@ În ultimele luni ale anului trecut, deputatul PSD s-a plimbat în calitate oficială în Italia, Spania, Republica Modova și Statele Unite ale Americii, decontând din bani publici cheltuieli de 40.000 lei @ Biletul pentru deplasarea la Washington a costat peste 10.000 lei, deoarece Macovei a ales să nu zboare cu „muritorii de rând”, ci la business class @ Parlamentul poate plăti direct rezervarea la hotel sau pune la dispoziția demnitarului suma echivalentă cazării la un hotel de cinci stele @ Macovei a ales a doua variantă: să bage banii în buzunar @ În cele patru deplasări, pentru 13 nopți de cazare, Macovei a încasat de la Camera Deputaților 18.000 lei! – cât salariul minim pentru 7 luni de muncă! @ Îndemnizația de cazare pentru vizita la Chișinău a fost de 200 euro/noapte, pentru cele din Spania și Italia de 300 euro/noapte, iar pentru cea de la Washington de 375 dolari/noapte @ Deplasările au fost făcute sub pretextul prezenței la conferințe privind schimbările climatice ori securitatea din Orientul Mijlociu @ Deputatul PSD Silviu Macovei: „Nu știu ce considerați dvs ca „beneficii/ rezultate” în domeniul diplomației și al relațiilor internaționale”
În decurs de doar două luni de zile, deputatul PSD, Silviu Macovei, a efectuat patru deplăsări în străinătate, pe banii Camerei Deputaților. În perioada octombrie – decembrie 2021, Macovei s-a plimbat, în calitate oficială, în Italia, Spania, Republica Modova și Statele Unite ale Americii.
40.000 de lei din bani publici au fost plătiți pentru participarea lui Macovei la acțiuni care nu au adus niciun beneficiu Parlamentului sau României. Un soi de activități de recreere și socializare pe bani publici. Macovei spune că beneficiile vizitelor sale se vor vedea în viitor, cândva, într-un termen necuantificabil, deoarece în domeniul diplomației discuțiile sunt etape premergătoare. Pentru deplasarea la Washington, Macovei a călătorit cu avionul la clasa business, costul biletului fiind de peste 10.000 lei! Cazarea din Italia, Spania și SUA i-a fost decontată la valoarea de 300-375 euro pe noapte, echivalentul tarifelor în hotelurile de lux de cinci stele!
De la schimbările climatice la Papă
Macovei și-a început ”încălzirea” cu o deplasare de 3 zile la Roma în perioada 7-10 octombrie 2021. Împreună cu alți doi deputați și doi senatori, Silviu Macovei a participat la ”Reuniunea parlamentară în pregătirea Conferinţei Naţiunilor Unite privind schimbările climatice (COP26)”. Informarea oficială făcută de Parlamentul României după această vizită arată că însemnătatea și importanța acestei reuniuni a fost aproape nulă. Un eveniment care nu are nici măcar rol consultativ și la care s-a chibițat pe marginea subiectelor pe care Conferința ONU de la Glasgow urma să le dezbată.
„Reuniunea a fost organizată de Uniunea Interparlamentară (UIP) a Senatului şi a Camerei Deputaţilor din Italia. În afara lucrărilor conferinței, am avut întâlniri și cu membri ai asociațiilor reprezentanților diasporei românești din Italia (în calitate de vicepreședinte al Comisiei pentru comunităţile de români din afara graniţelor ţării – până în dec. 2021). În cadrul aceleiași deplasări, delegația Parlamentului României a fost primită la Vatican pentru o scurtă întrevedere cu Suveranul Pontif”, spune Silviu Macovei în încercarea de a justifica utilitatea deplasării la evenimentele din Italia.
Conform datelor oficiale, Silviu Macovei a cheltuit pentru deplasarea la Roma aproximativ 8.200 lei, din care 2.750 lei pentru biletul de avion (570 euro!), 4.450 lei pentru trei nopți de cazare și 1.000 lei contravaloare diurnă.
„A rezolvat” și securitatea din Orientul Mijlociu
Dacă nu știați, Silviu Macovei se implică adânc în problemele de securitate din întreaga lume. A participat la Barcelona la un seminar pe teme de securitate în Orientul Mijlociu. Chiar dacă noi am plătit pentru această deplasare peste 8.000 lei din bani publici, puteți să dormiți liniștiți pentru că Silviu Macovei a rezolvat pacea în ”zonele fierbinți” din Orientul Mijlociu și bazinul Mediteranei.
