Sentința privind demolarea construcției ridicată ilegal pe domeniul public de către soții Geanina și Cornel Poroșnicu este definitivă din 2016, dar primarul Mihai Chirica refuză să o pună în aplicare @ De atunci însă, acesta se afișează la diferite evenimente mondene alături de avocatul Geanina Poroșnicu @ Ultima apariție a celor doi a a fost pe 17 august la evenimentului Atipic Beauty Iași, organizat de Asociația Open Your Heart împreună cu Primăria Municipiului Iași @ În iunie, Chirica și Poroșnicu au bifat o altă prezență comună la slujba de pomenire a poetei Otilia Cazimir, decedată cu 54 de ani în urmă @ În clădirea construită ilegal pe domeniul public funcționează o hală a firmei lui Poroșnicu, NX Print SRL, care a tipărit tone de materiale electorale pentru PNL și Mihai Chirica @ Terenul pe care se află construcția ilegală se află în domeniul public, proprietate a Consiliului Județean @ Tot în acest an, Costel Alexe a propus vânzarea directă a terenului, fără licitație, către soții Poroșnicu
Mihai Chirica se afișează la evenimente publice în compania unei persoane care deține o clădire construită ilegal pe domeniul public și pe care chiar el, primarul municipiului Iași, ar trebui să o demoleze, conform unei sentințe rămasă definitivă încă din 2016. Construcția este o hală ridicată fără autorizație de construire pe un teren aflat în domeniul public, la intersecția străzilor Sărărie și Lascăr Catargi. Edificiul are o suprafață de aproximativ 200 mp și găzduiește utilajele firmei Next Print SRL, care a tipărit materiale electorale pentru PNL, dar și pentru Mihai Chirica.
În loc să pună sentința în aplicare, primarul Mihai Chirica a preferat ca în ultimii ani să se afișeze la tot felul de evenimente publice în compania avocatei Geanina Poroșnicu, care deține alături de soțul său, omul de afaceri Cornel Poroșnicu, clădirile de pe platoul Codrescu. Toate aceste apariții au fost popularizate pe paginile de socializare ale protagoniștilor evenimentelor. Cea mai recentă apariție comună a celor doi, braț la braț, a fost pe 17 august la evenimentului Atipic Beauty Iași, organizat de Asociația Open Your Heart împreună cu Primăria Municipiului Iași. În luna iunie a acestui an, Mihai Chirica, în compania aceleiași Geanina Poroșnicu, a bifat un alt eveniment: un parastas, o slujbă de pomenire prilejuită de comemorarea a 54 de ani de la moartea poetei Otilia Cazimir. Chirica nu a venit singur, convocând la evenimentul care marca o „sumă rotundă de ani” întreg alaiul său de viceprimari, șoferi și funcționari cu tot felul de funcții, mai mari ori mai mici.
Facebook oferă drept mărturii ale evenimentelor pe care Chirica și Poroșnicu le-au marcat braț la braț poze surprinse la concerte în aer liber ori tot felul de festivaluri organizate de Primăria Iași.
Afacerea Chirica – Poroșnicu are simptomele unui caz de abuz în serviciu
În cazurile de abuz în serviciu Codul Penal vorbește despre neîndeplinirea unui act sau îndeplinirea defectuoasă a acestuia în cadrul atribuțiilor de serviciu. În privința afacerii Chirica – Poroșnicu, primarul nu pune în aplicare o hotărâre judecătorească care datează din 2016. Poroșnicu a încercat timp de aproximativ cinci ani să evite demolarea clădirii, atacând în instanță dispoziția primarului emisă în 2013, urmare a unui control efectuat de Poliția Locală. Având în vedere că este vorba de o construcție ridicată ilegal pe domeniul public, alte proceduri nu au mai fost necesare. În mai 2016, Poroșnicu a pierdut definitiv procesul cu Primăria, judecătorii de la Tribunal, și ulterior cei de la Curtea de Apel, respingând cererea de anulare a dispoziției nr.444. Prin urmare, actul prin care s-a dispus demolarea clădirii ilegale din Codrescu a rămas valabil și putea fi pus în aplicare. Numai că, la acea dată Mihai Chirica devenise deja primar al municipiului Iași, iar dispoziția a fost aruncată la coș.
Controlul a pornit de la reclamațiile vecinilor
În 2013, Consiliul Județean reclama Primăriei Iași faptul că un om de afaceri a construit ilegal, în zona Copou, pe domeniul public aflat în proprietatea instituției. Poliția Locală a amendat proprietarul construcției, iar primarul Gheorghe Nichita a emis o dispoziției de demolare a clădirii ilegale. Dispoziția acestuia a fost înregistrată cu numărul 444 și a fost atacată în instanță de către proprietari.
