Curtea de Apel Bucureti reia, luni, dezbaterile în cazul contestației DNA împotriva unei decizii a Tribunalului București care a respins confiscarea extinsă a unei sume de 1,45 de milioane de euro din conturile Vanessei Youness, femeia care ar fi făcut trafic de influență la Emil Boc, legat de dosarul licențelor.
O situație relativ gravă se derulează într-un dosar care a fost clasat de către procurorii DNA care au cerut mai repede decât prevedea Codul de Procedură Penală confiscarea extinsă a unei sume de 1,45 de milioane de euro, atrag atenția surse judiciare pentru STIRIPESURSE.
Concret, este vorba despre un dosar penal disjuns din dosarul de mare corupție al „prietenei” fostului șef al DIPI Gelu Oltean, Vanessa Youness.
Dosarul din care s-a disjuns dosarul clasat este cel în care femeia a fost deja condamnată de Tribunalul București la trei ani de închisoare cu executare pentru o faptă de trafic de influență la adresa fostului premier al României, Emil Boc.
Femeia ar fi încasat un milion de euro pentru respectiva faptă penală iar acum dosarul respectiv se află în faza de judecare a apelurilor la Curtea de Apel București.
Un dosar misterios…
Tot la Curtea de Apel București se află și o contestație a procurorilor DNA împotriva deciziei Tribunalului București de respingere ca „inadmisibilă” a acțiunii de confiscare specială cerută de anchetatorii DNA după clasarea dosarului disjuns.
Mai precis, la momentul la care a fost clasată noua faptă de trafic de influență pentru care a fost cercetată Vanessa Youness, nouă faptă fiind descoperită pe fondul cercetărilor în cazul faptei de trafic la Emil Boc, anchetatorii au identificat, din analiza conturilor femeii, o sumă de 1,45 de milioane de euro.
După cercetări amănunțite, spun surse judiciare, această sumă s-ar fi dovedit concret, cu probe certe, că reprezintă obiectul material al noii fapte de trafic de influență, cercetată în dosarul clasat, respectiv dosarul disjung din traficul de influenta la fostul premier.
Cu toate acestea explică sursele citate, cauza a fost clasată pe motivul intervenirii prescripției dar acest lucru nu oprește autoritățile să confiște suma dovedită ca fiind parte a unei acțiuni ilicite.
Graba strică treaba…
Astfel, după clasarea celui de al doilea dosar de trafic de influență pe numele Vanessei Youness, anchetatorii de la DNA, au cerut la Tribunalul București confiscarea exstinsă privind această sumă de bani
Totuși, arată sursele precizate, procurorii de la DNA s-ar fi grăbit cu introducerea acțiunii, mai precis ar fi mers la Tribunal în interiorul termenului legal în care trebuia remisă tuturor părților ordonanța de clasare a celui de-al doilea dosar penal.
Mai precis, explică sursele arătate, acesta ar fi fost și motivul pentru care judecătorul de la Tribunalul București a respins ca inadmisibilă acțiunea de confiscare specială.
Sursele explică faptul că prin abordarea temeiului inadmisibilității, practic nu se mai poate reintroduce vreodată acțiunea în cazul în care și la contestație, Curtea de Apel București menține acest temei.
Potrivit surselor citate acțiunea ar fi trebuit respinsă „ca prematur introdusă”, de vreme ce procurorii DNA s-au grăbit și au formulat-o în termenul de remitere a ordonanței de clasare.
Pentru a fi și mai explicite, sursele citate punctează că acțiunea ar fi trebuit introdusă după depășirea termenului de încunoștințare a părților și nu în timp ce acesta era în curs.
Chiar și așa introdusă, explică aceleași surse, acțiunea nu este „inadmisibilă” ci „prematură”, neimplinindu-se termenul corect și legal pentru formularea ei.
Astfel, atrag atenția aceleași surse, dacă la Curtea de Apel București nu se schimbă temeiul de respingere, „pe drept”, al acțiunii din „inadmisibilă” în „prematur introdusă”, cei 1,45 de milioane de euro găsiți și pretins dovediți ca fiind ilegali în conturile Vanessei Youness rămân definitiv la aceasta.
Curtea a stabilit, luni, reluarea dezbaterilor în cazul contestației procurorilor DNA privind decizia de la Tribunalul București pentru luna februarie.
Trafic de 1 milion la premier
Procurorii DNA de la Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție au trimis-o, în 30 ianuarie 2019 pe Vaneesa Amal Youness în judecată pentru trafic de influență.
