Omul lui Alexe de la Silvic „ține de șase” pentru șmecherii imobiliari: sală de nunți în zona de protecție a pădurii

7IAȘI publică în ediția de astăzi documente care demonstrează că șefii Direcției Silvice Iași nu au luat nicio măsură împotriva unui afacerist care construiește o pensiune și o sală de nunți în zona de protecție a pădurii din zona Ciurea Mogoșești @ Lucrările de construcție au început fără avizul Direcției Silvice, iar instituția nu a luat nicio măsură în acest sens nici după ce a fost sesizată de locuitorii din zonă @ În loc să ceară oprirea lucrărilor ilegale, directorul Gabriel Doncean a amendat firma pentru „zdrelirea arborilor” @ Ilegalitățile au fost descoperite abia după un control al Inspectoratului de Stat în Construcții, care a avut loc la doar câteva luni distanță @ „Autorizarea construcțiilor la distanțe mai mici de 50 metri de liziera pădurii, în afara fondului forestier, se face cu avizul structurii teritoriale a autorității publice centrale care răspunde de silvicultură”, se arată în procesul-verbal de control @ Gabriel Doncean a fost numit de Costel Alexe șef al Direcției Silvice Iași la scurt timp după ce a fost numit ministru al Mediului @ Este omul alături de care a apărut în conferința de presă organizată în Pădurea Dobrovăț pentru a „dezminți unele informații apărute în presă potrivit cărora în aceasta zonă copacii sunt tăiați ilegal” @ Mega-golănia imobiliară privind construirea unei pensiuni și a unei săli de nunți pe un teren al statului a fost dezvăluită în exclusivitate de 7IAȘI săptămâna trecută @ Primăria Ciurea a concesionat firmei BNB Prest Serv SRL un teren de 7.000 metri pătrați cu doar 0,1 lei/mp/lună @ A urmat o autorizație ilegală pentru pensiune și sală de evenimente @ Primăria a emis autorizația chiar în ziua depunerii cererii, complexul de nunți urmând a fi construit ilegal, fără PUZ și în lipsa avizelor, într-o zonă reglementată prin PUG ca fiind destinată locuințelor familiale

Fiind sesizată de către mai mulți cetățeni cu privire la o construcție ilegală care se edifica la doar câțiva metri de liziera pădurii, Direcția Silvică Iași, condusă de Gabriel Doncean, om numit pe funcție de Costel Alexe pe când era ministru al Mediului, decide să sancționeze firma care deține proiectul doar cu o amendă pentru „zdrelirea arborilor”. Lucrările de construire a a complexului de nunți de lângă pădurea Ciurea-Mogoșești au mers mai departe timp de luni de zile, deși acestea se desfășurau în lipsa avizului obligatoriu pe care trebuia să-l emită chiar Direcția Silvică.

Sesizările către Direcția Silvică au fost făcute la sfârșitul anului 2021 și abia un an mai târziu ilegalitatea a fost descoperită ca urmare a unui control al Inspectoratului de Stat în Construcții.

Astfel, într-un răspuns din 10 decembrie 2021, Gabriel Doncean, director al  Direcției Silvice Iași, răspunde la sesizarea din noiembrie 2021 că în urma controlului efectuat a dispus „îndepărtarea pământului din zona bornei amenajistice”, „îndepărtarea pământului și a molozului atât din interiorul pădurii cât și de pe suprafața șanțului de minim sanitar în dreptul platformei create în spatele clădirii construite” și că „pentru zdrelirea arborilor s-a întocmit proces verbal de constatare a contravenției silvice”

ISC: era necesar avizul Direcției Silvice

Abia la începutul anului 2022, Inspectoratul de Stat în Construcții a răspuns la solicitările locuitorilor din zonă și a desfășurat mai multe controale la complexul de nunți și evenimente ce se construia la Ciurea. Controalele ISC au vizat atât legalitatea actelor care au stat la baza autorizării cât și stadiul lucrărilor de construire. Neregulile descoperite la construcția edificată de firma BNB Prest Serv SRL au fost nenumărate, dar în același timp au fost descoperite ilegalități grave comise de Primăria Ciurea, instituția care a emis autorizația de construire. ISC a stabilit că Primăria Ciurea a autorizat construcția complexului fără întocmirea în prealabil a unui PUZ, deși conform PUG, zona era reglementată pentru locuințe familiale.

