Cristi Berea, senator USR-PLUS: “Chirica și Alexe nu sunt anchetați penal pentru fapte săvârșite în calitate de membri PNL, ci în calitate de reprezentanți ai ieșenilor“

Planul naţional de redresare şi rezilienţă, investiţiile din România sau problemele din coliția de guvernare sunt câteva dintre subiectele dezbătute într-un interviu cu senatorul USRPLUS, Cristi Berea. N-au fost uitate nici problemele Iașului, parlamentarul fiind la curent cu fiecare situaţie pe care ieșenii o reclamă.

1. USR-PLUS este la guvernare de aproape 8 luni. În campaniile electorale partidul a promis românilor adoptarea unor reforme imediate, însă acest lucru nu s-a concretizat încă. Care sunt motivele și când își va îndeplini USR promisiunile?

 

USR PLUS face eforturi uriașe să ducă la bun sfârșit cât mai mult din programul cu care am candidat. Din păcate, multe dintre elementele care se regăsesc acolo sunt în contradicție cu prioritățile partenerilor noștri de coaliție.

Au trecut 9 ani de când a fost modificată legislația electorală și practic în tot acest timp s-a instaurat monopolul politic în administrațiile locale. USRPLUS și-a propus încă de la început revenirea la alegerile locale în două tururi de scrutin, iar PNL a declarat de atâtea ori că își dorește același lucru, dar totuși asta nu se întâmplă. Eliminarea pensiilor speciale și desființarea SIIJ-ului sunt alte două subiecte controversate în Coaliție. Partenerii noștri de guvernare trebuie să își asume responsabilitatea față de români și să nu mai pună interesul politic în prim plan.

Noi am început să livrăm în domenii cheie precum investițiile în infrastructură, organizarea de concursuri oneste pentru directorii din sănătate, relansarea cercetării și sperăm ca în curând săînregistrăm rezultate notabile și în celelalte domenii.

2. Vedem tot mai multe informații cu privire la Planul Național de Redresare și Reziliență și constatăm că Uniunea Europeană întârzie să aprobe acest document. Ce se întâmplă de fapt cu PNRR și de ce nu a fost aprobat încă de UE? Suntem în pericol să pierdem sume de bani din această cauză?

Povestea PNRR-ului a început în guvernarea PNL, când cei care se ocupau de program l-au umplut cu promisiuni populiste către oamenii lor din teritoriu. La începutul mandatului, colegul nostru Cristian Ghinea, a preluat PNRR-ul lansat de PNL, care nu avea nicio șansă de a fi aprobat și a început să îl modifice în toate domeniile cheie, astfel încât să ajungă la o forma acceptatăde către UE.

Am fost nevoiți să includem acolo investiții pe care țările europene le-au facut acum 50 de ani, și aici mă refer în special la infrastructură, lucru care îl face destul de greu de digerat pentru cei de la Bruxelles. De aceea guvernul lucrează împreună cu colegii din Parlamentul European, ca să-i convingă pe oficialii europeni că avem nevoie de banii respectivi.

Faptul că de la intrarea în UE, România nu a reușit să atragă fonduri europene pentru a dezvolta infrastructura este doar din vina politicienilor. Puteam fi mult mai departe acum și e într-adevăr de neînțeles pentru celelalte state europene că nu am reușit să facem nimic până acum în acest domeniu. Cu toate acestea, am toată încrederea că oficialii noștri vor reuși să obțină fondurile de care avem atât de multă nevoie.  

3. Președintele dvs, Dan Barna, acuză PNL și UDMR că acționează cu frâna trasă în privința actului de guvernare. Este o problemă structurală a celor două partide sau sunt chestiuni de moment care vor fi reglate în perioada următoare?

 

Colegii noștri de coaliție înțeleg diferit procesul de guvernare și în mare parte vor să conserve sistemul actual, care știm cu toții că nu este foarte performant.

Eu sper că odată cu alegerile interne din toamnă, partenerii noștri să fie mai deschiși în ceea ce privește reformele.

USRPLUS a intrat la guvernare pentru a rezolva în mod real probleme cu care ne confruntăm de prea multă vreme și încercăm din răsputeri să facem tot ceea ce ține de noi pentru a aduce la îndeplinire obiectivele pentru care am pornit pe acest drum.

4. Cum vedeți evoluția parteneriatului de guvernare după alegerile din PNL din această toamnă? Cum va influența rezultatul acestor alegeri interne stabilitatea coaliției și implementarea programului de guvernare? Credeți că vor exista modificări de portofolii în Guvern așa cum le-a promis Florin Câțu liberalilor?

 

Modificările la nivelul Guvernului sunt decise și acum, vor fi decise și după alegerile din toamnă, la nivelul coaliției. Existăbineînțeles domenii performante, unde lucrurile avansează, dar există și domenii în care lucrurile pot fi îmbunătățite substanțial.

