După o sentință de condamnare la 2 ani și 11 luni de închisoare cu suspendare, pronunțată de prima instanță, procesul în care Emilian Eva, fost procuror DNA, este judecat pentru fapte de corupție, s-a blocat de mai bine de doi ani de zile @ Au trecut 6 ani și 3 luni de când a fost trimis în judecată, iar pentru verdictul final nu se arată vreun orizont de timp @ Situația este singulară, alte procese ce privesc cauze de corupție urmându-și cursul firesc în tot acest timp @ Pe 28 octombrie 2019, completul de la Înalta Curte de Casație și Justiție a suspendat procesul în așteptarea unui răspuns de la Curtea de Justiție a Uniunii Europene, aprobând o excepție invocată de apărare @ Legislația nu prevede un termen limită până la care Curtea Europeană să ofere un răspuns: o poate face mâine sau peste zece ani! @ În tot acest timp, procurorul condamnat în primă instanță pentru „luare de mită” se învârte în anturajul politicienilor aflați la putere @ În martie 2020, fostul ministru al Sănătății, Victor Costache, l-a numit pe Eva director al Spitalului de Neuropsihiatrie de la Săpoca @ Tot el l-a demis după doar câteva zile la presiunea opiniei publice și la intervenția primului ministru Ludovic Orban
Ajuns în postura de inculpat și condamnat în primă instanță, fostul procuror DNA Emilian Eva se poate considera un privilegiat al sistemului de justiție în care acesta a activat ani de zile. Procesul în care urma a fi pronunțată sentința finală în cazul său a fost brusc suspendat în 2019 fără a se putea stabili un orizont de timp pentru reluarea acestuia.
Pe 28 octombrie 2019, la un an după debutul procesului în faza finală și parcurgerea mai multor termene de judecată, Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCCJ), în completul de cinci judecători, a hotărât suspendarea judecării apelului, sesizând Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) cu o întrebare preliminară. Mai precis, Înalta Curte a întrebat forul european de justiție dacă în cauză trebuie aplicată legislația națională română sau cea europeană. Întrebările formulate în termeni juridici se traduc în limbaj comun astfel: este necesară rejudecarea procesului în condițiile în care, în primă instanță, cauza nu fusese judecată de către un complet specializat în infracțiuni de corupție? Întrebările adresate CJUE vin în contextul în care legislația europeană nu prevede expres desemnarea unor astfel de completuri.
Unul dintre cei cinci judecători ai completului nu a fost de acord cu suspendarea procesului și a formulat o opinie contrară.
Legislația europeană nu stabilește vreun termen limită până la care poate da un răspuns la întrebarea ÎCCJ. În aceste condiții, prescripția răspunderii penale devine o posibilitate reală pentru Emilian Eva.
Trimis în judecată în urmă cu 6 ani. Istoria procesului
În urmă cu 6 ani și 3 luni, pe 29 septembrie 2015, Emilian Eva este trimis în judecată. Acuzațiile aduse acestuia sunt de „luare de mită”, „spălare de bani”, „efectuarea de operațiuni financiare ca acte de comerț incompatibile cu funcția în scopul obținerii pentru sine de bani, bunuri, ori alte foloase necuvenite” și „fals în declarații”.
În urmă cu 4 ani și 2 luni, pe 17 noiembrie 2017, Emilian Eva este condamnat în primă instanță de către Înalta Curte de Casație și Justiție la 2 ani și 11 luni de închisoare cu suspendare, fiind achitat pentru fapta de „spălare de bani”.
În urmă cu 3 ani și 3 luni, pe 28 septembrie 2018, este înregistrat apelul dosarului la Înalta Curte de Casație și Justiție, iar o lună mai târziu se judecă primul termen.
În urmă cu 2 ani și 2 luni, pe 28 octombrie 2019, ÎCCJ se pronunță asupra unei excepții invocate de apărare și suspendă procesul: „Admite cererea de sesizare a Curţii de Justiţie a Uniunii Europene în vederea pronunţării unei hotărâri preliminare”.
