Bomboana de pe colivă! Cheșcu a construit un restaurant cu autorizație pentru o tonetă de 20 metri pătrați

Autorizația a fost eliberată pentru o tonetă – „construcție provizorie de 20 metri pătrați”, dar în locul acesteia a fost edificat un spațiu comercial de cinci ori mai mare @ Firma lui Gheorghe Cheșcu a cumpărat terenul cu tot cu toneta care avea autorizație din 1998 și a construit în loc un spațiu comercial de cinci ori mai mare în care funcționează un restaurant @ Clădirea a fost intabulată în 2020 cu documentele eliberate de Primăria Iași în 2019 și care au fost semnate de fostul viceprimar Gabriel Harabagiu @ Măsurătorile cadastrale au fost făcute de firma Hotarnic SRL, care l-a avut patron pe fostul director de la OCPI, Bogdan Șavlovschi @ În perioada în care Șavlovschi era director la Cadastru, rudele acestuia au achiziționat trei apartamente și un penthouse la prețuri reduse de la firma lui Cheșcu

Milionarul din dosarul în care Mihai Chirica a fost inculpat de DNA și-a făcut de cap în Iași, iar Primăria nu a făcut decât să-l sprijine pe Gheorghe Cheșcu în expansiunea sa imobiliară.

7IAȘI a descoperit un nou caz revoltător care are aceiași protagoniști și care urmărește în linii mari același scenariu ca și în cazul dosarului investigat de DNA: intabularea unei clădiri ilegale. De această dată este vorba de un spațiu comercial în care funcționează un restaurant.

Autorizația a fost emisă în 1998 pe numele fostului proprietar și viza o construcție provizorie de 20 metri pătrați. În locul acesteia a fost edificată o clădire pe un nivel cu o suprafață de peste 100 metri pătrați, iar în documente a fost intabulată o clădire de 87 metri pătrați.

Puse cap la cap, imaginile surprinse de către camerele Google Streets și fotografiile realizate de reporterii 7IAȘI arată modul în care a evoluat în timp clădirea, care acum a ajuns să găzduiască un restaurant de tip fast-food.

Din 2011 și până în 2018, modesta construcție de 20 metri pătrați a servit pentru afaceri de tip vulcanizare sau service-roți.

În 2019, la doi ani după ce a cumpărat terenul, firma Flux SRL a început dezafectarea edificiului. Se poate observa că, în toamna lui 2019, din construcție mai rămăseseră stâlpii metalici care susțineau structura și câteva elemente de tâmplărie.

În 2020 a fost edificat un spațiu comercial nou de aproximativ 100 metri pătrați.

În 2021, pe același amplasament funcționa deja restaurantul de tip fast-food în spațiul construit de firma lui Cheșcu.

Șefii Primăriei l-au ajutat pe Cheșcu. Harabagiu a semnat pentru Chirica

Istoria acestei scamatorii imobiliare începe în 2017, când firma Flux a unit printr-un „act de alipire”, două parcele pe care le achiziționase anterior de la foștii proprietari. Este vorba de o fâșie de teren de aproximativ 250 metri pătrați, poziționată între trotuar și două blocuri pe care Flux le-a construit pe strada Vasile Lupu. Și aceste blocuri au fost intabulate în condiții suspecte, cu sprijinul Primăriei Iași, fără a se respecta autorizațiile de construire.

Pe terenul cumpărat de Flux SRL, fostul proprietar, Constantin Atanasiu, a obținut în 1998 autorizația de construire nr. 763 pentru  „construire spațiu comercial provizoriu”, cu o suprafață de 20 metri pătrați. În autorizație se precizează: „construcția provizorie, la somația Primăriei, se va dezafecta fără despăgubiri”.

Această autorizație, notată în Cartea Funciară a imobilului, a fost folosită ulterior pentru intabularea construcției.

Flux SRL a început demersurile în acest sens în noiembrie 2019, când a solicitat Primăriei Iași o „certificare a amplasamentului”, document care ulterior avea să fie folosit la Oficiului de Cadastru și Publicitate Imobiliară în vederea intabulării.

Astfel, Primăria Iași emite către Flux SRL răspunsul care este semnat de către fostul viceprimar Gabriel Harabagiu în numele primarului Mihai Chirica și de către șefa Serviciului GIS Cadastru, Paula Fînaru.

„Referitor: solicitare certificare amplasament. Vă facem cunoscut că în urma verificărilor efectuate în baza de date aflată al dispoziția serviciului nostru, cât și a studierii actelor depuse certificăm amplasamentul terenurilor situate în Municipiul Iași, respectiv strada Vasile Lupu nr.97 A, strada Vasile Lupu nr. 19 și strada Grădinari 17 C și vă anexăm planurile avizate”.

Acestui răspuns i-a fost anexat „Planul de Amplasament și Delimitare a Corpului de Proprietate și Proces Verbal de Vecinătate”. Este vorba de o schiță cadastrală, în care figurează cele două blocuri ridicate de către Flux în proximitate, precum și parcela de teren din față, pe care a fost construit spațiul comercial. Blocurile sunt evidențiate în schiță, dar nu așa cum au fost construite în realitate. În realitate, acestea au fost unite la nivelul parterului, iar forma acestora nu corespunde cu ceea ce este figurat în planșă.

