Cât de periculoși sunt ochelarii de soare cumpărați la întâmplare. „O lentilă colorată declanșează o invazie mai mare de radiație”

Soarele ne pune la încercare ochii sensibili, iar cumpărarea unor ochelari de soare periculoşi de la tarabe nu fac altceva decât să înrăutăţească vederea.

Pentru a evita astfel de probleme, specialiştii recomandă să respectăm o serie de reguli şi să fim atenţi la câteva detalii atunci când cumpărăm ochelari de soare.

Roxana Cozubaș, medic specialist oftamolog, a explicat pentru Ziare.com, de ce e mai bine fără ochelari de soare decât cu un model de calitate proastă.

 

Ochelarii de soare aleși după criteriul modei îți pot afecta vederea

 

„Lentilele ochelarilor de soare reprezintă, de fapt, niște lentile închise la culoare care creează în interiorul ochiului mecanismul acesta de dilatare a pupilei. Și atunci prin faptul că se dilată pupila care este practic zona neagră a ochiului, și prin care nouă ne intră informația luminoasă în ochi, pentru faptul că ea se dilată, se creează în interiorul ochiului o cantitate și mai mare de lumină nocivă, de radiație nocivă.

Și atunci o lentilă care nu oferă protecție la ultraviolete, în momentul în care ea este pusă în fața ochiului, și fiind o lentilă colorată, declanșează practic o invazie mai mare de radiație. Nu numai că nu te protejează, ci îți face și mai mult rău, față de varianta în care nu ai purta nimic”, a explicat medicul specialist oftalmolog.

 

La copii e mult mai dăunător

 

„Noi avem practic acest mecanism natural prin care în momentul în care dăm de lumină puternică pupila se strânge, dacă tu îi pui acea lentilă colorată în fața ochilor nu mai declanșezi acest mecanism de apărare natural.

La copii e mult mai dăunător. Noi avem, normal, până ajunge radiația luminoasă în interiorul ochiului, la retină, mai multe filtre prin care trebuie să treacă lumina. Pe măsură ce înaintăm în vârstă, acele filtre încep să se tăbăcească.

Corneea absoarbe o parte din radiația ultravioletă, cristalinul la fel. Și ușor-ușor spre vârsta adultă și bătrânețe poate să apară cataractă sau să apară tot felul de modificări în interiorul acestor filtre.

Copiii se nasc cu toate aceste filtre noi și nu au nicio modalitate prin care să poată să filtreze și mai bine. Adică tu nu faci decât să deschizi și mai mult calea către retină prin niște filtre care nu sunt deloc uzate și care lasă să treacă prin ele toată radiația ultravioletă direct în spate, pe retină. La copii e cu atât mai mult dăunător”, spus Roxana Cozubaș.

 

Există marcaje pe ochelari de care trebuie să ții cont

 

„La nivel mondial, Academia Americană spune că până la vârsta de 18 ani, copiii încasează cam 80% din radiația ultravioletă pe care o încasează toată viața. Și atunci cu atât mai mult recomandăm protecția față de ultraviolete la un copil.

Sunt niște marcaje pe care noi le căutăm, acum e adevărat că dacă vorbim de partea de lentile și ochelari contrafăcuți, din păcate, poți să întâlnești tot felul de modele care mai de care mai populare și mai bine copiate”, explică specialistul.

 

Ochelarii trebuie cumpărați din magazinele de specialitate

 

Medicul specialist oftalmolog îți recomandă să te îndrepți către un magazin de specialitate. Și aici este vorba, în primul rând, de optică medicală. Apoi, se mai găsesc și magazinele mari de articole sportive. Și prin farmacii mai putem găsim. În rest, tot ce înseamnă partea fashion, magazine de haine care mai vând și ochelari de soare, specialistul are dubii mari că sunt ceea ce spun că sunt.

„Orientativ sunt niște marcaje că sunt aprobați. Și o indicativă de lumină, UV400, ceea ce înseamnă că protejează până la radiația de 400 nanometri. Adică blochează lumina până la 400 de nanometri”, concluzionează medicul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here