„La patru piloni importanți pentru dezvoltarea județului Iași s-au făcut, săptămâna trecută, pași concreți. Spitalul Regional de Urgență, autostrada A8 (Ungheni – Iași – Tg. Mureș), Aeroportul Internațional și Programul Național de Investiții „Anghel Saligny” sunt pe drumul ireversibil al implementării.
1) A fost lansat proiectul de construire a Spitalului Regional de Urgență Iași. Este una dintre cele mai așteptate investiții din Regiunea Nord-Est. În repetate rânduri, Alexandru Rafila, ministrul PSD al Sănătății, a vorbit despre importanța acestui obiectiv și despre implicarea totală a ministerului în realizarea lui. Acum, finanțarea este asigurată. Fac un apel ca partea de proiectare să fie realizată cât mai rapid, fără întârzieri, astfel încât să ajungem curând la faza de șantier, a lucrărilor demarate efectiv. Am fost unul dintre cei care au susținut cu toate forțele acest proiect, atât din calitatea mea de președinte al Consiliului Județean Iași, cât și acum ca senator PSD. Cu un cost estimat la aproape 600 de milioane de euro, noua unitate spitalicească va avea 850 de paturi. Locuitorii Iașului și ai întregii Moldove vor beneficia de servicii medicale de înaltă calitate, la fel ca vest-europenii.
2) Pentru A8, autostrada Ungheni – Iași – Tg. Mureș, a avut loc ședința Comisiei de Analiză Tehnică. S-a discutat despre stadiul documentațiilor pentru tronsonul Miercurea Nirajului – Leghin, secțiunea II din segmentul Tg. Mureș – Tg. Neamț. S-a convenit că este foarte important să fie finalizat până în vara acestui an studiul de fezabilitate și să fie obținut acordul de mediu pentru secțiunea montană. Fără parcurgerea acestor etape intermediare nu se vor putea lansa licitațiile pentru proiectarea și execuția pe cele trei secțiuni de pe tronsonul Tg. Mureș – Tg. Neamț.
În paralel, menționez că și la proiectul Autostrăzii Moldovei (A7 Ploiești – Pașcani) se fac progrese pentru a se ajunge cât mai repede la stadiul de șantier. Cu o lungime de aproximativ 320 de km, A7 va avea un cost estimat de 26 miliarde de lei (fără TVA) și va fi finanțată prin PNRR.
3) Vinerea trecută, Guvernul a aprobat un memorandum prin care mai multe aeroporturi din țară, printre care și cel din Iași, vor beneficia de o schemă de ajutor de peste 21 milioane de lei, în total. Scopul acestei măsuri este de a depăși, astfel, greutățile financiare cu care s-au confruntat în contextul pandemiei de COVID-19. Sorin Grindeanu, ministrul PSD al Transporturilor, a explicat filosofia acestei decizii: „Ajutoarele de stat vor fi acordate sub formă de subvenții alocate prin bugetele instituțiilor (în coordonarea cărora se află) până la data de 24 decembrie 2022, în baza unor măsuri de sprijin economic luate de Comisia Europeană”. Aeroportul Iași, adevărată poartă către lume, își va continua extinderea, fiind unul dintre factorii care are un impact direct asupra dezvoltării economice a zonei.
4) Prin Programul Național de Investiții „Anghel Saligny”, județului Iași i-au fost alocate peste 1,5 miliarde de lei. Banii vor fi folosiți pentru dezvoltarea comunităților locale, fondurile urmând a finanța lucrări la drumuri și poduri, dar și în rețelele de apă și canalizare. Acest concept al finanțării de proiecte locale a fost inițiat de PSD, prin Programul Național de Dezvoltare Locală cu etapele 1 și 2.” – senatorul Maricel Popa, președintele PSD Iași.