În plus, pe parcela de teren pe care se află spațiul comercial s-a făcut însă mențiunea că ar exista o construcție, fără a fi însă evidențiată. Planul a fost semnat de către același Gabriel Harabagiu și de către Tudor Cheșcu în calitate de reprezentant al Flux.

Planul a fost întocmit de firma șefului de la Cadastru, care luat patru apartamente de la Flux

Planul a fost întocmit de către firma Hotarnic SRL, care este controlată de către directorul OCPI de la acea vreme, Bogdan Șavlovschi. În 2015, după ce a fost numit director la Cadastru, Șavlovschi a cedat acțiunile sale de la Hotarnic către bunica sa, Maria Zugravu în vârstă de 82 de ani la acea vreme. Deși între timp și-a șters urmele din acționariat, soția lui Șavloschi, Larisa, a rămas angajată a firmei.

7IAȘI a publicat o amplă investigație în care a arătat că în perioada în care Șavlovschi era director la Cadastru, rudele acestuia au achiziționat 4 apartamente de la Flux SRL în condiții avantajoase ori la prețuri reduse. Toate aceste tranzacții devin dubioase prin prisma faptului că blocurile în care se află aceste apartamente au fost intabulate de către OCPI în condițiile în care există neconcordanțe între situația reală și autorizațiile de construire

Pentru un penthouse din blocul Cubis, care se vindea cu 120.000 de euro, soția lui Șavlovschi a plătit mai puțin de 80.000 euro. Alte două apartamente din același bloc au ajuns la sora directorului OCPI, dar prin persoane interpuse, rude ale soției lui Șavlovschi. În schimb, socrii acestuia au achiziționat un apartament în blocul învecinat, ridicat de Cheșcu în aceeași zonă. Tranzacțiile sunt dubioase: rudele soției au cumpărat apartamente „la reducere” de la Flux SRL și după numai o săptămână au renunțat la acestea, cedându-le surorii lui Șavlovschi în contul unor datorii mai vechi.

Blocurile din spate au zeci de apartamente și sute de metri pătrați în plus

Flux a construit lângă Piața Doi Băieți două blocuri care, deși nu respectă autorizațiile de construire, au fost recepționate de către Primăria Iași. Primul bloc, o clădire de birouri, a ieșit de 3,5 ori mai mare decât în autorizație. În cel de al doilea bloc, au fost autorizate inițial 36 de apartamente, ulterior 44, dar Cheșcu a făcut în total 67 de apartamente. În loc de parcare, la demisol, au fost amenajate spații comerciale

Iată care este bilanțul acestei afaceri imobiliare care se traduce în beneficii de peste 1 milion de euro: 1.488 de metri pătrați de construcție în loc de 429 de metri pătrați autorizați, 67 de apartamente în loc de 36 de apartamente autorizate, zero locuri de parcare și nici un centimetru pătrat de spațiu verde.

În ianuarie 2019, Primăria Iași a emis două autorizații pentru supraînălțarea celor două clădiri edificate de Flux SRL lângă Piața Doi Băieți.

Astfel, conform autorizației 64 din 29 ianuarie 2019, se aprobă supraînălțarea clădirii de birouri cu încă un nivel, de la două etaje, la trei etaje.  Conform aceluiași document, suprafața desfășurată a construcției a crescut de la 429 metri pătrați la 514 metri pătrați, în marja celor 20 de procente acceptate de lege.

Însă, în septembrie 2019, Primăria Iași emite documentul „CERTIFICAT de atestare a edificării construcției R289”, semnat de către viceprimarul Gabriel Harabagiu și arhitectul șef Alexandru Mustiață,  act în baza căruia firma Flux SRL intabulează clădirea de birouri. Numai că, prin acest act, Primăria Iași aprobă intabularea unei clădiri cu o suprafață construită de aproape patru ori mai mare decât cea aprobată. Astfel, conform certificatului de edificare, clădirea are o suprafață construită de 1.488,4 metri pătrați, față de 514 metri pătrați autorizați.

Vorbim de o diferență de 974 metri pătrați, care, în cazul unei vânzări, se traduce într-un beneficiu de aproximativ 1.000.000 de euro pentru proprietar.

Mai mult, conform autorizației de construire, la subsolul clădirii trebuiau amenajate 10 locuri de parcare. Însă, în loc de parcare, a fost amenajat un spațiu comercial. Și acest artificiu, al lui Cheșcu a fost trecut cu vederea de către funcționarii Primăriei Iași.

Cea de a doua clădire, cu destinația de locuințe colective a fost autorizată inițial în iunie 2017, cu regim de parter și 5 etaje și o suprafață construită de 1510 metri pătrați. În luna octombrie 2018, Primăria Iași eliberează certificatul de edificare a clădirii în care se precizează că au fost construite, conform autorizației, 36 de apartamente. Câteva luni mai târziu, în ianuarie 2019, este emisă o nouă autorizație de construire, prin care se aprobă o suplimentarea construcției cu încă un nivel cu opt apartamente. Deci, un total de 44 de apartamente. Doar că, în loc de 44 de apartamente, au fost amenajate 67 de apartamente, care ulterior au fost intabulate în baza documentelor emise de Primăria Iași.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here