Dezvoltatorul Ciprian Ciubotariu a încasat sute de mii de euro de la clienți cu titlu de avans pentru vânzarea unor apartamente în complexul rezidențial Evergreen Towers din Aurel Vlaicu, însă nu a respectat termenele de predare a imobilelor prevăzute în antecontracte @ În unele cazuri, întârzierile depășesc și șase luni de zile @ Unul dintre clienții care se consideră păcăliți a dat în judecată firma dezvoltatorului, CCI Construct, și susține că i-a fost sechestrată mobila făcută la comandă special pentru apartamentul din Aurel Vlaicu @ Ionel Tănase spune că mobilierul se află în apartamentul de la Evergreen, iar dezvoltatorul i-a interzis accesul în imobil și la bunurile aflate în interior care sunt proprietatea sa @ Ciprian Ciubotariu declară într-un răspuns adresat redacției 7IAȘI că toate aceste neînțelegeri sunt cauzate de pandemia Covid-19 și de birocrația din instituțiile publice @ „Apartamentele erau pregătite pentru predare la termenul stabilit, actele au întârziat . Sunt clienți care au reziliat din cauza că nu s-au perfectat actele la termenul promis și sunt clienți care au fost înțelegători”, se arată în răspunsul dezvoltatorului ieșean
O nouă situație scandaloasă gravitează în jurul unuia dintre cei mai cunoscuți dezvoltatori imobiliari. Patronul societății CCI Construct Company, Ciprian Ciubotariu, este acuzat că își păcălește clienții. Dezvoltatorul a încasat sute de mii de euro de la clienți cu titlu de avans pentru vânzarea unor apartamente în complexul rezidențial Evergreen Towers din Aurel Vlaicu, însă nu a respectat termenele de predare a imobilelor prevăzute în antecontracte. Întârzierile în livrarea apartamentelor promise depășesc în unele cazuri 6 luni de zile. Ba mai mult, unii clienți s-au trezit în situația în care dezvoltatorul refuză sau nu poate încheia contractele de vânzare finale din motive pe care Ciprian Ciubotariu nu le precizează. Situația unor clienți este incertă, dezvoltatorul nu le răspunde la întrebări, iar unii s-au trezit cu antecontractele reziliate. Dezvoltatorul Ciprian Ciubotariu susține că nu există probleme în ceea ce privește proiectul, ci doar mici întârzieri cauzate de pandemie.
Dezvoltatorul chemat la bară
Disperat de situația în care a ajuns, un client al complexului Evergreen a dat în judecată dezvoltatorul pentru a putea să intre în posesia apartamentului promis de Ciprian Ciubotariu. Pe 29 aprilie 2021, Ionel Tănase a depus la Tribunalul Iași o cerere de chemare în judecată a dezvoltatorului prin care solicită judecătorilor să oblige societatea CCI Construct Company la încheierea contractului de vânzare cumpărare.
Potrivit documentelor, ”între reclamantul Ionel Tănase, în calitate de promitent cumpărător, și pârâta CCI Construct Company SRL, în calitate de promitent vânzător, la data de 25 iulie 2019 a fost încheiat antecontractul de vânzare cumpărare, autentificat la SPN Pătrășcanu și asociații sub numărul 1277, al apartamentului tip 1 situat în Iași, str. Aurel Vlaicu nr. 83, complex Evergreen Towers, boxa nr. 1 situată la același etaj cu apartamentul și cotele părți indivize aferente de teren, la prețul de 67.550 euro, din care suma de 11.500 euro a fost achitată la data autentificării antecontractului de vânzare cumpărare, iar diferența de 56.050 euro urmând a fi achitată la data perfectării actului de vânzare cumpărare.” se precizează în cererea de chemare în judecată.
Termen prelungit de mai multe ori. Mobilier sechestrat
Tănase susține că ulterior încheierii antecontractului a cheltuit sume consistente de bani pentru mobilier la comandă necesar utilării apartamentului. Totodată, acesta spune judecătorilor că a solicitat finisaje diferite față de cele standard, opțiune care a necesitat costuri suplimentare. Clientul se plânge de faptul că, mobilierul se află în apartamentul de la Evergreen, iar dezvoltatorul i-a interzis accesul în imobil și la bunurile aflate în interior care sunt proprietatea sa. Perfectarea contractului de vânzare cumpărare nu s-a produs la termenul stabilit prin antecontract, respectiv data de 30.10.2020, așa că părțile au stabilit un nou termen pentru încheierea actului de vânzare cumpărare.
