Concurs aranjat la Citadin: fostul șef de la Rutieră mai papă o leafă de la stat. Are dosar la DNA, pensie de lux și este tovarăș cu Harabagiu

Fostul șef al Poliției Rutiere, Gheorghiță Ciobanu, trimis în judecată de DNA pentru că a luat șpagă pizza de post, a fost angajat la societatea Primăriei Iași, Citadin SA @ Pentru banalul post de „Tehnician Condiții de Muncă și Securitate”, cerințele de înscriere au fost croite cu dedicație: „5 ani experiență în domeniul siguranței circulației” și 10 ani vechime @ Procedurile de angajare s-au făcut în mare viteză: la câteva zile de la publicarea anunțului, Ciobanu era deja angajat la Citadin, iar pe site s-a făcut mențiunea „POST OCUPAT” @ La 51 de ani,  Gheorghiță Ciobanu a apucat să se pensioneze înainte de a fi trimis în judecată de DNA, iar de la 1 iulie pontează două venituri de la stat: pensie și salariul de la Citadin @ Fostul șef de la Rutieră este un apropiat al fostului city-manager Gabriel Harabagiu @ În 2015, trei polițiști i-au făcut plângere lui Harabagiu pentru ultraj @ „Ordinarule! Uăi, nu mai scrieți proces-verbal că vine Ciobanu în control”, i-a amenințat Harabagiu la acea vreme pe polițiști

De la 1 iulie, fostul șef al Biroului Rutier Iași, Gheorghiță Ciobanu, s-a angajat la firma de asfaltări a primăriei, Citadin SA, pe un post de „Tehnician Condiții de Muncă și Securitate”. Așa-zisul concurs a fost de fapt o șaradă, procedura de angajare a fostului polițist derulându-se în mare viteză, iar „condițiile specifice” ale postului fiind croite special pentru CV-ul lui Ciobanu.

Pe site-ul Citadin, anunțul a fost postat pe 24 iunie, iar după câteva zile Gheorghiță Ciobanu era deja angajat. Nici nu se putea să dureze mai mult din moment ce Gheorghiță Ciobanu era singura persoană care întrunea condițiile de angajare: „vechime în muncă min. 10 ani; min. 5 ani experiență în domeniul siguranței circulației, semnalizare rutieră și/sau situații de urgență”.

Experiență în domeniul circulației ca să verifice „factorii de mediu care pot afecta sănătatea umană”

Condițiile specifice de angajare au fost stabilite cu „dedicație”, din moment ce este vorba despre un post de banal tehnician securitate în muncă, după cum reiese chiar din codul COR (Clasificarea Ocupațiilor din România – n.r.) menționat în anunțul de angajare. Conform codului COR, postul este descris astfel: „Inspectorii din domeniul protecției mediului și sănătății ocupaționale și asimilați verifică punerea în aplicare a normelor și reglementărilor referitoare la factorii de mediu care pot afecta sănătatea umană, siguranța la locul de muncă, precum și siguranța proceselor de producție a bunurilor și serviciilor. Aceștia pot implementa și evalua programe ce restabilesc sau îmbunătățesc condițiile sanitare și de siguranță, sub supravegherea unui specialist din domeniul sănătății.”

Condițiile de angajare „vechime în muncă min. 10 ani și min. 5 ani experiență în domeniul siguranței circulației” nu au nicio legătură cu cerințele specifice ale postului, ci au fost introduse doar pentru eliminarea unor potențiali concurenți.

Pe șefii Citadin i-a înghițit pământul. La primărie nimeni nu știe nimic

Vreme de două zile, 7IAȘI a încercat să obțină informații pe cale oficială de la Citadin SA, dar și de la superiorii din Primăria Iași cu privire la modul în care s-au desfășurat procedurile de angajare în cazul ex-polițistului Gheorghiță Ciobanu.

Directorul general al companiei de asfaltare, Marius Ionescu, este plecat în concediu, iar la telefon nu a răspuns. Nici adjunctul acestuia, Kristian Bârzu, nu a răspuns la apelurile telefonice repetate ale reporterilor 7IAȘI. În plus, acesta nu a fost de găsit nici la birou. „Este pe teren, face și muncă de teren”, a fost explicația unui angajat al Citadin care juca rolul unui ofițer de serviciu.