În cadrul controlului, ISC a stabilit că lucrările au fost autorizate în lipsa avizului de la Direcția Silvică, instituție care fusese în control cu doar câteva luni înainte. În loc să solicite sistarea lucrărilor și anularea autorizației de construire, Direcția Silvică a decis doar amendarea firmei BNB Prest Serv SRL pentru „zdrelirea copacilor. ”

Pe 31 ianuarie 2022, ISC a controlat legalitatea emiterii autorizației de construire și a stabilit mai multe încălcări ale legii, printre care și faptul că „autorizația a fost emisă în lipsa unor avize obligatorii (…). Aviz Direcția Silvică”

În privința modului în care a fost eliberat certificatul de urbanism, ISC a constatat că „Autorizarea construcțiilor la distanțe mai mici de 50 metri de liziera pădurii, în afara fondului forestier, se face cu avizul structurii teritoriale a autorității publice centrale care răspunde de silvicultură. Avizul necesar Autoritatea Silvică.”

Șeful Direcției Silvice, omul lui Costel Alexe

Gabriel Doncean se numără printre primii directori numiți la Iași de către Costel Alexe, imediat după preluarea puterii la nivel central de către PNL. Astfel, la începutul lunii ianuarie 2020, Doncean a fost numit director al Direcției Silvice Iași în locul lui Cornel Parascan, care anterior fusese susținut de PSD. Costel Alexe era la acea vreme ministru al Mediului, iar Romsilva se afla în subordonare directă. De altfel, presa a speculat faptul că legăturile dintre Alexe și actualul șef al Direcției Silvice s-au sudat în perioada în care liberalul a candidat pentru Camera Deputaților în colegiul Podu Iloaiei, acolo unde Doncean conducea Ocolul Silvic.

O afacere transpartinică. Prefectul PSD a pus batista pe țambal

Săptămâna trecută, 7IAȘI a dezvăluit în exclusivitate afacerea frauduloasă orchestrată de primarul PSD al comunei Ciurea, Cătălin Lupu, și de firma BNB Prest Serv SRL, care a pus mâna pe o suprafață de 7.000 metri pătrați de teren în vecinătatea pădurii de la marginea localității.

Firma BNB Prest Serv SRL, administrată de Constantin Bejenaru, a concesionat în octombrie 2019 prin licitație publică 5.000 mp de teren de la Primăria Ciurea cu doar 6.000 lei pe an, adică 0,1 lei/mp/lună. După doar o săptămână, fără organizarea unei noi proceduri, primarul Cătălin Lupu concesionează încă 2.000 mp de teren aceleiași firme printr-un simplu act adițional, motivând că, după organizarea licitației, și-au dat seama că PUG-ul nu permite ridicarea complexului turistic pe o suprafață atât de mică de teren. Trezește suspiciuni faptul că certificatul de urbanism și autorizația de construire au fost eliberate în ziua depunerii cererilor. De altfel, ISC a constatat că certificatul de urbanism și autorizația au fost emise ilegal.

„Emiterea Certificatului de Urbanism s-a efectuat în lipsa unui extras de carte funciară și a unui plan cadastral actualizat la zi. Astfel, nu s-a putut verifica statutul juridic, existența unor sarcini sau a altor natații la cartea funciară a imobilului. Regimul tehnic al imobilului este eronat, încadrarea amplasamentului fiind efectuată într-un alt UTR decât cel prevăzut prin PUG (se menționează UTR A1 – zonă agro-industrială, dar amplasamentul se află în UTR LI 3 – zonă de locuit, prin care se impunea realizarea și aprobarea unui PUZ în prealabil). Amplasamentul nu avea posibilitatea de construire prin autorizare directă, ci doar în urma elaborării unui PUZ. Nu s-au solicitat o serie de avize tehnice și acorduri obligatorii și nu s-au solicitat condițiile specifice de autorizare a lucrărilor de branșamente sau a elementelor de publicitate. Nu s-a solicitat studiu de stabilitate versant și fără verificarea tehnică AF. Menționăm totodată faptul că emiterea autorizației de construire nr 174/2020 a constituit o situație de autorizare directă, pentru amplasament nefiind elaborată o documentație urbanistică de tip PUZ sau PUD, suplimentară față de PUG. Acest fapt constituie o încălcare a prevederilor Regulamentului Local de Urbanism al PUG Comuna Ciurea, conform căruia amplasamentul este situat în subzona LI3 – subzonă locuințe individuale și funcțiuni complementare acesteia, realizabile pe bază de Plan Urbanistic Zonal.” se menționează în raportul ISC.

Suspiciuni trezește și faptul că prefectul Bogdan Cojocaru, coleg de partid cu primarul Cătălin Lupu, a ținut actele în sertar timp de două luni de zile, până să ceară în instanță anularea acestora.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here