Omul de afaceri se află în vârful piramidei în ierarhia imobiliarilor din Iași și are influență atât în Primărie cât și la Oficiul de Cadastru @ DNA a ridicat de la Primărie, Poliția Locală și de la Oficiul de Cadastru și Publicitate Imobiliară (OCPI) documente ce privesc modul în care s-a făcut edificarea și intabularea unui bloc construit ilegal în Tătărași @ Ancheta DNA vine ca urmare a dezvăluirilor făcute de publicația Reporter de Iași cu privire la acest imobil @ Modul de operare a tandemului Cheșcu – Primărie a fost perfectat în timp și aplicat în cazul mai multor blocuri @ În ultimii trei ani, 7IAȘI a dezvăluit cum pentru alte trei blocuri construite de același Cheșcu, Primăria Iași a eliberat certificate de edificare deși imobilele nu respectau autorizațiile de construire @ Suprafețele construite mult mai mari decât cele din autorizații, depășirea numărului de apartamente sau transformarea garajelor în spații comerciale s-au tradus în beneficii de ordinul milioanelor de euro pentru Gheorghe Cheșcu @ Toate aceste jonglerii imobiliare nu ar fi fost posibilă fără complicitatea oamenilor cu funcții-cheie din Primărie și OCPI @ Într-o investigație publicată în vara anului trecut, 7IAȘI a identificat 4 apartamente pe care rudele directorului de la Cadastru, Bogdan Șavlovschi, le-au achiziționat de la Flux SRL, societate patronată de familia milionarului Gheorghe Cheșcu @ Publicăm în rândurile de mai jos cele mai scandaloase afaceri imobiliare făcute de milionarul Gheorghe Cheșcu și sprijinite de Primăria Iași
DNA Iași a luat urma unei afaceri imobiliare cu ramificații în instituțiile cheie din domeniul imobiliar: Primărie, Poliția Locală și Oficiul de Cadastru. Dosarul a fost deschis ca urmare a unor investigații publicate de Reporter de Iași la începutul acestui an.
Miercuri dimineață, polițiști judiciari și echipaje ale Jandarmeriei au descins în birourile instituțiilor, dar și al alte locații pentru a efectua percheziții și pentru a ridica probe.
Ziariștii de la Reporter de Iași au publicat o amplă investigație prin care au demonstrat ilegalitățile comise de funcționarii Primăriei Iași sub coordonarea primarului Mihai Chirica și a viceprimarului Gabriel Harabagiu. Cheșcu a intabulat o clădire de 8 ori mai mare decât avea dreptul prin autorizația de construire. Harabagiu a semnat certificatul de edificare prin care a atestat în fals respectarea autorizației de construire emisă de Primărie. Clădirea are 60 de apartamente și alte 8 spații de depozitare, garaje, spații comerciale. La parterul clădirii de pe Vasile Lupu este acum un spațiu comercial de 815 mp, adică mai mult decât dublul față de cât putea Cheșcu să ridice conform autorizației de construire din 2012. Conform calculelor făcute de ziariștii de la Reporteris, clădirea construită ilegal de Cheșcu a însemnat o afacere de peste 4 milioane de euro.
Firul evenimentelor descrise de Reporteris începe pe 26 octombrie 2011, când, prin hotărârea 368, Consiliul Local a aprobat Planul Urbanistic Zonal pentru construirea unui imobil cu destinația: „spații comerciale, birouri și locuințe”. Indicatorii urbanistici adoptați de CL au fost: procentul de ocupare a terenului (POT) – 36%, coeficientul de utilizare a terenului (CUT) – 0.36, regim de înălțime 2S+P+1. Astfel, viitorul imobil putea avea o amprentă la sol de maxim 501 mp. Potrivit CUT, suprafața construită desfășurată putea fi tot de maxim 501 mp. Autorizația emisă de Primăria Iași în noiembrie 2012 nu prevedea construirea de locuințe! Din enumerarea destinațiilor viitorului imobil a dispărut o categorie, cea a locuințelor. Autorizația de construire (AC) nu prevedea construirea de apartamente.