„Între 19 și 20 noiembrie 2021 am participat la un seminar foarte important al Adunării Parlamentare NATO la Barcelona. Mai precis, Grupul Special pentru Mediterana și Orientul Mijlociu (GSM), Subcomitetul pentru Parteneriatul NATO (PCNP) organizat împreună cu delegația Spaniei la Adunarea Parlamentară NATO. Seminariile au abordat o serie de teme de interes foarte mare pentru securitatea Orientului Mijlociu și, în general a bazinului Mării Mediterane: conflictul israeliano-palestinian, migrația transmediteraniană, stabilizarea Irakului, probleme de securitate în regiune și multe altele. Fiecare sesiune s-a încheiat cu votarea mai multor rezoluții ale Adunării Parlamentare NATO. Evident, în calitatea mea de membru Adunării Parlamentare NATO am fost direct interesat ca România să aibă o poziție echilibrată în direcția menținerii unui climat de securitate sporită pentru toți cetățenii țărilor direct afectate de zonele „fierbinți”. Parteneriatul României cu NATO este unul solid, cu poziții unitare în sensul respectării drepturilor omului și a menținerii unui climat de siguranță în regiune.” precizează deputatul ieșean în legătură cu cele trei zile petrecute la Barcelona.
10.000 lei un bilet de avion!
Macovei a participat la finalul lunii noiembrie la Adunarea Parlamentară a NATO, în calitate de membru supleant al delegației Parlamentului României, adică un fel de rezervă dacă e să facem o paralelă cu sportul. Deplasarea în Statele Unite la Washington a fost efectuată cu un avion de linie al companiei Turkish Airlines, deputatul având achiziționat un bilet la clasa business. Prețul plătit pentru acest bilet a fost de 10.586 lei în condițiile în care pentru un bilet la clasa economic se achită în tarif de 3-4 ori mai mic! În total, deplasarea în SUA a deputatului Macovei a costat bugetul de stat suma de 21.000 lei! Macovei a încercat să explice „succesurile” activității sale externe fără a oferi date palpabile, cuantificabile.
7IAȘI i-a cerut deputatului Macovei să prezinte rezultatele concrete obținute în urma acestor vizite, fapt ce l-a iritat pe parlamentarul ieșean.
„Cu tot respectul, consider că v-am trimis detaliat desfășurarea acelor vizite. Nu știu ce considerați dvs ca „beneficii/ rezultate” în domeniul diplomației și al relațiilor internaționale. Legăturile, întâlnirile și discuțiile sunt cel mai adesea etape premergătoare sau intermediare ale unor beneficii de viitor pentru comunitate, pentru România și pentru relațiile ei parlamentare și internaționale. Dacă vreți să vă spun că m-am întâlnit cu 13 oameni și am discutat 34 de minute, mi-e teamă că este imposibil.”, răspunde Macovei vizibil deranjat de conținutul întrebării.
18.000 lei pentru cazare!
Un aspect foarte important al acestor cheltuieli îl reprezintă modalitatea de decontare a cheltuielilor de cazare. Conform Hotărârii Birourilor Permanente Reunite ale Camerei Deputaţilor şi Senatului nr.3/2019 și ale Hotărârii 518/1995, în cazul deplasărilor în străinătate, parlamentarii pot opta pentru rezervarea cazării direct de către instituție sau pentru încasarea unei indemnizații de cazare. Această indemnizație de cazare este cuantificată în funcție de țara de destinație și este calibrată la nivelul tarifelor hotelurilor de lux de 5 stele! Mecanismul este simplu: indemnizația de cazare se încasează direct de către parlamentar fără a exista obligativitatea justificării ulterioare a acestei cheltuieli.
Cu alte cuvinte poți dormi și la un hostel cu 30 de euro pe noapte sau la Mariott cu 400 euro pe noapte pentru că pe nimeni nu interesează cât ai plătit și unde ai fost cazat. În cele patru deplasări, pentru 13 nopți de cazare, Macovei a încasat de la Camera Deputaților 18.000 lei! Cât salariul minim pentru 7 luni de muncă! Îndemnizația de cazare pentru vizita la Chișinău a fost de 200 euro/noapte, pentru cele din Spania și Italia de 300 euro/noapte, iar pentru cea de la Washington de 375 dolari/noapte.
Cât a cheltuit pe cazare, în realitate, deputatul Silviu Macovei? Deputatul a refuzat să răspundă la această întrebare în ciuda insistențelor reporterilor 7 Iași. Deși i-am cerut în mod expres să precizeze numele hotelurilor în care a fost cazat, tipul camerei, serviciile incluse și tariful achitat, deputatul Macovei a refuzat să răspundă și ne-a direcționat către Camera Deputaților:
”Cheltuielile sunt transparente și le puteți solicita la Camera Deputaților și vă vor fi date în detaliu, cu siguranță!”
Minciuna lui Macovei a fost demontată de Camera Deputatților. ”Conform prevederilor art. 36, art. 39 din Hotărârea Birourilor Permanente Reunite ale Camerei Deputaţilor şi Senatului nr.3/2019 și ale Hotărârii 518/1995 privind unele drepturi și obligații ale personalului român trimis în străinătate pentru îndeplinirea unor misiuni cu caracter temporar, domnul deputat Macovei Silviu Nicu a optat pentru indemnizație de cazare – rezervarea a revenit domnului deputat. Nu deținem numele hotelului și tipul de cameră.” spune Direcția de Comunicare a Camerei Deputaților.
Rareș Neamțu