Sănătate înainte de toate! Valul 5 al pandemiei a fost gestionat eficient sub conducerea unui profesionist în domeniu. Investițiile în sistemul de sănătate trebuie să rămână o prioritate pentru orice administrație.

„Sub conducerea PSD, la Ministerul Sănătății s-a schimbat paradigma în gestionarea pandemiei COVID-19. Cele trei măsuri esențiale implementate de Alexandru Rafila, ministrul Sănătății au salvat multe vieți omenești și au redus semnificativ presiunea pacienților COVID pe sistemul spitalicesc din România:

  1. Dublarea testării
  2. Operaționalizarea centrelor de evaluare (217 la nivel național, 8 în județul Iași)
  3. Asigurarea la timp a medicamentelor

A fost și este un parteneriat onest cu românii, cu o campanie de informare continuă, cu adoptarea celor mai rapide și corecte soluții care au ajutat țara și societatea să treacă prin acest al cincilea val cu cât mai puține costuri și prejudicii. Aceasta a fost abordarea corectă, profesionistă, care a permis ca unitățile de învățământ să rămână deschise, iar economia să nu sufere sincope majore.

În pandemie, județele Neamț și Iași s-au unit și, prin forțe bugetare proprii, au achiziționat un spital modular ce a fost amplasat în localitatea ieșeană Lețcani. În ciuda imenselor șicane politice, unitatea este perfect funcțională. Achiziționarea acestui spital, un demers care mi-a aparținut, și-a dovedit din plin utilitatea. A salvat mii de vieți și, la fel de important, prin simpla sa existență a permis celorlalte spitale din Iași să rămână deschise și să lucreze în condiții aproape normale, fără a-i neglija pe cei care suferă de alte afecțiuni.

Această pandemie ne-a arătat, o dată în plus, că investițiile în sistemul sanitar trebuie să fie o prioritate permanentă. În cazul Iașului, Capitala Medicală a Moldovei, am demarat cel mai ambițios program de investiții: zeci de milioane de euro în modernizarea clădirilor și dotarea cu aparatură performantă, de ultimă generație. Spitalul de Copii, cel de Neurochirurgie, maternitățile județului, Spitalul de Boli Infecțioase, cel de Pneumoftiziologie au beneficiat de finanțări foarte consistente din fonduri europene și de la bugetul național cât timp am fost președintele Consiliului Județean Iași.

Acum, în calitatea mea de senator, sunt cel mai mare susținător al investițiilor aflate în diferite stadii de realizare: Spitalul Regional de Urgență, Institutul Inimii, Centrul de Screening și Diagnostic de la Institutul Regional de Oncologie Iași. Trei obiective de importanță majoră nu doar pentru Iași, ci pentru întreaga regiune a Moldovei. Este cel mai prielnic moment de impulsionare a proiectelor publice al căror efect benefic, odată finalizate, se va întinde în timp, pe zeci de ani, și în spațiu, contribuind la creșterea calității vieții în toate județele din zonă.”

Senatorul Maricel Popa, președintele PSD Iași

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here