Pe 17 octombrie 2014, lucrările la imobilul de pe strada Vasile Lupu 95G au fost finalizate, fiind încheiat un proces verbal de recepție a lucrărilor de către Poliția Locală. Pe 25 noiembrie 2014, la o lună distanță, alți angajați ai Poliției Locale au aplicat societății Flux o amendă de 10.000 de lei pentru că a executat lucrările de construcție „cu nerespectarea documentației tehnice anexă la autorizația de construire nr. 1253/09.11.2012, constând în regim de înălțime, suprafață construită, suprafață desfășurată construită”. Deci, după ce prin recepție Poliția Locală a certificat că lucrările s-au desfășurat conform autorizației, aceeași Poliție Locală, la o lună distanță, a găsit nereguli. Dar n-a spus care, nu le-a evidențiat. Iar Cheșcu și Flux au profitat de acest viciu și au anulat în instanță procesul verbal. Pe 10 octombrie 2018, Primăria a emis certificatul de atestare a edificării. Au semnat: Gabriel Harabagiu (la acea dată viceprimar) în locul primarului Mihai Chirica, Anca Brândușescu, arhitect-șef la acea vreme, Gabriel Ghergheșanu și Victor Gavriluță, angajați ai Primăriei. Conținutul acestui certificat este absolut halucinant. Blocul lui Cheșcu e descris sumar: regimul de înălțime: subsol+demisol+parter+mezanin+4 etaje+mansardă, suprafața construită la sol 875 mp și suprafața construită desfășurată: 4.185 mp. În același act s-a menționat, negru pe alb că „edificarea construcției s-a efectuat conform autorizației de construire nr. 1253/09.11.2012”. Doar că respectiva autorizație prevedea doar o suprafață construită desfășurată de 501 mp și un imobil P+1. În plus, în edificare destinația a fost de „spații comerciale, birouri și locuințe”, dar în autorizație lipsea mențiunea cu locuințele.
7IAȘI prezintă alte cazuri în care relația dintre Primărie și omul de afaceri Gheorghe Cheșcu a funcționat după aceeași rețetă: pentru clădiri ridicate de către acesta municipalitatea a eliberat certificate de edificare deși imobilele nu respectau autorizația de construire.
Blocurile de la Doi Băieți: 23 de apartamente în plus, suprafața construită de 3,5 ori mai mare
Patronul Flux a construit lângă Piața Doi Băieți două blocuri care, deși nu respectă autorizațiile de construire, au fost recepționate de către Primăria Iași. Primul bloc, o clădire de birouri, a ieșit de 3,5 ori mai mare decât în autorizație. În cel de al doilea bloc, au fost autorizate inițial 36 de apartamente, ulterior 44, dar Cheșcu a făcut în total 67 de apartamente. În loc de parcare, la demisol, au fost amenajate spații comerciale
Iată care este bilanțul acestei afaceri imobiliare care se traduce în beneficii de peste 1 milion de euro: 1.488 de metri pătrați de construcție în loc de 429 de metri pătrați autorizați, 67 de apartamente în loc de 36 de apartamente autorizate, zero locuri de parcare și nici un centimetru pătrat de spațiu verde.
În ianuarie 2019, Primăria Iași a emis două autorizații pentru supraînălțarea celor două clădiri edificate de Flux SRL lângă Piața Doi Băieți.
Astfel, conform autorizației 64 din 29 ianuarie 2019, se aprobă supraînălțarea clădirii de birouri cu încă un nivel, de la două etaje, la trei etaje. Conform aceluiași document, suprafața desfășurată a construcției a crescut de la 429 metri pătrați la 514 metri pătrați, în marja celor 20 de procente acceptate de lege.
Însă, în septembrie 2019, Primăria Iași emite documentul „CERTIFICAT de atestare a edificării construcției R289”, semnat de către viceprimarul Gabriel Harabagiu și arhitectul șef Alexandru Mustiață, act în baza căruia firma Flux SRL intabulează clădirea de birouri. Numai că, prin acest act, Primăria Iași aprobă intabularea unei clădiri cu o suprafață construită de aproape patru ori mai mare decât cea aprobată. Astfel, conform certificatului de edificare, clădirea are o suprafață construită de 1.488,4 metri pătrați, față de 514 metri pătrați autorizați.