„Prin actul adițional autentificat sub nr 3838/02.11.2020 la același SNP Pătrășcanu am prelungit termenul de încheiere a contractului de vânzare până la data de 26.02.2021, cu posibilitatea de prelungire încă o dată cu o perioadă cuprinsă între 30 de zile și maxim 3 luni.” spune Ionel Tănase
Bătălia notificărilor
Întrucât actele nu au fost perfectate până la noua dată stabilită prin act adițional, iar dezvoltatorul nu i-a răspuns la mesaje, Tănase l-a notificat pe Ciubotariu prin intermediul executorului judecătoresc, cerându-i să precizeze data la care va fi încheiat contractul și solicitând o despăgubire pentru nerespectarea obligațiilor asumate.
„Deoarece pârâta nu-mi putea da un răspuns concret cu privire la perfectarea contractului de vânzare cumpărare, după numeroase solicitări trimise prin email, sms și whatsapp, am formulat o notificare prin intermediul Biroului Executorului Judecătoresc Plumbu Sebastian prin care am solicitat pârâtei să stabilească o dată la care poate fi perfectat contractul. Totodată am solicitat pârâtei să compenseze disconfortul psihic și material creat prin prelungirea nejustificată a încheierii contractului de vânzare cumpărare”, se menționează în dosarul cauzei. Ca răspuns la notificarea primită de la executor, dezvoltatorul trimite și el o notificare prin care îl anunță pe Ionel Tănase că reziliază antecontractul.
Ciubotariu: ”Nu există probleme, ci doar întârzieri”
7IAȘI a solicitat societății CCI Construct să-și prezinte versiunea sa cu privire la litigiul apărut cu Ionel Tănase. Printr-un email expediat pe adresa societății am cerut proprietarilor Evergreen Towers să ne răspundă la câteva întrebări și să clarifice situația prezentată mai sus.
”Nu există probleme, ci doar întârzieri. Așteptăm actele cadastrale ale apartamentelor. Apartamentele erau pregatite pentru predare la termenul stabilit, actele au întărziat . Sunt clienți care au reziliat din cauza că nu s-au perfectat actele la termenul promis și sunt clienți care au fost înțelegători că datorită stării de urgență/alertă create de pandemia de covid 19 s-au creat întârzieri și au acceptat să prelungească termenul până când actele trebuincioase la contractul de vânzare cumpărare vor fi finalizate. Lucrările de execuție ale imobilul au fost realizate în termen, toată pandemia s-a lucrat neîntrerupt și am actualizat mereu stadiul de construcție pe social media. Cu Autoritățile emitente a documentelor necesare la semanrea contractul de v –c am colaborat în condițiile impuse de pandemie și au rezultat întârzieri față de termenul estimat. În ceea ce îl privește pe domnul Ionel Tănase, am reziliat fiind puși în imposibilitatea de a finaliza contractul la termenul promis , antecontractul fiind expirat. Promitentul cumpărător nu a dorit prelugirea în aceleași condiții a antecontractului semnat inițial, banii de avans au fost returnați în contul titularului. Cumpărătorul a achitat doar un avans impus de banca la care făcea credit, urmând să achite întreaga sumă, dar nu a mai dorit să prelungească termenul pentru perfectarea actelor și să facă creditul apoi.” a declarat Eliza Ciubotariu, soția dezvoltatorului.
Dezvoltatorul, executat silit de creditori. Datorii de 36 milioane lei
7IAȘI a publicat recent un material prin care a arătat faptul că societatea CCI Construct Company SRL se află într-o situație incertă din punct de vedere financiar. Compania soților Eliza și Ciprian Ciubotaru a ajuns să fie urmărită și executată silit de către o firmă de recuperare angajată de Eon Energie. CCI Construct nu a plătit furnizorului de energie și gaz peste 30 de facturi la utilități cu o valoare totală de 15.000 lei. Eon s-a chinuit mai bine de 1 an de zile să-și recupereze acești bani, timp în care compania CCI Construct a refuzat sau nu a avut capacitatea financiară să achite acest debit. Proiectul Evergreen presupune realizarea a 8 blocuri cu 12 nivele totalizând un număr de 510 apartamente. Deși dezvoltarea acestui proiect imobiliar presupune investiții de milioane de euro din partea companiei CCI Construct, vedem că în realitate, societatea condusă de familia Ciubotariu, nu are capacitatea de a-și achita facturile la utilități. CCI Construct încasează avansuri de zeci de mii de euro de la clienți cu promisiunea livrării unor apartamente noi în cadrul complexului. Cât de riscantă este încheierea unei astfel de tranzacții pentru clienți cu reprezentanții CCI Construct în condițiile în care există mari suspiciuni cu privire la bonitatea și capacitatea financiară a societății? În 2020 CCI Construct a înregistrat pierderi de 657.939 lei în condițiile în care în anul anterior realizase un profit de 1,5 milioane lei. Însă cel mai îngrijorător aspect financiar al societății îl reprezintă creșterea datoriilor. Potrivit datelor oficiale din bilanțul societății, datoriile CCI Construct Company au crescut cu peste 20 de milioane de lei, de la 15 milioane de lei în 2019 la 36,4 milioane lei în 2020.
Rareș Neamțu