Ieșenii au plătit o amendă aplicată unui spital care nu există. Tupeu: birocrații acuză jocuri politice

@ Statul amendează statul, iar contribuabilul plătește @ O amendă de 60.000 de lei va fi suportată din banii ieșenilor pentru că birocrații nu au fost în stare să completeze o banală cerere la Judecătoria Iași @ Curtea de Conturi a constatat nereguli la procedura de achiziționare a spitalului modular de la Lețcani și a amendat Euronest @ Instituția a depus contestație, dar juriștii nu au fost în stare să depună toate actele @ Instanța a dat răgaz instituției să depună documentele lipsă, judecătorii oferindu-le funcționarilor Euronest mură-n gură în privința pașilor de urmat @ Nici măcar așa nu au fost în stare, astfel că cererea de chemare în judecată a fost anulată @ Spitalul nu funcționează, este închis, iar amenda va fi suportată din banii ieșenilor @ Directorul Euronest, Alina Popa, acoperă incompetența acuzând jocuri politice

Caz revoltător de incompetență și nepăsare în cadrul unei instituții publice. Funcționari plătiți regește în frunte cu directorul instituției au omis să depună un document banal solicitat de instanță în cadrul unui proces. Greșeala lor ne costă acum, pe noi toți, 60.000 lei, dar nimeni nu este tras la răspundere. Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Euronest a contestat la Judecătoria Iași un proces verbal de contravenție întocmit de Curtea de Conturi Iași.  Euronest a pierdut procesul, fără să se judece măcar un minut, deoarece nu a depus la instanță documentele minime necesare. Instanța a dat răgaz instituției să depună documentele lipsă, judecătorii oferindu-le funcționarilor Euronest mură-n gură în privința pașilor de urmat. Nici măcar așa nu au fost în stare, astfel că cererea de chemare în judecată a fost anulată. Amenda de 60.000 lei aplicată de Curtea de Conturi a rămas în picioare și a fost plătită din bani publici, nu din salariile celor care au comis greșeala. Directorul Executiv al Euronest a fost prins cu minciuna, când încerca să dea vina pe lupta politică dintre fostul și actual președinte al Consiliului Județean, pentru a acoperi incompetența funcționarilor Euronest.

O banală taxă de timbru de 20 de lei

În iulie 2020, Curtea de Conturi aplica Asociației de Dezvoltare Intercomunitară Euronest o amendă de 60.000 lei ca urmare a constatării a mai multor nereguli în cadrul procedurii de achiziție a Spitalului Mobil de la Lețcani. La finele lunii iulie, Euronest a depus o plângere împotriva procesului verbal de contravenție nr. 1375/10.07.2020 emis de Curtea de Conturi, solicitând judecătorilor anularea sancțiunilor dispuse. Euronest consideră că procesul verbal încheiat de Curtea de Conturi este nelegal și nefondat, fiind rezultatul unor interpretări eronate a documentelor ce au stat la baza efectuării acțiunii de control. Prin rezoluția privind regularizarea cererii de chemare în judecată, adoptată de completul de judecată în data de 1 octombrie 2020, instanța a pus în vedere reprezentanților Euronest să facă dovada achitării unei taxe judiciare de timbru, în cuantum de 20 lei, și să depună dovada calității de reprezentant legal al asociației a semnatarului cererii de chemare în judecată sub sancțiunea anulării cererii.

Au ignorat solicitarea instanței

Pe data de 14 octombrie 2020, prin adresa nr. 2160, Euronest transmite către Judecătoria Iași chitanța nr. 187974/13.10.2020 prin care a achitat taxa de timbru, dar fără a atașa documentele care dovedesc calitatea de reprezentant legal al asociației a directorului executiv, Alina Popa. Despre dovada de reprezentant legal a Alinei Popa nimic! De ce au ingnorat funcționarii Euronest solicitarea instanței? Eroarea comisă de reprezentanții Euronest a atras după sine pierderea procesului.

În consecință, având în vedere că în cauză petenta (n.r. Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Euronest) nu s-a conformat în sensul celor dispuse, instanța constată că prezenta cerere de chemare în judecată nu întrunește condițiile prevăzute de dispozițiile art 194-197 Cod de procedură civilă. În acest sens, instanța reține că art 194 obligă reclamantul să indice numele, prenumele și calitatea celui care îl reprezintă în proces. (…) Reprezentanții persoanelor juridice de drept privat vor depune, în copie, un extras din registrul public în care este menționată împuternicirea lor. În cauză, din cuprinsul cererii rezultă că cererea a fost formulată prin director general, fără a fi anexată dovada calității de reprezentant în forma prevăzută de lege.” este motivația instanței de judecată pentru anularea cererii de chemare în judecată.

Executați de Finanțe

Euronest a depus în termenul legal o cerere de reexaminare a deciziei pronunțate pe 28 octombrie 2020, însă și această solicitare a fost respinsă definitiv de către Judecătoria Iași la sfârșitul lunii ianuarie 2021. Respingerea cererii de reexaminare Procesul verbal de sancționare emis de Curtea de Conturi a rămas valabil, iar Euronest a devenit bună de plată pentru suma de 60.000 lei. Pe  8 februarie 2021, Judecătoria Iași a transmis către Administrația Județeană a Finanțelor Publice Iași titlul executoriu pentru amenda de 60.000 lei aplicată de Curtea de Conturi. ”… vă transmitem spre executare extras din dispozitivul încheierii de anulare a cererii nr. 944/28.10.2020 a Judecătoriei Iasi, definitivă prin încheierea de reexaminare nr. 219/29.01.2021, privind pe ASOCIAȚIA DE DEZVOLTARE INTERCOMUNITARĂ EURONEST, căruia i s-a aplicat sancțiunea amenzii contravenționale în cuantum de 60.000 lei prin procesul verbal de constatare și sancționare a contravenției nr. 1375/10.07.2020  întocmit de Curtea de Conturi.” Amenda a fost suportată din bani publici, funcționarii care au greșit nefiind trași la răspundere pentru această gravă eroare.

Alina Popa acoperă funcționarii incompetenți

7IAȘI a încercat să afle de la directorul Alina Popa care au fost motivele pentru care Euronest nu a depus documentele solicitate de instanță, fapt ce a cauzat pierderea procesului. Directorul Euronest a încercat să acopere incompetența și/sau ignoranța funcționarilor din subordinea sa, arătând cu degetul către conflictul dintre fostul și actualul președinte al Consiliului Județean. Alina Popa a dat vina pe schimbările politice, susținând că documentele trebuiau certificate de președintele Consiliului Județean Iași. Solicitarea instanței a venit exact în perioada schimbării de putere la nivel de CJ și astfel nu a putut depune documentele solicitate de instanță. Totuși, susținerile Alinei Popa nu stau în picioare, întrucât în adresa transmisă către instanță, împreună cu chitanța aferentă taxei de timbru, nu se face nicio referire la acest vid de putere la CJ Iași și la imposibilitatea depunerii documentelor solicitate. Mai mult, reprezentanții Euronest nu au făcut niciun alt efort sau diligență pentru a demonstra calitatea de reprezentant legal a Alinei Popa, semn că au ignorat complet această solicitare a instanței. Această greșeală comisă de reprezentanții Euronest ne costă 60.000 lei, iar nimeni nu răspunde pentru acest lucru.

Rareș Neamțu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here