Contract sub umbrela PNL: firma care instala sisteme de supraveghere fără avizul IGPR demontează camerele video din Podu Iloaiei

La scurt timp după ce 7IAȘI a publicat un articol în care arăta că primăriile Podu Iloaiei și Aroneanu au plătit 80.000 de euro pentru montarea unor sisteme de supraveghere video unei firme neautorizate de IGPR, camerele video au fost demontate de pe stâlpi @ Primarul din Podu Iloaiei, localitatea în care echipele firmei Voltrom Technology SRL au fost surprinse demontând camerele video, susține că nu este vorba despre nereguli @ „Că ei le montează sau le demontează, asta este treaba lor. Lucrarea nu este finalizată. Aici este vorba despre șicanele pe care le face fostul primar”, a declarat primarul Ioan Alexa @ „Mai întâi au venit și au dezlipit de pe echipamente autocolantele cu sigla firmei. A doua zi, au venit și au demontat camerele video. I-am pozat și i-am filmat. Nu au vrut să spună de ce fac asta”, susține un locuitor din Podu Iloaiei, care a trimis redacției 7IAȘI imaginile surprinse

În urmă cu o săptămână, 7IAȘI semnala că două contracte cu același obiect de activitate, „proiectare și montare sisteme de supraveghere video”, au fost încredințate de către două primării PNL, Podu Iloaiei și Aroneanu, unei firme care nu deține autorizația legală de la Inspectoratul General al Poliției Române (IGPR) pentru astfel de activități.

La scurt timp de la publicarea materialului, echipe ale firmei Voltrom Technology SRL au fost surprinse de către locuitorii din Podu Iloaiei demontând camerele video care au fost instalate pe stâlpi.

„Mai întâi au venit și au dezlipit de pe echipamente autocolantele cu sigla firmei. A doua zi, au venit și au demontat camerele video. I-am pozat și i-am filmat. Nu au vrut să spună de ce fac asta”, susține un locuitor din Podu Iloaiei, care a trimis redacției 7IAȘI imaginile surprinse.

Pe de altă parte, primarul Ioan Alexa susține că lucrările se derulează conform contractului și că montarea și demontarea camerelor de supraveghere are legătură cu reglajele tehnice specifice unei astfel de activități.

„Că ei le montează sau le demontează, asta este treaba lor. Lucrarea nu este finalizată. Aici este vorba despre șicanele pe care le face fostul primar. În mandatul trecut, când am fost consilier local, am depus acest proiect privind implementarea unui sistem de supraveghere video pentru siguranța cetățenilor. Proiectul a fost aprobat, dar nu a fost niciodată trecut pe lista de investiții de către fostul primar. Acum, când vede că se face ceva, încearcă să ne șicaneze. Eu m-am interesat și firma a obținut aprobarea Inspectoratului de Poliție pentru acest proiect. La sfârșit, la momentul recepției, vom vedea”, a spus primarul Ioan Alexa.

Firmă nou înființată, neautorizată de IGPR

Firma Voltrom Technology abia înființată a prins dintr-un foc, prin încredințare directă, două contracte publice de aproximativ 325.000 lei fără TVA de la două primării liberale. Primăria Podu Iloaiei și Primăria Aroneanu au încheiat în septembrie, respectiv octombrie 2021, contracte pentru proiectarea și montarea de sisteme video de supraveghere cu SC Voltrom Technology SRL Rediu. Societatea nu deținea licențele necesare desfășurării unei astfel de activități la momentul primirii prin încredințare directă a celor două contracte publice.

Potrivit legislației românești, societățile care realizează activități de proiectare, montare și mentenanță echipamente video de supraveghere sunt supuse licențierii de către Inspectoratul General al Poliției Române (IGPR). La data atribuirii celor două contracte, firma Voltrom nu deținea o astfel de licență, compania nefiind înregistrată în registrul societăților de profil publicat de IGPR.

„După depunerea tuturor documentelor, unitatea de poliţie competentă verifică existenţa avizului prealabil al Serviciului Român de Informaţii, îndeplinirea condiţiilor referitoare la buna conduită cetăţenească a conducătorului societăţii, existenţa sediului înregistrat şi autorizat pentru organizarea administrativă şi coordonarea operativă a personalului angajat şi întocmeşte un raport cu propuneri corespunzătoare, pe care îl înaintează, împreună cu întreaga documentaţie, Inspectoratului General al Poliţiei Române. Avizul prealabil al Serviciului Român de Informaţii se eliberează la cererea inspectoratelor de poliţie judeţene, respectiv a Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti, în cursul procedurii de verificare a îndeplinirii condiţiilor de acordare a licenţei. În vederea verificării îndeplinirii condiţiei referitoare la buna conduită cetăţenească, organele de poliţie competente efectuează investigaţii şi verificări la domiciliu sau reşedinţă, locurile de muncă anterioare, precum şi în evidenţele poliţiei sau ale altor instituţii. Prin buna conduită cetăţenească se înţelege comportamentul conform normelor de convieţuire socială, care nu aduce atingere valorilor sociale ocrotite de lege şi care nu lezează drepturile şi interesele celorlalţi membri ai comunităţii cu care un anumit individ interacţionează la un moment dat.” se precizează pe site-ul Poliției Române, la secțiunea privind procedura de licențiere a societăților care activează în acest domeniu.

Voltrom a fost înființată în iunie 2021 de către Ionuț Răzvan Lazăr și Ovidiu Chirica, ambii asociați în părți egale, primul dintre ei fiind și administratorul societății.

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here