Când se va încheia pandemia. Experții nu exclud un așa-numit „scenariu apocaliptic”

Pe măsură ce evoluția devastatoare a variantei Delta se atenuează în multe regiuni ale lumii, oamenii de știință își pot da seama când și unde va deveni COVID-19 o boală endemică.

Zeci de experți de top în sănătate publică au căzut de acord că, în 2022, pandemia va putea lua sfârșit, scrie Reuters.

Specialiștii în sănătate se așteaptă ca primele țări care vor ieși din pandemie să aibă o combinație între rate mari de vaccinare și imunitate naturală printre cei infectați cu coronavirus, precum SUA, Marea Britanie, Portugalia și India. Însă aceștia avertizează că SARS-CoV-2 rămâne un virus imprevizibil, cu mutații ce apar în urma infectării populațiilor nevaccinate.

Niciunul dintre experții intervievați de Reuters nu ar exclude complet un așa-numit „scenariu apocaliptic”, în care virusul suferă mutații până la punctul în care se sustrage imunității câștigate cu greu. Cu toate acestea, ei sunt încrezători că multe țări vor fi lăsat în urmă ce e mai rău din pandemie anul următor.

„Credem că între acest moment și sfârșitul lui 2022 este punctul în care vom controla acest virus, când vom putea reduce semnificativ boala severă și moartea”, spune Maria Van Kerkhove, epidemiologul care conduce acțiunea de combatere a COVID-19 în cadrul Organizației Mondiale a Sănătății (OMS).

Viziunea agenției se bazează rezultatul muncii experților în boli care stabilesc traseul probabil al pandemiei în următoarele 18 luni. Până la sfârșitul lui 2022, OMS își propune ca 70% din populația lumii să fie vaccinată.

„Dacă ajungem la această țintă, vom fi într-o situație foarte, foarte diferită in punct de vedere epidemiologic”, a spus Van Kerkhove.

Între timp, aceasta se îngrijorează de țările care au ridicat prematur restricțiile COVID. „Este uimitor pentru mine să văd, știți, oameni pe stradă, ca și cum totul s-ar fi încheiat”.

Cazurile de COVID-19 și decesele au scăzut din luna august în aproape toate regiunile de pe glob, potrivit raportului OMS de pe 26 octombrie.

Europa a fost o excepție, Delta făcând noi ravagii printre țările cu acoperire vaccinală scăzută, precum Rusia și România, dar și în locurile unde a fost ridicată obligativitatea purtării măștii. Varianta a contribuit și la numărul tot mai mare de infectări în țări precum Singapore și China, care au rate mari de vaccinare însă puțină imunitate naturală, din cauza restricțiilor mult mai dure.

„Tranziția va fi diferită în fiecare loc din cauză că va fi condusă de cantitatea de imunitate din populație, obținută în urma infectării naturale și, desigur, distribuția vaccinului, care este variabilă de la regiune la regiune, de la țară la țară”, spune Marc Lipsitch, un epidemiolog de la Școala T.H. Chan pentru Sănătate Publică de la Harvard.

Câțiva experți spun că se așteaptă ca valul cu varianta Delta din SUA să se încheie luna aceasta, fiind și ultimul val important de Covid-19.

Chris Murray, un expert în prognoze privind bolile, de la Universitatea din Washington, vede de asemenea finalul valului Delta în noiembrie pentru SUA.

Acesta mai spune că „dacă nu sunt noi variante majore, atunci COVID va începe cu adevărat să încetinească în aprilie”.

Chiar și acolo unde numărul cazurilor cresc pe măsură ce țările renunță la restricțiile pandemice, precum în Regatul Unit, vaccinurile par să țină oamenii în afara spitalelor.

Așteptările sunt ca virusul să rămână un factor important pentru îmbolnăvire și decese în anii ce vor urma, precum alte boli epidemice, așa cum este și cazul malariei.

Unii experți spun că virusul se va comporta în cele din urmă mai mult ca pojarul, care este cauză pentru focare în rândul populațiilor unde acoperirea vaccinală este scăzută.

Alții văd Covid-19 devenind mai mult o boală respiratorie sezonieră, precum gripa. Sau, virusul ar putea deveni mai puțin ucigaș, afectând în mare parte copiii, însă aceasta ar putea dura decenii, spun unii.

Virusul probabil va continua să aibă mutații, necesitând o doză booster (rapel) anuală făcută pentru a contracara tulpinile care circulă, spune Trevor Bedford, un virusolog de la Fred Hutchinson Cancer Center.

Dacă scenariul unui Covid sezonier se înfăptuiește, în care virusul circulă în tandem cu răceala, experții americani în sănătate se așteaptă ca acesta să aibă un impact semnificativ asupra sistemelor sanitare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here