Alexandru Rafila (PSD), ministrul Sănătății, a declarat duminică, pentru B1 TV, că obiectivul său nu a fost neapărat introducerea certificatului verde COVID la locul de muncă, deci nu se poate spune că neimplementarea acestuia e un eșec al lui. Obiectivul lui, în schimb, a fost și e de a ține sub control pandemia.
Rafila a mai afirmat că, oricum, certificatul trebuia impus în septembrie și că importanța lui scade pe măsură ce ne apropiem de vârful valului COVID, iar apoi de trendul descrescător al numărului de infectări.
„N-am spus că am neapărat acest obiectiv, el era unul dintre elementele sau instrumentele de sănătate publică care să ducă la controlul pandemiei, ăsta era obiectivul meu. Semnificația, dacă vreți, a certificatului verde a scăzut în timp, pentru că transmisibilitatea, după cum observați, nu e influențată la fel ca la valul precedent. Ideal era să avem acest certificat în septembrie, încât să prevenim decesele din octombrie și noiembrie.
Acum, și în general, dacă discutăm de certificatul verde, trebuie aplicat rapid înainte de o creștere abruptă a numărului de îmbolnăviri. Din această cauză cred că adoptarea unui astfel de instrument când s-a terminat valul are o semnificație mult mai mică pentru sănătatea publică”, a declarat Alexandru Rafila.
„Discuția e de fapt în jurul vaccinării, că acest certificat ar fi stimulat vaccinarea. Eu cred că au fost mai multe greșeli care s-au făcut în timp în ce privește vaccinarea, și declarații care au fost politizate, și asumări care nu au dus la absolut nimic.
Din păcate, același trend înregistrat din noiembrie de scădere a interesului pentru vaccinare se înregistrează și acum. E bine că oferim acum și posibilitatea părinților să vaccineze copiii dacă doresc. Am făcut un site frumos și convingător pentru cei care vor să se vaccineze și-i sfătuim să-și vaccineze copiii, mai ales dacă sunt copii cu boli cronice”, a mai afirmat ministrul Sănătății.