Un oraș întreg blocat de funcționarii incompetenți de la Urbanism. Record negativ: 70 de zile de așteptare pentru un certificat de urbanism

@ La Primăria Iași, un certificat de urbanism se eliberează și după 3 luni de zile de așteptare, iar autorizația de construire după alte 8 – 12 luni @ La Oradea, termenele de eliberare ale acestor documente au fost bătute în cuie de ani de zile: 5 zile pentru certificatul de urbanism și 10 zile pentru autorizație @ Din 2017, Primăria Cluj Napoca eliberează certificatele de urbanism în sistem digital chiar și în termen de 24 de ore de la depunerea cererii @ Incompetența Direcției de Urbanism din Primăria Iași afectează deopotrivă simplii cetățeni care vor să ridice o casă cât și investitorii

Funcționarii din două birouri de la parterul Primăriei Iași au oprit timpul în loc și au blocat un oraș întreg. Direcția de Urbansim ține în loc luni și chiar ani de zile simplii cetățeni care vor să ridice o casă, dar și investitori care vor să ridice blocuri, mici fabrici ori clădiri de birouri.

Deși Legea 50/1991 privind autorizarea lucrărilor de construcții impune termene clare pentru eliberarea documentelor, de maxim 15 zile lucrătoare, la Primăria Iași au fost stabilite adevărate recorduri negative, imposibil de doborât.

Certificate de urbanism au fost eliberate de către Primăria Iași chiar și după 3 – 4 luni de la depunerea cererii. Este vorba de un document banal, care cuprinde răspunsuri la câteva întrebări: ce poți construi și de ce documente ai nevoie.

Consilierul local Răzvan Timofciuc a prezentat pe pagina sa de facebook cazul unui ieșean care vrea să construiască o casă și care așteaptă de 70 de zile eliberarea unui certificat de urbanism.

„Ce se întâmplă la nivelul Primăriei Iași, mai exact la nivelul Direcției de Urbanism, este o adevărată bătaie de joc la adresa ieșenilor! În imagine este numărul de înregistrare al unui petent pentru solicitarea de eliberare a unui certificat de urbanism. Așteaptă răspuns de 70 zile, în condițiile în care termenul legal este de 15 zile. Este un ieșean care vrea să își construiască O CASĂ!”, scrie Timofciuc pe pagina sa de facebook.

Pe de altă parte, un dezvoltator imobiliar care de depus de mai bine de trei luni de zile o cerere pentru emiterea unui certificat de urbanism nu a primit niciun raspuns. Nenumăratele cereri ale acestuia de înscriere în audiență la șefii Primăriei au rămas fără ecou.

Cluj și Oradea și Miroslava în epoca digitală, Iași în Epoca de Piatră

Nu doar exemplul orașelor de peste munți pun într-o poziție stânjenitoare Iașul, ci și cel al comnei Miroslava, acolo unde certificatele de urbanism se eliberează online.

Clujul a implementat acest sistem încă din 2017, când primul certificat de urbanism digital a fost eliberal după doar 24 de ore de la înregistrarea cererii.

În același timp, Ilie Bolojan a preluat și la Consiliul Județean Bihor sistemul pe care anterior îl implementase la Primăria Oradea: 5 zile, termen de eliberare a certificatului de urbanism și 10 zile pentru autorizația de construire.

Ieșenii apelează la avocați. Primăria, amenințată cu un val de procese

Întârzierile nejustificate ale termenelor legale impuse pentru eliberarea documentelor de urbanism, îi determină pe ieșeni să apeleze la serviciile avocaților.  Simplii cetățeni care vor să ridice o casă ori investitori din domeniul imobiliar încearcă ca prin intermediul instanțelor de judecată să oblige municipalitatea ieșeană să elibereze documentele necesare.

„În cele peste două luni în care am mers în mai multe rânduri la Primăria Iași în scopul obținerii unui certificat de urbanism pentru clientul meu m-am confruntat cu aceste întârzieri fără temei legal în soluționarea mai multor petiții adresate acestei instituții. Lipsa de predictibilitate și transparență a procedurilor de soluționare, dar mai ales nerespectarea termenelor legale prevăzute de legislația în materie de construcții reprezintă probleme majore ale Direcției de Arhitectură și Urbanism. Acest fapt neindoleinic creeaza impresia unui blocaj instituțional al acestei directii din primărie, cu consecințe nefaste pentru cetățeni, ridicând o problemă de credibilitate și eficiență. Mai mult decat atât, deși m-a adresat în scris către primărie pentru a solicita eliberarea documentelor, nu am primit în termenul legal documentul solicitat, acest lucru denotând în final o lipsă de respect față de cetățean”, a declarat avocatul Andrei Homeucă.

 

2 COMENTARII

  1. Domnii de la ziar au bun simț și nu prea au vrut să jignească putorile din PRIMĂRIE….noi care muncim și oferim locuri de muncă,bani la buget și.multe altele suntem tratați ca niștr cerșetori care stau la ușa Primăriei pt.ajutor social…Așteptăm CERTIFICATE DE URBANISM și cîte 3-4 luni,așteptăm o Autorizație de Construcție si cite 8-9 luni…Actuala Arhitectă ȘEFĂ este o incultă cu diplomă,este o incapabilă care nu știe să citească o.planșă…Oare asta merităm ?? Depindem de niște împuțite care-și bat joc de Dezvoltatorii imobiliari,implicit Arhitecți și FIRMELE DE CONSTRUCȚII.

  2. Confirm cele scrise in articol…si eu astept un certificat de urbanism de mai bine de 3 luni…nu inteleg ce fac functionarii de la Urbanism…asa cum nu inteleg de ce nu face ceva primarul?!! …va veni peste 2 ani sa ne cerseasca votul….

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here