Luare de mită și comerț cu opere de artă
La sfârșitul lunii septembrie a anului 2015, DNA anunța trimiterea în judecată a procurorului Emilian Eva, care la acea vreme se afla în arest. Dosarul a fost finalizat după câteva luni de anchetă ce au urmat unei acțiuni spectaculoase cu descinderi ale echipajelor de mascați și percheziții.
„Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a corupției au dispus trimiterea în judecată în stare de arest preventiv, a inculpatului EVA EMILIAN, procuror în cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Iași, la data faptelor, cu privire la săvârșirea infracțiunilor de: luare de mită, spălare de bani, efectuarea de operațiuni financiare ca acte de comerț incompatibile cu funcția în scopul obținerii pentru sine de bani, bunuri, ori alte foloase necuvenite, fals în declarații.
(…)În cursul lunilor mai – iunie 2014, perioadă în care o rudă a sa se afla internată în spital, inculpatul Eva Emilian i-a solicitat unui medic să depună toate diligențele profesionale „ca să fie bine pentru toată lumea”, în sensul de a-i acorda tratamentul de specialitate persoanei internate.
Ulterior acestei solicitări, în data de 16 iunie 2014, inculpatul Eva Emilian a dispus printr-o ordonanță clasarea unei cauze penale, respectiv renunțarea la urmărirea penală față de medicul respectiv, cercetat sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de luare de mită, înșelăciune, purtare abuzivă, fals intelectual, uz de fals. Soluția a fost dispusă la un interval de patru zile de la data repartizării dosarului respectiv procurorului Eva Emilian.
După soluționarea favorabilă a acestei cauze, în intervalul august 2014 – ianuarie 2015, inculpatul Eva Emilian a pretins și primit de la medicul respectiv diverse bunuri și foloase necuvenite drept contraprestație pentru soluția favorabilă adoptată.
Astfel, în perioada respectivă, medicul i-a furnizat inculpatului Eva Emilian, în scopul menționat mai sus, diverse bunuri, sub forma unor opere de artă, evaluate la suma de 16.900 de euro (constând într-un număr de 13 picturi), sume de bani, sub forma unor pretinse împrumuturi, în cuantum de 3.900 de euro și foloase necuvenite (sub forma unui comision de 13.000 de euro perceput de inculpat cu ocazia unei tranzacții perfectate de martorul denunțător), toate în cuantum de 33.800 euro”, sunt câteva dintre faptele descrise de către DNA în comunicatul emis la acea vreme.
PNL l-a numit director de spital
Emilian Eva a fost numit, pe 18 martie, prin ordin al ministrului Sănătății, Victor Costache, director al Spitalului de Neuropsihiatrie de la Săpoca. Două zile mai târziu, fostul procuror a fost demis prin ordin al aceluiași ministru. Victor Costache a revenit asupra deciziei urmare a solicitării adresate public de către premierul de la acea vreme, Ludovic Orban. Acesta din urmă a reacționat la presiunea opiniei publice care a reclamat faptul că Guvernul a numit la conducerea unui spital public o persoană condamnată în primă instanță pentru fapte de corupție. Ministrul Sănătății, Victor Costache, nu a oferit niciodată explicații publice cu privire la decizia de numire a lui Eva la conducerea Spitalului de Neuropsihiatrie Săpoca.
Dosarul care l-a transformat pe Eva în VIP: Dan Voiculescu
Emilian Eva a devenit cunoscut după ce l-a trimis în judecată, în 2008, pe Dan Voiculescu, în dosarul ICA, în care omul de afaceri a fost condamnat la 10 ani de închisoare.
A fost numit la conducerea Parchetului Judecătoriei Iaşi în iunie 1999, dar a demisionat după doi ani, din motive personale. Ulterior, s-a mutat la Direcţia Națională Anticorupţie, dar a revenit la Iaşi. Aici a intrumentat mai multe dosare, care au atras atenția asupra faptului că vizau interesele sale personale sau ale persoanelor din anturajul său.