În rechizitoriul transmis judecătorilor TB Direcția a notat că în perioada februarie – august 2011, inculpata Youness Amal Vanessa a pretins și ulterior a primit de la un om de afaceri suma de 1.000.000 de euro, promițând că va interveni pe lângă un înalt demnitar în vederea aprobării unor documente ce priveau licențele IT pentru produse utilizate de către Ministerul Educației Naționale în școli.
Concret era vorba de o pretinsă intervenție la fostul premier al României Emil Boc, în cazul prelungirii contractului Microsoft.
Documentația respectivă a fost aprobată la data de 06 iulie 2011, independent de presupusele demersuri ale inculpatei, menționate mai sus.
Cu toate acestea, inculpata a primit banii pretinși, în două tranșe, printr-un intermediar, astfel:
– suma de 720.621 euro a fost virată în contul unei societăți controlată de Youness Amal Vanessa, exact în ziua în care Ministerul Comunicațiilor și Societății Informaționale a primit confirmarea oficială a aprobării documentelor respective (14.07.2011) iar restul sumei i-a fost înmânată inculpatei în numerar.
În cauză s-a dispus instituirea sechestrului asigurător, asupra mai multor bunuri imobile (4 terenuri, 6 apartamente, 2 garaje etc.) ce aparțin inculpatei.
Citește și: Procurorii cer PEDEPSE URIAȘE, în Dosarul Colectiv: Au ars oameni cât pentru un cimitir întreg!…
Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului București cu propunere de a se menține măsura asigurătorie dispusă în cauză.
Din acest dosar s-a disjung noul dosar cu noua faptă de trafic de influență, caz ce s-a clasat însă pe fondul prescrierii.
Dosarul Ayahuasca – afaceri „șamanice”
Procurorii DIICOT i-au trimis în judecată, în martie, 2020, pe Gelu Oltean, fost şef al DIPI, pe Vanessa Amal Youness, iubita sa, şi pe cetăţeanul britanic Lishman Thomas Ivor Mowbray.
Procurorii de la crimă organizată au notat în documentele din dosarul transmis judecătorilor că cei trei au constituit un grup infracțional organizat, au pus la dispoziție, cu știință, cu orice titlu, un local pentru consumul ilicit de droguri, au desfășurat operațiuni privind circulația drogurilor de mare risc fără drept, au făcut trafic de droguri de mare risc fără drept, au introdus în țară de droguri de mare risc, fără drept, au făcut trafic de produse sau substanțe toxice, au efectuat, fără drept, operațiuni cu produse despre care trebuiau sau puteau să prevadă că sunt susceptibile de a avea efecte psihoactive.
Prin actul de sesizare s-a reținut faptul că, începând cu anul 2017 şi până la data de 14.12.2019, inculpații Youness, Lishman şi Oltean au inițiat o structură de crimă organizată, care a acționat în mod coordonat atât pe teritoriul României cât şi pe teritoriul altor state (ex.Spania, Olanda, Franța, Mexic) după reguli bine stabilite, pentru o perioadă de mare de timp, în scopul comiterii mai multor infracțiuni grave privind operațiuni fără drept cu droguri, pentru a obține direct beneficii financiare consistente şi indirect informații care le-au generat alte foloase materiale.
Ulterior, după constituirea grupului infracţional, inculpaţii au cooptat şi alte persoane pentru a sprijini activitatea acestuia prin contribuții de natură materială, intelectuală sau morală, în vederea asigurării desfășurării activităților ilicite, fiecare participant având un rol prestabilit, cu o arie de activități bine definită pentru fiecare din membrii grupării.
Astfel, în perioada 13-15 decembrie 2019, cetățeanul străin L.T.I.M. (cetățean britanic) urma să coordoneze în România, împreună cu Y.A.V., într-o locație ce urma să fie comunicată ulterior participanților, o ceremonie spirituală cu un ritual specific medicinei amazoniene cu ceai de ayahuasca.
Ayahuasca este o băutură tradițională folosită de triburi amerindiene ce are ca bază DMT – dimethyltryptamine – un drog halucinogen de mare risc din familia triptaminelor, ce se regăsește în tabelul anexa nr. 1 din Legea 143/2000.
