Un sfert de million de euro din bani publici pentru războiale personale ale managerului Rancea. Despăgubiri record pentru concedieri ilegale

@ Opera Națională Iași a fost obligată să achite despăgubiri de aproape 1,3 milioane de lei către angajații dați afară ilegal în mandatul fostului manager Beatrice Rancea @ Aceasta îi executa pe anagajații incomozi fără să parcurgă etapele legale prevăzute de Codul Muncii pentru desfacerea contractului de muncă @ Până în prezent au fost achitate despăgubiri, reprezentând salarii neîncasate și daune morale, către 11 angajați, dar Opera Iași se judecă în alte 20 de dosare care au ca obiect „anularea desfacerii contractului de muncă și cereri de reintegrare în muncă” @ Un angajat concediat ilegal a primit din partea instanței daune morale de 100.000 lei @ Beatrice Rancea, managerul în mandatul căruia au fost făcute concedierile ilegale, doarme liniștită: a scăpat de controlul judiciar din dosarul DIICOT, iar statul plătește pentru borcanele sparte de aceasta @ Actualul manager interimar promite însă că instituția va încerca să recupereze banii plătiți pentru despăgubiri de la cei care au luat la acea vreme deciziile

Statul plătește pentru toate intrigile și războaiele pe care Betarice Rancea le-a purtat cu angajații Operei Naționale Iași în perioada în care aceasta a ocupat funcția de manager. Aceasta a dispus desfacerea contractului de muncă pentru zeci de anagajați care i-au devenit pe parcursul anilor incomozi. Văzându-se fără loc de muncă, aceștia, în mare parte artiști, au atacat în instanță deciziile de concediere, dar procesele au durat în unele cazuri chiar și ani ani de zile.

Valoarea totală a despăgubirilor achitate către angajații care au câștigat procesele cu Opera Națională Iași se ridică la suma de 1.289.334 lei, echivalentul a aproximativ 270.000 euro. Banii reprezintă salariile neîncasate în perioada în care au rămas fără loc de muncă, dar și daune morale. Cea mai mare sumă încasată de un agajat al Operei cu titlul de „daune morale” a fost de 100.000 lei.

Alte 20 de dosare pe rolul instanțelor

Situația sumelor achitate cu titlul de despăgubiri angajaților concediați ilegal riscă să se inflameze, deoarece alte 20 de dosare care au același obiect, „anularea desfacerii contractului de muncă și cereri de reintegrare în muncă”, sunt în așteptarea unor sentințe definitive.

O situație a plăților efectuate de Opera Națională Iași în baza hotărârilor judecătorești este detaliată în raportul întocmit anul trecut de către Corpul de Control al ministrului Culturii, urmare a sesizărilor venite din partea celor două sindicate ale salariaților. Însă, sumele evidențiate în raport nu cuprind cele plătite în cursul anului 2021.

„Din analiza situației plăților realizate de către ONRI în baza unor hotărâri judecătorești, urmare a proceselor derulate în perioada 2012 – 2020, rezultă un cuantum total de 760.806, 27 lei, reprezentând drepturi salaraiale castigate și cheltuieli de judecată și despăgubiri morale plătite sau care au urma să fie plătite de către ONRI (…)”, se arată în raportul Corpului de Control întocmit la sfârșitul anului 2020.

Ulterior, alte două hotărâri definitive ale instanțelor de judecată obligă Opera Națională Iași să achite 223.000 lei către un angajat concediat ilegal și peste 300.000 lei către altul. De remarcat, că în primul caz valoarea daunelor morale calculate de către instanță se ridică la suma de 100.000 lei.

Pot fi acești bani recuperați?

Opera Națională Iași este o instituție cu dublă finanțare, venituri proprii și fonduri de la Ministerul Culturii, iar bugetul anual al instituție se ridică la aproximativ 7 milioane de euro. Fostul manager al Operei, Beatrice Rancea, a scăpat săptămâna trecută de controlul judiciar dispus în dosarul în care DIICOT anchetează gestionarea frauduloasă a fondurilor instituției.

Recuperarea banilor de la cei vinovați se poate face doar în urma unor procese pe care Oprea Națională Iași ar trebui să le deschidă împotriva fostei conduceri.

Actualul manager interimar, Daniel Șandru, susține că un astfel de demers urmează să fie inițiat.

„Desigur, situația moștenită, mai cu seamă sub aspect administrativ, a fost una foarte complicată, cu atât mai mult cu cât instanțele judecătorești au constatat caracterul abuziv al concedierilor. Tocmai din acest motiv am pus în aplicare cu celeritate deciziile definitive privind reintegrarea, ca și plata sumelor datorate angajaților în cauză. Cu privire la acestea din urmă, pot spune că e vorba de un efort bugetar serios care, în mod evident, a afectat echilibrul instituțional. În plus, este vorba despre bani publici, astfel că va trebui ca acești bani să fie recuperați de la decidentul care a adus instituția în situația dată. În mod cert, ONRI se va adresa instanței pentru recuperarea acestui prejudiciu”, a declarat Daniel Șandru.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here