„Prin prezenta vă aducem la cunoștință următoarele: pe terenul proprietate publică a Consiliului Județean Iași situat în municipiul Iași, str. Codrescu nr. 6 (imobil evidențiat în schița anexată), unde funcționează SC Master Print SRL (firma și-a schimbat denumirea în Next Print –n.r.) și anume corpul de clădire C2, s-a efectuat construcția notată E2 fără ca beneficiarul să dețină autorizație de construire și fără acordul proprietarului, Consiliul Județean Iași. Prin edificarea acestei construcții s-a obturat accesul spre societatea ce funcționează în corpul de clădire notat C1. Având în vedere cele semnalate și în conformitate cu prevederile Legii 50/1991, vă rugăm să luați măsurile legale ce se impun” – se precizează în adresa semnată de președintele CJ Iași, Cristian Adomniței.
Pe 15 ianuarie 2014, Poliția Locală – Serviciul Control Urbanism verifică sesizarea transmisă de Consiliul Județean și constată că patronul Masterprint, Cornel Poroșnicu, a executat lucrări de extindere a construcțiilor existente fără a avea autorizație de construire.
„Domnul Poroșnicu Cornel Constantin, în calitate de beneficiar, a executat, în curtea imobilului situat pe str. Codrescu nr. 6, lucrări de extindere în plan parter în suprafață de aproximativ 190 mp a construcției existente, fără a deține autorizația de construire, construcția nou edificată având destinația unei hale de producție/depozitare.” – se menționează în procesul verbal întocmit de Poliția Locală, document pe care Poroșnicu l-a semnat fără obiecțiuni.
Poliția Locală l-a sancționat pe Poroșnicu cu o amendă în valoare de 4.000 de lei și a dispus ca și măsură complementară ”intrarea în legalitate prin obținerea autorizației de construire, dacă o vor permite condițiile urbanistice, sau, în caz contrar, demolarea construcției în cauză”. Termenul acordat lui Poroșnicu pentru obținerea autorizației a fost de 3 luni de zile, respectiv până cel târziu la data de 15.04.2014.
Pe 20 ianuarie 2014 Poroșnicu depune la Primaria Iași a solicitare pentru eliberarea unui certificat de urbanism pentru întocmirea unui PUZ pentru extinderea clădirii în vederea intrării în legalitate. Pe 29 ianuarie îi este eliberat certificatul nr. 181, semnat de însuși Mihai Chirica, viceprimar la acea vreme, prin care i se comunică următoarele: ”pentru intrarea în legalitate este necesară întocmirea unei documentații de tip PUZ care în conformitate cu Legea 350/2001 art 56.1 nu pot fi inițiate și aprobate documentații de urbanism care au ca scop intrarea în legalitate a unor construcții edificate fără autorizație de construire sau care nu respectă prevederile autorizației de construire.” Certificatul de urbanism emis de Primăria Iași practic nu îi lăsa nicio variantă de scăpare lui Poroșnicu, intrarea în legalitate fiind imposibilă. Prin urmare, după împlinirea termenului de 3 luni de zile, Poliția Locală a început procedurile în vederea demolării corpului de clădire construit ilegal de Cornel Poroșnicu. Astfel, pe 30 mai 2014 este înregistrat la Primăria Iași referatul nr. 4422 prin care directorul Poliției Locale, Georgel Grumezea, propune primarului Gheorghe Nichita ”întocmirea dispoziției administrative de demolare a extinderii edificate fără autorizație de construire pe teren proprietatea publică a Consiliului Județean Iași.” Pe 4 iunie 2014, primarul Gheorghe Nichita semnează dispoziția nr. 444 prin care dispune: ”începând cu data prezentei se desființează extinderea edificată fără autorizație de construire în municipiul Iași, str. Codrescu nr.6.” Potrivit documentului, Poliția Locală și SC Servicii Publice SA au fost însărcinate să ducă la îndeplinire această dispoziție. Conform procedurii interne din cadrul Primăriei, Direcția Tehnică și Investiții urma să emită o notă de comandă către Servicii Publice, societate care apoi trecea la demolarea imobilului.
Intră în scenă Costel Alexe: terenul, vândut fără licitație lui Poroșnicu
La sfârșitul lunii martie a acestui an, președintele CJ a promovat un proiect de hotărâre prin care propunea vânzarea fără licitație a unui teren de peste 1.500 mp către Cornel și Geanina Poroșnicu. Însă contractul de concesiune a terenului era expirat încă din septembrie 2020. În ianuarie, același Costel Alexe a promovat un alt proiect de hotărâre prin care propunea concesionarea terenului prin licitație publică, dar acesta a fost retras de pe ordinea de zi. Proiectul de hotărâre conținea schița unei clădiri care nu mai există în realitate în forma de pe planșă: hala construită ilegal și care trebuie demolată. Aparatul birocratic al Consiliului Județean s-a mișcat cu o viteză impresionantă în cazul cererilor depuse de Geanina și Cornel Poroșnicu.
Pe 10 martie, Poroșnicu a depus cererea de cumpărare, pe 23 martie au fost întocmite referatele, iar la sfârșitul lunii, proiectul a intrat în ședință. Consilierii județeni au admis doar trecerea terenului din domeniul public în domeniul privat, fără a accepta vânzarea fără licitație. Cu toate acestea, CJ a încheiat deja un contract cu un evaluator pentru terenul din Copou.