Citește și: Detaliul FIN CARE indică TEAMA ex-secretarului de stat din mega-dosarul `Baza Cutezătorii`…
Pentru participarea la evenimentul din România, participanții trebuiau să plătească suma de 550 de euro/persoană, dacă acceptau să fie cazați în camere pentru două persoane sau 1.100 euro/persoană, dacă participantul dorea să fie cazat singur. Sumele de bani trebuiau virate într-un cont indicat de organizator sau plătite cash la recepția clinicii. Înscrierea participanților se efectua prin completarea mai multor date personale pe un site, ulterior prin condiționarea participării de o recomandare transmisă prin email de către un alt participant, la un eveniment anterior.
Activitatea urma să se desfășoare în județul Dâmbovița, pe parcursul a 3 zile, dar avut loc o singură ceremonie, în data de 13.12.2019, coordonată de șamanul L.T.I.M., în care participanții au consumat ceai de ayahuasca cu DMT, evenimentul fiind întrerupt de către intervenția organelor judiciare cu ocazia percheziției domiciliare.
Inculpata Y.A.V. a deținut și a efectuat operațiuni privind circulația unor produse și substanțe toxice fără drept, cunoscând faptul că ceaiul de ayahuasca pe lângă DMT are în conținutul său și Arsen, Aluminiu și Mercur peste limita maximă admisă pentru preparatul pe care l-a administrat participanților la ceremonii și și-a asumat administrarea către fiecare participant a unei cantități de aproximativ 30 ml pe sesiune, considerând, fără nici un temei științific, că administrarea acestei cantități, o dată pe lună sau la intervale de 3 luni, 6 luni sau 1 an, nu prezintă niciun pericol pentru sănătatea consumatorilor.
Activitatea desfășurată de inculpata Y.A.V. de a organiza ceremonii cu caracter spiritual cu scopul real al consumului de droguri de mare risc a fost susținută în același mod de inculpatul O.G.M. cu care se află într-o relație consimțită de mai mulți ani, trăind și gospodărindu-se în comun în același imobil, context în care cei doi au deținut şi au desfășurat operațiuni privind circulația drogurilor de mare risc fără drept şi au pus la dispoziția consumatorilor de droguri un loc amenajat special pentru consumul ilicit de droguri aflat în folosința organizatorului, i-au informat direct ori indirect despre existenta acestui loc și despre facilitatea oferită de a consuma acolo droguri, facilitând consumul de droguri participanților, care au fost racolați în acest scop şi care au plătit taxe de participare la eveniment sub forma deghizată a unor donații.
Citește și: Hackerul luat în COLIMATOR de DIICOT ar DEȚINE ZECI DE BITCOIN urmare faptelor sale…
Inculpatul O.G.M. a deținut și a efectuat operațiuni privind circulația unor produse și substanțe toxice fără drept, cunoscând că ceaiul de ayahuasca pe lângă DMT are în conținutul său Arsen, Aluminiu și Mercur, peste limita maximă admisă pentru acest produs, dar și-a asumat împreună cu inculpații Y.A.V. şi L.T.I.M. administrarea respectivelor substanţe participanților la ceremoniile organizate de către clinica respectivă.
Inculpatul L.T.I.M. a coordonat, în calitate de șaman, ceremoniile (cu titlu de exemplu,în anul 2019 au fost organizate un număr de 20 ceremonii) la care a oferit ceai de ayahuasca cu conținut de DMT participanților și cu implicarea nemijlocită a inculpatei Y.A.V., care a inițiat constituirea grupului infracţional şi a inculpatului O.G.M. care și-a arogat rolul de a protector al grupului și atributul de a controla imaginea publică prin aparența de legalitate a ceremoniilor, la care, în realitate, se consuma un preparat din Ayahuasca, ce conține DMT – drog de mare risc.
Inculpatul L.T.I.M. a facilitat acțiunea de cumpărare de substanțe – frunze şi rezină cu conținut de DMT și a înlesnit introducerea lor în România, prin intermedierea expedierii unui colet către inculpata Y.A.V., care l-a ridicat de la firma de curierat în luna august 2019.
Pentru a acredita ideea că activitatea desfășurată în cadrul ritualurilor tradiționale cu ayahuasca avea ca scop principal realizarea unor proceduri terapeutice pentru tratarea diverselor afecțiuni de care sufereau participanții sau, în mod secundar, așa cum au declarat unii dintre participanți, avea caracter recreativ pentru redobândirea echilibrului psihic și emoțional, precum și faptul că activitatea a avut caracter legal, inculpații au invocat o opinie juridică transmisă la solicitarea lor de o anume casă de avocatură și comunicări scrise purtate cu diferite instituții ale statului.
În cauză au fost instituite măsuri asiguratorii iar dosarul se judecă la Tribunalul Dâmbovița.