Un psiholog în vârstă de 82 de ani, care se recomanda și ca parapsiholog, a fost condamnat definitiv la 4 ani, 3 luni și 20 de zile de închisoare cu executare pentru șantaj în formă continuată și violarea vieții private. Acesta mai trebuie să plătească victimei sale daune morale în valoare de 50.000 de euro.
Lucian Iordănescu era până în urmă cu câțiva ani o prezență obținuită la emisuni TV, unde comenta așa-zise fenomene paranormale. Bărbatul este în arest din decembrie 2021 și a mai fost condmnat în 2018, într-un alt dosar, la 2 ani de închisoare cu suspendare, pentru infracțiuni similare. Lucian Iordănescu s-a născut la Cahul, în Republica Moldova, în 1940, și pretinde că a absolvit Universitatea de Stat din Moscova şi că este parapsiholog.
Victima șantajului este o femeie din București, care i-a fost iniţial pacientă, apoi şi parteneră. Aceasta ar fi vrut să îl părăsească, din pricina abuzurilor la care ar fi fost supusă. Bărbatul a recurs atunci la ameninţări și a șantajat-o cu imagini compromițătoare pe care i le-a făcut în timpul așa-zisului tratament spiritual.
Plicuri cu fotografii indecente
Potrivit rechizitoriului, în perioada 24 mai-10 septembrie 2021, în scopul de a o determina să reia relația intimă cu acesta, prin constrângere, a amenințat-o pe femeie cu moartea, precum și cu darea în vileag a unor fotografii și filmări indecente cu aceasta. Amenințările au fost făcute prin mesaje telefonice și prin email. De asemenea, între 24 iunie și 28 iulie 2021, octogenarul a trimis de trei ori prin poștă părinților femeii mai multe fotografii cu victima dezbrăcată și în ipostaze indecente, fotografii pe care i le-a făcut persoanei vătămate, fără a avea consimțământul acesteia în vederea transmiterii fotografiilor.
Relația dintre cei doi a început undeva spre sfârșitul lunii ianuarie 2019. În punctul inițial al relației, aceasta a avut la bază o interacțiune aparent profesională determinată de voința victimei de a urma o formă de consiliere psihologică organizată de parapsiholog la domiciliul său.
Pe parcursul ședințelor de terapie, victima a abordat aspecte intime asupra cărora dorea să dobândească o formă de înțelegere care să îi permită să-și îmbunătățească relațiile sociale ori familiale. Terapia a fost inițiată ca urmare a încetării unei relații personale avute de victimă cu un bărbat, dar și ca urmare a dificultăților de apropiere întâmpinate de victimă în cadrul propriei familii.
Prin destăinuirea temerilor, slăbiciunilor, nereușitelor în cadrul unor aparente ședințe de terapie, Iordănescu a obținut elemente intim legate de personalitatea victimei care i-au permis să-și formeze un tipar psihologic al acesteia pe care să-l exploateze în modalitatea determinării victimei să urmeze îndrumările sale de inițiere în diferite tehnici ezoterice care i-ar fi asigurat victimei liniștea urmărită, dar care în concret urmăreau atingerea de către inculpat a unei satisfacții sexuale.
Amenințări zilnice prin sms și email
În cursul lunii aprilie 2019, victima s-a mutat în apartamentul psihologului unde, într-o primă fază, și-a găsit liniștea psihică căutată atât ca urmare a faptului că beneficia de un spațiu propriu unde putea citi (victima absolvise Facultatea de Medicină), dar și ca urmare a consilierii realizate de bărbat. În decursul acestei relații conturate prin dominația victimei, în cursul lunilor martie – aprilie 2019, victima, sub pretextul că voia să-i vadă aura din organism, a fost fotografiată dezbrăcată, iar fotografiile au rămas la bărbat pentru ca într-un final acesta să-i precizeze că este bine întotdeauna să aibă ceva pentru a șantaja pe cineva. Femeia a rezistat în apropierea acestuia până în luna mai a anului 2021, când, cu sprijinul familiei, a plecat din apartament.
Ulterior, pentru a determina să reia relația intimă cu acesta, i-a transmis zilnic atât prin intermediul poștei electronice (email), cât și prin mesaje tip sms sau mai numeroase amenințări cu moartea sau cu alte fapte îndreptate împotriva sa, blesteme, insulte, precum și cu darea în vileag a unor fotografii și filmări indecente cu aceasta, pe care le deținea din timpul relației de concubinaj.
Anchetatorii au înregistrat și o discuție purtată de Lucian Iordănescu cu un martor, în mediul ambiental:
– Un om, cu care ai stat 3 ani de zile cu ea, te duci la Poliție să-i faci plângere…dacă ești șmecher du-te la el, du-te la el să vorbești cu el, dacă ești șmecher, du-te vorbește cu el…a….ești și prăduitor … te duci la Poliție, nu ai curaj față în față, du-te mă… ești tare, du-te și vorbește direct în față …ce poate să-ți facă, iți iei o palmă sau un pumn, ce poate să facă mai mult de atât!?
– Da… știa că eu nu sunt omul ala… care să lovească o femeie.
– Nu ești omul… dar.. din cuvinte ii faci pe oamenii în stare să… se arunce de la etaj.
– Aia e altă treabă… așa mi-a dat Dumnezeu, darul vorbirii, să știu să iubesc și să vorbesc.
”(..) Rezultă astfel un tipar comportamental extrem de periculos și necesitatea aplicării unor sancțiuni mai severe pentru a obține conștientizarea inculpatului cu privire la gravitatea faptelor sale și reducerea riscului de recidivă. Curtea remarcă faptul că inculpatul s-a folosit tocmai de studiile de psihologie pentru a o subjuga pe persoana vătămată și că toate calitățile enumerate anterior ar fi trebuit să îl facă să înțeleagă profundul efect negativ pe care acțiunile sale l-au avut asupra persoanei vătămate, ceea ce nu s-a întâmplat”, se precizează în hotărârea definitivă a Curții de Apel București, din 30 iunie 2022.
Anchetatorii cred că numărul victimelor acestuia a fost mult mai mare, dar multe femei nu au depus plângere la Poliție.