Șeful Direcției Județene de Pază și Protecție, Dănuț Podea, are salariu mai mare decât al șefului său direct, Costel Alexe, și încasează „spor de condiții periculoase” deși muncește din birou @ Justificarea: i s-a repartizat o armă care este închisă într-un fișet dintr-o cameră a instituției @ Direcția Județeană de Pază este urmașa fostului Corp al Gardienilor Publici și nu are atribuții de ordine publică, puținii angajați ocupându-se doar cu paza obiectivelor administrate de Consiliul Județean @ Șefii instituției, toți plătiți regește, sunt pensionari rezerviști din MAI, MApN sau neamuri de PNL-iști @ Directorul Dănuț Podea ridică lunar aproape 17.000 de lei @ Șef Serviciu la Direcția de Pază este Andrei Bosoi, finul liberalului Dragoș Mandachi de la RAR, arestat pentru șpagă @ Salariul și sporurile plătite lui Bosoi sunt de peste 10.000 lei/lună
Dănuț Podea, directorul Direcției Județene de Pază și Protecție (DJPP) Iași, duce o viață de huzur, cu o leafă care o depășește chiar și pe cea a șefului său, președintele Consiliului Județean, Costel Alexe.
DJPP Iași este o instituție subordonată Consiliului Județean măcinată însă de scandaluri interne între fostul și actualul director. Salariile șefilor sunt însă printre cele mai mari din administrația județeană.
Directorul Dănuț Podea are un venit lunar de 16.895 lei. Asta în timp ce Costel Alexe ridică 13.451 lei pe lună. Din banii pe care îi încasează lună de lună, Dănuț Podea primește 15.300 lei ca salariu de bază, tot peste ceea ce câștigă șeful său direct. La această sumă se adaugă 1.248 lei ca spor de condiții periculoase și 347 lei normă de hrană. Sporul de condiții periculoase prevede portul de armă, conform normelor pe care le au cei de la DJPP Iași. Podea nu este însă singurul care beneficiază de sporul de 10 la sută pentru condiții periculoase, deși în majoritatea timpului este la birou.
Câștigă cât șeful Poliției Locale, deși instituția are de patru ori mai puțini angajați
De precizat că Podea are salariu cât cel al lui Liviu Zanfirescu, șeful Poliției Locale Iași. Acesta are o indemnizație de 16.600 lei lunar, însă Locala are peste 300 de angajați și atribuții suplimentare. DJPP nu are atribuții de ordine publică, ci doar de asigurare a pazei la unele obiective aflate în administrarea Consiliului Județean.
De altfel, Direcția s-a născut prin transformarea fostului Corp al Gardienilor Publici. Prin înființarea Polițiilor Locale, mulți dintre foștii gardieni publici au fost asimilați de aceste instituții. Doar cei care nu dețineau diplomă de bacalaureat nu s-au putut angaja la Poliția Locală, fapt pentru care, la nivelul administrației județene, a fost luată decizia înființări DJPP, instituție care a preluat o parte dintre atribuțiile fostului Corp al Gardienilor Publici.
Finul liberalului de la RAR, uns șef Serviciu
Un alt personaj din cadrul DJPP este Andrei Bosoi, șef Serviciu II, finul lui Dragoș Mandache, coordonatorul zonal al Departamentului ITP Și Supraveghere Parc Național de vehicule din cadrul registrului Auto Român (RAR), trimis în judecată pentru fapte de corupție. Andrei Bosoi are un venit lunar de 10.200 lei, salariu ce include și sporul de 10 la sută pentru condițiile periculoase.
Fie că este vorba de șef de dispecerat, șef birou, șef de obiectiv, toți aceștia beneficiază de sporuri de condiții periculoase, în ciuda faptului că nici unul nu folosește arma din dotare.
Agenții de pază, cei care ar trebui să dețină aceste arme, beneficiază de sporurile respective, însă salariile lor abia ating 4.500 lei lunar.
O sută de posturi în organigramă! Pensionari cu funcții de șef
Organigrama cuprinde 100 de posturi, conform unor hotărâri interne. În direcție sunt și câțiva pensionari din cadrul MAI și MApN, persoane care au fost implicate în diverse scandaluri.
Este vorba de Petru Nicolau, fost ofițer în cadrul Ministerului Afacerilor Interne, ajuns șef de obiectiv cu salariu de 5.500 lei lunar, sumă care include și sporul de periculozitate.
De asemenea, la DJPP a fost angajat și Eugen Florea, un pensionar venit din MApN, ajuns șef de obiectiv la Aeroportul Iași, de asemenea cu 5.500 lei lunar și cu spor de condiții periculoase. Aceștia au prosperat datorită lui Podea, cel care i-a promovat odată cu schimbarea organigramei în aprilie 2021 și aprobarea acesteia în plenul Consiliului Județean Iași.
Spor de armament încasat de pomană! Agenții au pistol cu bile
DJPP Iași asigură paza la obiectivele aflate în coordonarea Consiliului Județean Iași. Sunt câteva posturi în sediul CJ Iași, alte 10 la aeroport (acoperite de 40 de agenți), și alte 80 pe oraș, printre care la muzeele gestionate de Muzeul Național al Literaturii Române, centrele Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului sau Centrul Expozițional Moldova Iași. Culmea, în afara Aeroportului Iași și a agenților de acolo, la nici un alt obiectiv nu este necesară arma, pentru că beneficiarii nu au cerut acest lucru pentru a nu plăti în plus. Și totuși, Podea, Nicolau, Florea sau Bosoi au acel spor de armă.
Scandal cu fostul director de la DJPP Iași
Fostul director de la DJPP Iași, Mihai Lucaci, a fost demis din funcție de Costel Alexe în cursul anului trecut. Acesta a atacat decizia în instanță, la Tribunalul Iași, contestând astfel desfacerea contractului de muncă. Lucaci i-a chemat la bară pe Costel Alexe, Consiliul Județean și Direcția Județeană de Pază și Protecție Iași. Instanța a fixat un nou termen în acest dosar pentru astăzi, 23 iunie 2022. În locul lui Lucaci a fost numit interimar Dănuț Podea, cel care a mai ocupat această funcție și în trecut.