție de guvernare PNL-PSD-UDMR ne demonstrează acest lucru în fiecare zi.
De ani de zile, auzim că educația e o prioritate, că fără educație nu există un stat modern și alte lucruri care, fără îndoială, sunt adevărate, dar pe care acești mincinoși le spun doar ca să păcălească și să mai smulgă o lacrimă și un vot.
Nu pot trece ușor peste simulacrul de dezbatere organizată de liberali la Iași, așa-numitul Forum al Educației, unde am auzit vorbe mari din gura a doi trimiși în judecată, în câte două dosare penale fiecare, și unde a fost prezent un bătăuș de elevi, recompensat pentru faptele sale reprobabile la catedră cu funcția de președinte al Asociației Profesorilor Liberali. Că așa e în România educată, dacă lovești, primești.
La această adunare jignitoare pentru cadrele didactice, Mihai Chirica, personaj cu 6 capete de acuzare, care pur și simplu blochează în acest moment funcționarea Primăriei, pentru că îi e teamă să mai semneze ceva, a vorbit despre excelență, despre demnitatea profesorilor și despre lucruri pe care el sigur nu le cunoaște din propria experiență. Mă mir că știe măcar că există.
Cum spuneam, la vorbe se pricep politicienii de la PNL și PSD. Minciunile spuse de Mihai Chirica „l-au emoționat” pe un secretar de stat din Ministerul Educației, care a ținut să-i mulțumească, pe scenă, în văzul lumii, celui trimis de două ori în judecătă pentru „modelul de rafinament intelectual, de conduită socio-profesională și, deloc în ultimul rând, de noblețe sufletească pe care ne-o oferă zi de zi”. Conduită socio-profesională la un om cu șase acuzații?
În fine, după așa glumă de dezbatere, știrea că bugetul Ministerului Educației ar urma să scadă cu 542 de milioane de lei, deși instituția a cerut o suplimentare de 668 milioane de lei, potrivit propunerilor făcute de Ministerul Finanțelor, nu prea are cum să ne mire prea tare.
E perfect în logica actualei coaliții de guvernare să spună una și să facă alta, așa cum au demonstrat deja cu Codul fiscal (a promis că nu-l modifică și l-au modificat), cu taxele și impozitele (a promis că nu le mărește și le-a mărit).
Banii sunt cheltuiți pe tot felul de sinecuri, pensiile speciale sunt neatinse (apropo, au ajuns la două miliarde de euro pe an), în schimb sunt tăiate fondurile exact de acolo de unde contează, de la Educație.
Din păcate, răul pe care-l fac acești indivizi școlii va produce efecte pentru următorii 20 de ani.