Vorbim de o diferență de 974 metri pătrați, care, în cazul unei vânzări, se traduce într-un beneficiu de aproximativ 1.000.000 de euro pentru proprietar.
Mai mult, conform autorizației de construire, la subsolul clădirii trebuiau amenajate 10 locuri de parcare. Însă, în loc de parcare, a fost amenajat un spațiu comercial. Și acest artificiu, al lui Cheșcu a fost trecut cu vederea de către funcționarii Primăriei Iași.
Cea de a doua clădire, cu destinația de locuințe colective a fost autorizată inițial în iunie 2017, cu regim de parter și 5 etaje și o suprafață construită de 1510 metri pătrați. În luna octombrie 2018, Primăria Iași eliberează certificatul de edificare a clădirii în care se precizează că au fost construite, conform autorizației, 36 de apartamente. Câteva luni mai târziu, în ianuarie 2019, este emisă o nouă autorizație de construire, prin care se aprobă o suplimentarea construcției cu încă un nivel cu opt apartamente. Deci, un total de 44 de apartamente. Doar că, în loc de 44 de apartamente, au fost amenajate 67 de apartamente, care ulterior au fost intabulate în baza documentelor emise de Primăria Iași.
Blocul Cubis are un etaj în plus. Poliția Locală: „dublex sus și dublex jos”
Milionarul Gheorghe Cheșcu a construit ilegal un etaj la clădirea fostului sediu E.ON, pe baza unei hârtii semnate de inspectorii analfabeți ai Primăriei Iași. Cum a justificat Primăria Iași un etaj construit ilegal: „- extindere pe verticală etajul 4 dublex jos și dublex sus cu scară interioară”. Așa a scris certificatul de edificare Cristian Șcrab, inspector de specialitate.
Practic, inspectorii municipalității ieșene au consemnat într-un proces verbal de edificare a clădirii că cele două etaje sunt duplexuri cu scară interioară. În realitate au fost amenajate 20 de apartamente, intabulate în acte la etajul patru al clădirii.
Ca să justifice ilegalitatea lui Cheșcu, inspectorul Cristian Șcrab, care a întocmit și semnat atât procesul verbal la finalizare a lucrărilor cât și certificatul de edificare a clădirii, a făcut mențiuni scrise de mână la cele două documente. Astfel, deși autorizația de construire a fost emisă pentru schimbarea destinației și supraetajarea clădirii în regim D+P+M+4E, a fost construit și cel de al 5-lea etaj.
În loc să-l amendeze pe cel care a construit în plus pentru că nu a respectat legea, inspectorul Cristian Șcrab face câteva mențiuni grosolane, scriind de mână: „- extindere pe verticală etajul 4 dublex jos și dublex sus cu scară interioară”.
Câteva rânduri mai jos, tot cu scris de mână, dar cu majuscule, apar două mențiuni: „DUPLEX JOS SU = 920,95 MP, DUPLEX SUS SU = 316.08 MP”.
Patru apartamente la reducere pentru rudele directorului de la Cadastru
În vara acestui an o investigație a 7IAȘI a identificat 4 apartamente pe care rudele lui Bogdan Șavlovschi, fostul director al OCPI Iași, le-au achiziționat de la Flux SRL, societate patronată de familia milionarului Gheorghe Cheșcu. Toate aceste tranzacții devin dubioase prin prisma faptului că blocurile în care se află aceste apartamente au fost intabulate de către OCPI în condițiile în care există neconcordanțe între situația reală și autorizațiile de construire
Pentru un penthouse din blocul Cubis, care se vindea cu 120.000 de euro, soția lui Șavlovschi a plătit mai puțin de 80.000 euro. Alte două apartamente din același bloc au ajuns la sora directorului OCPI, dar prin persoane interpuse, rude ale soției lui Șavlovschi. În schimb, socrii acestuia au achiziționat un apartament în blocul învecinat, ridicat de Cheșcu în aceeași zonă. Tranzacțiile sunt dubioase: rudele soției au cumpărat apartamente „la reducere” de la Flux SRL și după numai o săptămână au renunțat la acestea, cedându-le surorii lui Șavlovschi în contul unor datorii mai vechi.
Tudor LEAHU