Hotărârea Curții de Apel București prin care analizarea tezei de doctorat a premierului Nicolae Ciucă a fost blocată nu este motivată, deși a trecut mai mult de o lună de la pronunțare. Nemotivarea hotărârii atrage după sine imposibilitatea Ministerului Educației de a ataca sentința cu recurs, care trebuie depus în termen de cinci zile de la comunicarea hotărârii.
După dezvăluirile Emiliei Șercan, referitoare la suspiciunile de plagiat din teza de doctorat a premierului Nicolae Ciucă, la CNATDCU au fost depuse oficial trei sesizări prin care se cerea verificarea oficială a tezei de doctorat a lui Nicolae Ciucă.
Premierul a deschis un proces prin care a cerut suspendarea celor trei sesizări. Procesul deschis de Ciucă s-a judecat la Curtea de Apel București, unde cererea de suspendare a sesizărilor a fost admisă, fiind blocată, practic, analizarea tezei de doctorat scrise de Nicolae Ciucă.
Potrivit hotărârii pronunțate de Curtea de Apel București, care este executorie, sentința poate fi atacată cu recurs în termen de cinci zile de la comunicare. Avocatul Toni Neacșu susține că motivarea hotărârii pronunțate de Curtea de Apel București nu este motivată nici acum, la mai mult de o lună de la pronunțarea din 1 martie 2022.
„Din acea ședință din 1 martie 2022 această hotărâre este singura care nu este motivată și publicată pe site-ul rejust.ro, în condițiile în care potrivit legii motivarea trebuie să se facă în 48 de ore. Nefiind încă motivată nu a început să curgă nici termenul de recurs. Precizez că pe rejust.ro, care este portalul oficial de jurisprudență al CSM, motivările instanțelor apar practic instantaneu, chiar înainte de comunicarea lor către părți”, a scris Toni Neacșu, pe Facebook.
Ziare.com a încercat să verifice, pe platforma rejust.ro, veridicitatea afirmațiilor lui Neacșu. Pe platforma dezvoltată de CSM nu s-a putut face, însă, o verificare obiectivă pentru că, după introducerea filtrelor de căutare, pagina nu se încarcă.