În același timp, oficialii municipalității ieșene au susținut că toate informațiile cu privire la subiect pot fi obținute doar de la cei doi directori ai Citadin SA.

Fostul șef de la Rutieră, tovarăș cu Harabagiu

Un eveniment care s-a petrecut în 2015 demonstrează relația de prietenie dintre fostul city-manager și viceprimar Gabriel Harabagiu și Gheorghiță Ciobanu.

Incidentul, care s-a lăsat și cu deschiderea unui dosar penal pentru ultraj, a fost relatat pe larg în 2018 de jurnaliștii de la Reporter de Iași.

„(…) după un incident în trafic, polițiștii i-au făcut plângere pentru ultraj actualului viceprimar Harabagiu. Procurorii l-au albit pe politician și au dispus închiderea dosarului. În 2015, subofițeri de la Secția 2 de Poliție l-au oprit în trafic pe actualul viceprimar după ce acesta i-a sfidat și a întors pe linie continuă în fața lor, la Universitate. Polițiștii au informat conducerea Inspectoratului că Harabagiu, pe atunci consilier local, i-a amenințat că vor rămâne fără servicii. Le-a spus că este consilier la Primărie și să nu se mai obosească să-l amendeze. „Nu mai scrieți proces-verbal că vine Ciobanu în control”, a declarat unul dintre cei trei polițiști că le-a spus Harabagiu, care l-ar fi sunat în timpul incidentului pe Liviu Zanfirescu, șeful Poliției Rutiere la acea vreme. Într-adevăr, a apărut Gheorghiță Ciobanu, șeful Biroului Rutier Iași care a văzut că procesul-verbal era scris, așa că s-a întors și a plecat”, se arată în articolul publicat de Reporter de Iași în noiembrie 2018.

Fostul polițist de la Rutieră cerea șpagă pizza de post

În luna mai a anului trecut, DNA a trimis în judecată „Dosarul Mamma Mia”, în care Gheorghiță Ciobanu, șef al Biroului Rutier Iași la acea vreme, dar și alți 13 polițiști sunt acuzați că au primit mită de la șeful Restaurantului Mamma Mia tot felul de mâncăruri care era livrate la sediul Poliției Rutiere, dar și la domiciliu.

Conform DNA, „foloasele respective ar fi fost primite pentru a-l proteja atât pe director (care nu deţinea permis de conducere) cât şi pe conducătorii auto ai restaurantului, în sensul de a nu constata şi sancţiona contravenţiile comise de aceştia sau eventualele contravenţii pe care ei le-ar săvârşi sau/şi pentru a le aplica sancţiuni contravenţionale mai blânde. Produsele respective ar fi fost pretinse atât pentru sine, cât şi pentru alte persoane (prieteni, rude) din anturajul poliţiştilor”.

Interceptările realizate de procurori au surprins o convorbire pe care Gheorghiță Ciobanu a purtat-o cu unul dintre livratorii restaurantului și din care reiese că fostul polițist cerea ca șpaga, „pizza de post”, să-i fie trimisă la domiciliu.

 

HÎNCU Andrei Cosmin: – Bună ziua!

CIOBANU Gheorghiţă: – Bună ziua!  Ce faci, domnul…?

 

HÎNCU Andrei Cosmin: – Bine, bine! Mă îndrept spre căsuţă. Ce faceţi?

CIOBANU Gheorghiţă: – Am înţeles! Dar ce să fac? Şi eu pe-acasă, am ajuns mai devreme şi… !

 

HÎNCU Andrei Cosmin: – Ah, am înţeles!

CIOBANU Gheorghiţă: – Dar pot să fac şi eu o comandă sau să sun acolo de…? Vreau trei pizza de post şi una de frupt.

 

HÎNCU Andrei Cosmin: – Da. Da, dar trimiteţi-mi un mesaj, vă rog!

CIOBANU Gheorghiţă: – Da? Cu adresa, da?

 

HÎNCU Andrei Cosmin: – Ca să dau mesajul. Da, da, da şi cu adresa, da.

CIOBANU Gheorghiţă: – Am înţeles! Da, bine, bine!

 

HÎNCU Andrei Cosmin: – Da? Bine! Şi se rezolvă, da?

CIOBANU Gheorghiţă: – Mulţumesc! Mersi! Pa, pa!

 

HÎNCU Andrei Cosmin: – Bine, domnul, bine! Sănătate!

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here