O firmă nou înființată și neautorizată de IGPR, plătită cu 80.000 de euro de primăriile PNL pentru sisteme de supraveghere

@ Două primării liberale, Aroneanu și Podu Iloaiei, au încredințat unei firme nou înființate contracte cu o valoare totală de 80.000 de euro pentru „proiectarea și montarea de sisteme video de supraveghere” @ Firma Voltrom Technology, deținută de Ionuț Lazăr și Ovidiu Chirica, nu deținea la momentul atribuirii contractelor licența obligatorie pentru acest tip de activitate pe care o eliberează Inspectoratul General al Poliției Române (IGPR) @ „Primarul nu se ocupă de achiziții publice”, este reacția lui Ioan Alexa, primarul din Podu Iloaiei @ Conform legii, IGPR eliberează licența de funcționare doar dacă societatea are angajați specializați în anumite domenii @ De asemenea, SRI trebuie să elibereze un aviz prealabil

O firmă abia înființată prinde dintr-un foc, prin încredințare directă, două contracte publice de aproximativ 325.000 lei fără TVA de la două primării liberale. Primăria Podu Iloaiei și Primăria Aroneanu au încheiat în septembrie, respectiv octombrie 2021, contracte pentru proiectarea și montarea de sisteme video de supraveghere cu SC Voltrom Technology SRL Rediu. Societatea nu deținea licențele necesare desfășurării unei astfel de activități la momentul primirii prin încredințare directă a celor două contracte publice. Dar totuși, doi primari liberali încalcă legea și direcționează peste 80.000 de euro către o firmă care funcționează ilegal.

Firma nu era licențiată de către IGPR

Pe 24 septembrie 2021, Primăria Podu Iloaiei atribuie prin încredințare directă contractul pentru realizarea de sisteme video de supraveghere stradală firmei SC Voltrom Technology SRL Rediu pentru suma de 191.355,50 lei fără TVA. Pe 19 octombrie 2021, Primăria Aroneanu anunță atribuirea contractului de „achiziție sistem de supraveghere video (proiectare-execuție)” aceleiași firme pentru suma de 134.453 lei fără TVA. Potrivit legislației românești, societățile care realizează activități de proiectare, montare și mentenanță echipamente video de supraveghere sunt supuse licențierii de către Inspectoratul General al Poliției Române (IGPR). La data atribuirii celor două contracte, firma Voltrom nu deținea o astfel de licență, compania nefiind înregistrată în registrul societăților de profil publicat de IGPR. Prin urmare, firma nu avea dreptul legal de a participa la o astfel de procedură. De altfel, era și obligația autorităților locale de a-i solicita să facă dovada deținerii autorizațiilor necesare desfășurării activității. Culpa este deopotrivă atât a celor două primării cât și a reprezentanților societății câștigătoare a contractelor. Într-o piață concurențială atât de mare, cum a fost posibil ca o firmă abia înființată, fără experiență și fără licențele necesare funcționării, să fie selectată de două autorități publice?! Cine răspunde pentru aceste nereguli? Modalitatea de obținere a celor două contracte nu poate fi nici coincidență nici meritorie. În primele trei luni de zile de la înființare nu s-a întâmplat nimic. Brusc, societatea angajează patru persoane în funcțiile de inginer de rețele și respectiv tehnicieni sisteme de supraveghere, iar în câteva zile apare contractul de 40.000 euro fără TVA încheiat cu Primăria Podu Iloaiei!

Primarul e sigur că s-a respectat legea

Primarului orașului Podu Iloaiei, Ioan Alexa, nu i se pare stranie coincidența ca o societate abia înființată să primească contractul pentru instalarea sistemului de supraveghere, deși activitatea presupune o minimă experineță în domeniu. S-a cam bâlbâit când a fost vorba despre lipsa autorizației eliberate de IGPR și a plasat eventuala vină înspre funcționarii din subordine. Alexa  este absolut sigur că s-a respectat legea și că toată procedură a fost corectă 100%.

Primarul nu se ocupă de achizițiile publice. Sau cel puțin eu nu mă implic în această activitate. Există un compartiment specializat în cadrul Primăriei. Ei s-au ocupat de contractare și sunt sigur că totul s-a făcut în litera legii. S-au trimis solicitări la mai multe firme și probabil că oferta selectată a fost cea mai bună din punct de vedere financiar și calitativ. Nu știu dacă societatea are licențele obligatoriii, dar nu cred că își permite cineva să încalce legea. Sunt sigur că funcționarii i-au cerut toate condițiile necesare și că societatea le îndeplinește. Voi verifica existența licenței de la IGPR și revin cu un răspuns.” a declarat primarul Ioan Alexa, fără a mai reveni cu răspunsul legat de existența licenței eliberate de IGPR.

Cine este norocosul câștigător?!

