
Mariupol, oraș port la Marea Azov, cu o populaţie de circa 400.000 de locuitori înaintea invaziei ruse, este asediat şi bombardat, fără hrană, medicamente, energie electrică sau apă potabilă încă din primele zile ale invaziei ruse din 24 februarie.
Mariupol a opus până acum o rezistenţă îndârjită, însă costurile sunt uriaşe. Oraşul a fost decimat şi mare parte din el este o ruină. Dacă va fi cucerit, Mariupol va ajunge pe o listă sumbră alături de Groznîi (Cecenia) şi Alep (Siria), oraşe pe care Rusia le-a bombardat şi în cele din urmă cucerit, după ce le-a transformat în mormane de moloz.
Mariupol este considerat un punct-cheie în campania militară a rușilor.
Din punct de vedere geografic, oraşul Mariupol ocupă doar o zonă infimă pe hartă, dar ocuparea lui de către ruși ar înseamna că aceștia vor obține „un pod terestru între Rusia şi Crimeea”.
De asemenea, dacă Mariupol este capturat, Rusia va deţine un control total asupra a peste 80% din regiunile de coastă ale Ucrainei la Marea Neagră, putând astfel să îi stopeze comerţul maritim şi să izoleze şi mai mult această ţară de restul lumii.
Mariupol este de multă vreme un port important din punct de vedere strategic la Marea Azov, parte a Mării Negre. Cu danele sale adânci, este cel mai mare port din regiunea Mării Azov şi găzduieşte o mare uzină de fier şi oţel. În vremuri de pace, Mariupol este un hub-cheie pentru exportul Ucrainei de oţel, cărbune şi porumb către clienţi din Orientul Mijlociu şi din alte zone ale lumii.
Un parlamentar ucrainean a acuzat Rusia că „încearcă să înfometeze oraşul Mariupol până la capitulare”.