Începe procesul de corupție al deputatului Mugur Cozmanciuc. Rechizitoriul și probele administrate de  DNA sunt legale

Judecătorii de la Înalta Curte de Casație și Justiție au decis, pe 29 septembrie 2021, în cameră preliminară, că rechizitoriul întocmit și probele administrate de Direcția Națională Anticorupție – Secția Teritorială Bacău sunt legale. ÎCCJ a admis contestația formulată de Parchet împotriva deciziei judecătorului de cameră preliminară care hotărâse că anumite probe din dosarul DNA trebuie înlăturate întrucât nu fuseseră obținute în mod legal. Prin decizia de pe 29 septembrie au fost respinse definitiv, ca nefondate, toate cererile și excepțiile invocate de deputatul Mugur Cozmanciuc și omul de afaceri Sorin Emanoil Ciufudean.

Admite contestaţia formulată de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva încheierii nr. 304 din data de 25 mai 2021 şi a încheierii din 21 aprilie 2021 pronunţate de judecătorul de cameră preliminară din cadrul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie – Secţia penală, în dosarul nr.531/1/2021/a1. Desfiin?ează, în parte, încheierea din 21 aprilie 2021 şi, rejudecând: Respinge cererile şi excep?iile cu privire la nulitatea probelor, formulate de inculpaţii Cozmanciuc Corneliu Mugurel şi Ciufudean Sorin Emanoil. Menţine celelalte dispoziţii ale încheierii menţionate, care nu contravin prezentei hotărâri. Respinge, ca nefondate, contestaţiile formulate de inculpaţii Cozmanciuc Corneliu Mugurel şi Ciufudean Sorin Emanoil împotriva încheierii nr. 304 din data de 25 mai 2021 pronunţate de judecătorul de cameră preliminară din cadrul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie – Secţia penală, în dosarul nr.531/1/2021/a1.” se menționează în minuta hotărârii pronunțate de judecătorii ÎCCJ.

Îmediat după pronunțarea hotărârii definitive în camera preliminară a fost stabilit și primul termen pentru judecata pe fond. Astfel, marți 5 octombrie va începe procesul de corupție al deputatului PNL, Mugur Cozmanciuc, care este acuzat de DNA de trafic de influenţă, după ce ar fi promis numirea unei anumite persoane la conducerea Administraţiei Naţionale „Apele Române”, pentru care a cerut 500.000 de lei.

În acelaşi dosar au fost deferiţi justiţiei Vlad Marcoci, la data faptei inginer în cadrul Administraţiei Naţionale „Apele Române” (ANAR), pentru cumpărare de influenţă şi omul de afaceri Sorin Emanoil Ciufudean, pentru instigare la cumpărare de influenţă.

Procurorii anticorupţie notează în rechizitoriu că, în perioada 4 – 27 noiembrie 2019, Corneliu-Mugurel Cozmanciuc ar fi pretins de la Vlad Marcoci 500.000 de lei, lăsând să se creadă că va interveni pe lângă ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor din acea perioadă, colegul său de partid Costel Alexe, pentru ca acesta să numească în funcţia de director general al Administraţiei Naţionale „Apele Române” o persoană apropiată de omul de afaceri.

Rareș Neamțu

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here