O firmă din Iași a lucrat timp de un an de zile la un bloc a cărui autorizație de construire este suspendată @ Clădirea se află la câteva sute de metri de sediul Poliției Locale, instituție care constată și amendează persoanele care construiesc ilegal @ Autorizația este suspendată din octombrie 2020, când clădirea era „la roșu”, fără tâmplărie, fără finisaje și racorduri la utilități @ Blocul este aproape gata, muncitorii fac ultimele retușuri pe schele @ Prefectul a cerut anularea autorizației blocului de locuințe colective, care a fost ridicat în baza unui PUZ pentru „hală industrială” @ Procesul se judecă la Tribunalul Iași @ Dezvoltatorul Dragoș Iosub, patronul firmei care ridică blocul de lângă podul Bucium, este asociat într-o altă firmă cu soția lui Ciprian Bostan, consilier municipal al PNL și membru în Comisia de Urbanism
Din octombrie 2020, când autorizația de construire a fost suspendată, o firmă a lucrat ilegal la un bloc de locuințe din cartierul Bularga, la distanță de o stradă de sediul Poliției Locale Iași. Vorbim despre instituția subordonată Primăriei Iași care oprește și sancționează astfel de lucrări ilegale.
În octombrie 2020, momentul la care a fost suspendată autorizația de construire , blocul era „la roșu”, adică lucrările avansaseră doar până la stadiul de zidărie. Într-un an de zile, niciun inspector al Poliției Locale, nu a avut curajul ori curiozitatea să viziteze șantierul firmei 3I Teknik SRL, unde s-a lucrat de zor. Blocul este aproape gata. A fost montată tâmplăria, termosistemul, ușa de acces în scară, iar muncitorii lucrează pe schele doar la ultimul strat de var exterior.
Procesul deschis de Prefectura Iași, care cere anularea autorizației de construire, este abia la început. Pe 26 noiembrie a fost fixat următorul termen. Pentru dezvoltator, procesul reprezintă doar zgomot de fundal. Timp de un an de zile a lucrat la bloc de parcă nimic nu s-ar fi întâmplat. Prefectura cere anularea autorizației motivat de faptul că autorizația de construire a fost eliberată pentru un bloc de locuințe colective, în vreme ce PUZ-ul realizat anterior a fost întocmit pentru construire hală de producție.
Poliția Locală acționează cu dublă măsură
Consilierul local Răzvan Timofciuc, membru în Comisia de Urbanism, critică pasivitatea Poliției Locale în acest caz pe care o pune în antiteză cu zelul de care aceiași instituție dă dovadă atunci când este vorba de ieșeni de rând și de cazuri de o gravitate mai puțin însemnată.
„Mă consternează “vigilența” cu care acționează inspectorii de la Serviciul Control Urbanism al Poliției Locale atunci când este vorba despre ieșeni care fac intervenții minore la case, garaje și tot felul de anexe, dar când e vorba de mastodonți de beton, construiți ilegal, aflați chiar in “bătătura” lor, aceiași reprezentanți ai autorității devin letargici și închid ochii în fața evidentelor încălcări ale legii. Nivelul scăzut al încrederii populației în instituția Poliției Locale este consecința dublei măsuri cu care se acționează: ieșeanul de rând este călcat in picioare, in vreme ce mafia imobiliară este mângâiată pe creștet”, a comentat consilierul USR.
Bloc de locuințe cu PUZ pentru hală industrială
7IAȘI a reconstituit pas cu pas cronologia documentelor ilegale în baza cărora a fost autorizată enormitatea urbanistică de lângă podul Bucium.
- Pe 31 martie 2015, Consiliul Local Iași aprobă hotărârea nr. 112 privind Planul Urbanistic Zonal propus de societatea Omega Tub SA pentru un teren situat la baza podului Bucium. ”Se aprobă Planul Urbanistic Zonal – Iaşi, B-DUL SOCOLA FN ( FOSTĂ ŞOSEAUA SOCOLA NR. 39), NUMAR CADASTRAL 131544, întocmit în vederea construirii unei hale de producție, sediu de firma şi împrejmuire teren proprietate privată persoană juridică.” se specifică precizează în dispozitivul hotărârii adoptate.
- Pe 25 octombrie 2016, la cererea Omegatub SA, Primăria Iași eliberează autorizația cu numărul 1005. Potrivit informațiilor publicate pe site-ul Primăriei Municipiului Iași, Omegatub a obținut, în baza PUZ-ului menționat anterior, o autorizație pentru construirea unui imobil de locuințe cu 23 de apartamente și regim de înălțime P+2E. „Construire imobil de locuințe conform PUZ aprobat prin HCL 112/31.03.2015. Aria construită 255,80 mp, aria desfășurată construită 767,40 mp, POT 33%, CUT=0,9, H=P+2E. Parter 6 apartamente cu o cameră, 1 apartament cu 2 camere, etaj 1 – 8 apartamente cu 1 cameră și etaj 2 – 8 apartamente cu 1 camera.”
- În 2018 Omegatub SA vinde terenul de la baza podului Bucium împreună cu autorizația de construire către societatea 3I Teknik SRL. În aprilie 2019, Primăria Iași eliberează o nouă autorizație de construire pentru terenul în cauză. Obiectul documentului cu numărul 388/11.04.2019 îl reprezintă ”continuarea lucrărilor autorizate prin autorizația nr 1005/2016” deși lucrările nu fuseseră demarate.
Dezvoltatorul, asociat cu Bostan de la PNL, membru în Comisia de Urbanism
Dragoș Iosub, patronul firmei 3I Teknik SRL, care ridică blocul de lângă podul Bucium, este asociat într-o altă firmă cu soția lui Ciprian Bostan, consilier municipal al PNL și membru în Comisia de Urbanism.
Asocierea a fost descoperită de către ziariștii de la Reporter de Iași ( www.reporteris.ro ), care scriau în urmă cu mai puțin de o lună că: „Unic asociat și administrator al firmei 3I Teknik este Dragoș Iosub. Din februarie 2020, acesta apare ca asociat și în societatea CDO Conceptis unde o are parteneră pe Oana, soția lui Ciprian Bostan, consilier local PNL.”, au arătat ziariștii publicației mai sus amintită.