Din păcate lupta din interiorul PNL tinde să afecteze guvernarea, lucru care nu ar trebui să se întâmple într-o țară civilizată. Luptele politice nu ar trebui să interfereze cu activitatea pe care o persoană plătită din bani publici ar trebui să o presteze. În fișa postului este clar specificat că trebuie să acționezi doar în interesul public, așa că această abatere de la obiectivele asumate nu mi se pare legitimă.

5. Aveți alegeri interne și la USR. Cine va fi președintele partidului, Dan Barna sau Dacian Cioloș?

 

În USR PLUS lupta este deschisă. Pe lângă cei doi co-președinți și-a anunțat candidatura și colegul meu din Brașov, senatorul Irineu Darău. Orice se poate întâmpla, dar am convingerea căviitoarea campanie internă va fi curată, fără preluari ostile de delegați sau declarații care nu fac cinste, cum vedem că se întâmplă în PNL.

Noi ne dorim să construim lideri capabili și ambițioși, așa că pe viitor este posibil să vedem multe alte figuri care să își asume un rol de conducere și asta nu poate fi decât îmbucurător. Competiția scoate ce e mai bun din fiecare, iar beneficiarii direcți vor fi cetățenii.

6. Deși sunteți la primul mandat de parlamentar, am văzut că ați reușit să fiți activ și prezent în Parlament, dar și în presă. Care sunt realizările dumneavoastră efective după această primă sesiune parlamentară?

 

În această primă sesiune am reușit să depun 3 inițiative legislative în nume propriu și anume legea privind evaziunea fiscală în care practic am eliminat posibilitatea plății unei amenzi ca alternativă la închisoare și am reintrodus pedepsirea faptei și în cazul achitării prejudiciului, și am propus de asemenea, desființarea celor două sinecuri politice, Academia Oamenilor de Știință din România și Institutul Revoluției Române din Decembrie 1989. Banii românilor nu mai pot fi cheltuiți pe membri de partid rămași fără job, căci practic asta se întâmplă în cele două instituții care nu aduc nicio valoare domeniilor în care se presupune că activează.

Sunt coinițiator în alte 33 de proiecte legislative depuse de colegii mei din Parlament și am participat în cele 8 luni de cândam primit acest mandat la diferite întâlniri cu reprezentanți ai instituțiilor statului pe teme precum cercetare, mediu, sănătatesau achiziții publice.

În presă încerc fiu foarte activ deoarece consider e imperios necesar ca mesajul meu ajungă la t mai mulțicetățeni. Suntem un partid nou și necunoscut publicului larg și e păcat ca românii nu știe ce facem noi în Parlament, Guvernsau UAT-uri. Trebuie știe există cu adevărat o alternativă la vechea clasă politică. Avem o viziune nouă și ne dorim foartemult creăm un mediu sănătos pentru dezvoltarea țării. Majoritatea dintre noi venim din mediul privat și suntem acumîn aceste funcții tocmai pentru a rezolva problemele cu care ne-am confruntat de-alungul timpului.

7. Care sunt obiectivele dvs personale pentru acest mandat de senator și care este proiectul de care vreți să vă fie legat numele la finalul celor patru ani?

 

Sunt foarte multe domenii care necesită schimbări, de aceea nu aș putea numi un singur proiect. Interesele mele sunt împărțite.Îmi doresc să am o influență pozitivă asupra chestiunilor ce țin de mediu, deoarece putem observa cu ochiul liber impactul schimbărilor climatice, de asemenea am început lucrul împreună cu colegii mei la o lege care să aducă modificări în legislația rutieră și analizăm și problemele structurale din domeniul achizițiilor publice.

Voi urmări atent și proiectele care sunt legate de Iași, în speță autostrăzile și spitalul regional și voi depune toate eforturile ce țin de calitatea mea de parlamentar pentru ca aceste două proiecte să fie finalizate în termen.

Sunt deschis și dialoghez permanent cu oamenii din Iași pentru a duce opiniile lor în Parlament. Avem și un program de audiențe și oricine crede că are o idee bună sau o soluție la o anumită problemă este binevenit să îmi scrie și stabilim o întâlnire pentru a discuta în amănunt.

8. Colaborați cu PNL la nivel de Guvern și Parlament. La Iași de ce nu este posibilă o alianță, deși Chirica și Alexe nu mai sunt în conducerea filialei județene a PNL Iași. Sunt Alexandru Muraru și Marius Dangă la fel de nefrecventabili ca predecesorii lor?

 

Din păcate pentru Iași, Chirica și Alexe nu sunt anchetați penal pentru fapte săvârșite în calitate de membri PNL, ci în calitate de reprezentanți ai ieșenilor, de aceea am solicitat fără folos PNL-ului să le retragă sprijinul politic.

Așteptăm să vedem încotro o ia filiala PNL Iași după alegerile interne și în funcție de asta decidem ce avem de facut. Totuși, atât timp cât își leagă numele de cei doi penali, șansele de colaborare sunt minime.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here