Voltrom a fost înființată în iunie 2021 de către Ionuț Răzvan Lazăr și Ovidiu Chirica, ambii asociați în părți egale, primul dintre ei fiind și administratorul societății. Atât Lazăr cât și Chirica și-au mai încercat norocul în afaceri, însă fără prea mare succes. Lazăr deține societatea Lirsburg SRL, cu sediul în Aleea Sadoveanu, companie care are 0 cifra de afaceri din ultimii ani. Ovidiu Chirica a fost asociat și administrator al Global Business Technologies, societate care a fost radiată în anul 2019. Din câte se vede, cu Voltrom le merge bine. Nici nu s-a uscat bine cerneala de pe certificatul de înmatriculare al societății că s-au și înfipt în banii publici ai comunităților locale. Lazăr este administratorul unui grup pe rețeaua de socializare Facebook. Acolo distribuie energic zeci de postări liderilor PNL Iași, în special cele venite dinspre Consiliul Județean Iași.

Nu discut prin telefon, doar la o cafea

7IAȘI a încercat să afle de la administratorul societății Voltrom Technology SRL dacă deține licența obligatorie emisă de IGPR. Din momentul rostirii întrebării, comportamentul lui Ionuț Lazăr a devenit ciudat și apoi a închis convorbirea.

De unde aveți numărul meu? E numărul personal și eu nu vi l-am dat. Dar în ce calitate mă întrebați? Stați puțin, că mai am un telefon. Vă sun eu imediat” după care convorbirea a fost întreruptă brusc de către Ionuț Lazăr.

După aproximativ o oră, discuția reporterului 7IAȘI cu Ionuț Lazăr a fost reluată. I-am comunicat lui Ionuț Lazăr că în registrul licențelor publicat pe site-ul Poliției Române societatea sa nu apare ca deținând licența necesară desfășurării activității Administratorul Voltrom  a refuzat să răspundă la vreo întrebare prevalându-se de faptul că nu are siguranța că ar discuta cu un jurnalist de la o publicație locală. A cerut o întrevedere față în față pentru a ne cunoaște și ne-a dat asigurări că el a respectat legea și are toate licențele necesare.

Eu nu vă cunosc. Nu știu cine sunteți. Puteti fi de la concurență și să vă dați drept ziarist. Nu discut prin telefon, doar la o cafea față în față ca să vă cunosc. Eu am toate actele în regulă. Știu eu de ce mă întrebați de licență!” a declarat Ionuț Lazăr.

Ce spune legea?

Conform legislației în vigoare, societățile care proiectează, montează sau asigură mentenanța sistemelor video de supraveghere trebuie să dețină o licență emisă de Direcția de Ordine Publică din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române (IGPR). Licența se obține pe baza îndeplinirii mai multor criterii tehnice, cum ar fi existența personalului specializat ce deține certificat de competențe pentru ocupația „proiectant sisteme de securitate”, „inginer sisteme de securitate” ori „tehnician sisteme de securitate”. În același timp, conducătorul societății trebuie să îndeplinească și el o serie de cerințe ce urmează a fi verificate de către polițiștii de la serviciul de licențiere. Dar cel mai important criteriu, fără de care nu se poate obține licența, este un aviz special emis de Serviciului Român de Informații (SRI). Procedura de licențiere pentru societățile noi durează minim 30 de zile, fiind necesare efectuarea mai multor verificări privind îndeplinirea condițiilor de acordare.

După depunerea tuturor documentelor, unitatea de poliţie competentă verifică existenţa avizului prealabil al Serviciului Român de Informaţii, îndeplinirea condiţiilor referitoare la buna conduită cetăţenească a conducătorului societăţii, existenţa sediului înregistrat şi autorizat pentru organizarea administrativă şi coordonarea operativă a personalului angajat şi întocmeşte un raport cu propuneri corespunzătoare, pe care îl înaintează, împreună cu întreaga documentaţie, Inspectoratului General al Poliţiei Române. Avizul prealabil al Serviciului Român de Informaţii se eliberează la cererea inspectoratelor de poliţie judeţene, respectiv a Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti, în cursul procedurii de verificare a îndeplinirii condiţiilor de acordare a licenţei. În vederea verificării îndeplinirii condiţiei referitoare la buna conduită cetăţenească, organele de poliţie competente efectuează investigaţii şi verificări la domiciliu sau reşedinţă, locurile de muncă anterioare, precum şi în evidenţele poliţiei sau ale altor instituţii. Prin buna conduită cetăţenească se înţelege comportamentul conform normelor de convieţuire socială, care nu aduce atingere valorilor sociale ocrotite de lege şi care nu lezează drepturile şi interesele celorlalţi membri ai comunităţii cu care un anumit individ interacţionează la un moment dat.” se precizează pe site-ul Poliției Române, la secțiunea privind procedura de licențiere a societăților care activează în acest domeniu.

Rareș Neamțu

 

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here